Τρίτη 27 Μαίου 2025 στις 19.30
Ο Σπόρος ως Κοινό Αγαθό: ενάντια στο ευρωπ. νομοσχέδιο ΓΤΟ και Μοίρασμα Σπόρων
Σας προσκαλούμε στην ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ: "Ο Σπόρος ως Κοινό Αγαθό - με αφορμή το ευρωπαϊκό νομοσχέδιο για τη νέα γενιά Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών"
+ Θα ακολουθήσει ελεύθερο μοίρασμα σπόρων από το Δίκτυο για τη βιοπικιλότητα και την οικολογία στη γεωργία «Αιγίλοπας»
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:
> "Μια νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι έτοιμη να μπει στην αλυσίδα διατροφής μας από την πίσω πόρτα": ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ (ιδρυτικό μέλος του Δικτύου για τη διατήρη των παραδοσιακών σπόρων "Σιτώ" -www.sito.gr-, ερευνήτρια, παραγωγός περιβαλλοντικών εκπομπών & συγγραφέας περιβαλλοντικών θεμάτων)
Με αφορμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαιρέσει από την ισχύουσα νομοθεσία τη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων τροφίμων (κι όχι μόνο), θα συζητήσουμε για τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές και τις ιδιότητες τους, για τις πιθανές επιπτώσεις στη διατροφή μας και το περιβάλλον, για την Αρχή της Προφύλαξης, για το αφήγημα των πολυεθνικών αγροχημείας και των επιστημόνων που τις υποστηρίζουν, για τις αντιδράσεις από επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και από τη βιομηχανία τροφίμων. Στη συζήτηση, θα μιλήσουμε και για τον ρόλο των πολιτών στη σημερινή συγκυρία. Σημειώνουμε ότι η διαδικασία έγκρισης της νομοθετικής πρότασης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αλλά βρίσκεται στην τελική φάση. Θα συμπεριληφθούν, τελικά, οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στις ελληνικές καλλιέργειες και στην τροφική μας αλυσίδα χωρίς δικαίωμα επιλογής;
> "Ο σπόρος ως ατομική/συλλογική μνήμη, ως ελεύθερο οικουμενικό αγαθό": ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ (μέλος της συνέλευσης της Οικολογικής Γιορτής Χαλκίδας)
Θα τονιστεί η σημασία των σπόρων για την αυτοάμυνα της κοινωνίας, τη συλλογική κοινωνική δημιουργία και την οικοδόμηση ενός άλλου, μη συγκεντρωτικού, μοντέλου γεωργίας. Επίσης, θα φωτιστούν οι κοινωνικές, αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες αντίστασης στον έλεγχο των σπόρων από εταιρείες, κράτη και υπερεθνικούς οργανισμούς και η διαφύλαξή τους ως παγκόσμιας κληρονομιάς. Οι εμπειρίες και οι προοπτικές των γιορτών οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, ως μορφών τοπικής αυτοθέσμισης και άμεσης συμμετοχής, παίζουν καθοριστικό ρόλο στα παραπάνω.
ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ, 19:30
Στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο TRISE (Κολοκοτρώνη 31)
* Ευχαριστούμε για τη στήριξη τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου της Α.Π.Ο.Δράσης στις Σταγιάτες
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΛΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
https://aftenergeia.gr/ | fb/aftenergeia.political.collective | Κανάλι youtube: aftenergeia collective
Instagram: https://www.instagram.com/trise_social_space_…