Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025 στις 21.00

Θερινή προβολή: Do the right thing

Η επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου αποτελεί μια πράξη ενεργητική, αυθόρμητη και συχνά απρόβλεπτη, που διεκδικεί χώρο μέσα στην πόλη για συλλογική εμπειρία και δημιουργία.

Η Πανεπιστημιούπολη, στην περίπτωσή μας, συνυπάρχει πολλαπλά: είναι πάρκο για τους γείτονες, σχολή για τους φοιτητές, σπίτι για τους εστιακούς. Πάνω απ' όλα, όμως, παραμένει ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος. Το τελευταίο διάστημα, μέσα από μια στοχευμένη κατασταλτική πολιτική και με τη σιωπηλή συναίνεση του δήμου, το κράτος επιχειρεί να τον περιορίσει, να τον μετατρέψει σε κάτι λειψό και μερικό. Εκδηλώσεις πολιτικής ζύμωσης, συζητήσεις και άλλες εξωστρεφείς πολιτικές δράσεις εμποδίζονται συστηματικά, με αποκορύφωμα την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στις εστίες. Μέσα από αυτή την κατεύθυνση, ο χώρος απογυμνώνεται από ό,τι τον καθιστά ουσιαστικά δημόσιο και ελεύθερο. Μένει απλώς "χώρος" - κενός, ελεγχόμενος, αφηρημένος.

Εμείς είμαστε ο Σινέ-Μπερντές, η κινηματογραφική ομάδα του Μπερντέ, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2021 με στόχο τη συλλογική θέαση και τη συζήτηση γύρω από τις θεματικές των ταινιών. Στο πλαίσιο της επανοικειοποίησης του χώρου της ΦΕΠΑ, οργανώνουμε θερινές προβολές στο πίσω πάρκινγκ των Α' ΦΕΠΑ. Αυτές οι προβολές δεν είναι απλώς κινηματογραφικές βραδιές - είναι μια υπενθύμιση ότι οι αδόμητοι, "αόρατοι" χώροι μπορούν να μετατραπούν σε τόπους συνάντησης, ανταλλαγής και κοινής ανάσας. Το πάρκινγκ - συνήθως άδειο, χρηστικό και χωρίς ταυτότητα - αποκτά προσωρινά έναν νέο χαρακτήρα, όχι μέσα από σχεδιασμό, αλλά μέσα από τη δράση. Είναι η στιγμή που ο δημόσιος χώρος επανεντάσσεται στην καθημερινότητα ως κάτι ζωντανό, ανοιχτό και προσβάσιμο, και ενεργοποιείται από αυτούς που τον χρειάζονται, τον φροντίζουν και τον επαναπροσδιορίζουν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,την Πέμπτη 5 Ιουνίου προβάλλουμε την ταινία Aftersun της Charlotte Wells - μια τρυφερή και συγκινητική ανάμνηση ενός καλοκαιρινού ταξιδιού, ειδωμένη μέσα από τα μάτια ένος παιδιού και τη μετέπειτα ενηλικίωση του.

Μια εβδομάδα μετά, την Πέμπτη 12 Ιουνίου, θα προβληθεί το Do the right thing του Spike Lee - μια εκρηκτική, πολιτικά φορτισμένη απεικόνιση μιας γειτονιάς του Μπρούκλυν, μέσα από την πιο καυτή μέρα του καλοκαιριού.

• Οι ταινίες ξεκινάνε στις 21:30.
• Μετά από κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση.