Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 στις 21.00
Προβολή ντοκιμαντερ "Ο πολιτισμός του πουρμπουάρ"
Σε αυτό το επεισόδιο του INFOWAR θα παρακολουθήσουμε τον "Πολιτισμό του πουρμπουάρ" στις ΗΠΑ με κάποιες αναφορές και γενικότερα. Γίνεται αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της έναρξης των τιπς, πώς λειτουργούν προς το συμφέρον των αφεντικών με την εντατικοποίηση να εδραιώνεται ως καθημερινότητα.
Το ντοκιμαντερ διαρκεί 48 λεπτά, το μοντάζ υπογράφει ο Άκης Τριανταφύλλου, τη φωτογραφία και το post production ο Θάνος Τσάντας ενώ την οργάνωση παραγωγής έχει η Κατερίνα Κωνσταντοπούλου. Επιμέλεια ήχου: Δημήτρης Σταθόπουλος. Στην έρευνα και στις συνεντεύξεις ο Άρης Χατζηστεφάνου και ο Χρήστος Αβραμίδης. Θα ακολουθήσει μπαρ και τα έσοδα θα διατεθούν για τη κάλυψη εξόδων προσφυγής εργαζόμενης στην επιθεώρηση εργασίας.
------------------------------------------------------------------------
Πουρμπουάρ: το [purbuár]
1. Ψίχουλα για την (συγ)κάλυψη των άλλων ψίχουλων που παίρνουμε για να επιβιώσουμε.
2. Χρήματα για την οικονομική ενίσχυση των πτωχών (-το λέει και η λέξη ντε).
Πηγή: Λεξικό της κοινής εκμεταλλευτικής των αφεντικών.
"Έλα ρε φίλε , δεν έχεις κανα ψιλό να αφήσουμε τιπς;" "Τα κρατάτε εσείς ή μπαίνουν ταμείο;" Ως εργαζόμενες ακούγοντας τις προηγούμενες ερωτήσεις αλλά κάνοντάς τες και εμείς οι ίδιες μπήκαμε στη διαδικασία να συζητήσουμε για το πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται τα τιπς τα εργαζόμενα, οι πελάτες και τα αφεντικά.
Τα τιπς σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μισθό. Δεν θα έπρεπε να βασιζόμαστε στα τιπς για να βγάλουμε τον μήνα αλλά να διεκδικούμε έναν ικανοποιητικό μισθό για να ζούμε και όχι να επιβιώνουμε μετρώντας τα 20 λεπτά στο τέλος κάθε βάρδιας. Τα αφεντικά χαριστικά μας λένε: "Έλα κράτα τα όλα δικά σου" δίνοντάς μας την αίσθηση ότι παίρνουμε και κάτι παραπάνω, μην αφήνοντας περιθώριο να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.
Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που θα βάλουν χέρι, χωρίς να πουν τίποτα. Οξύμωρο! Αν και στην εργασιακή πραγματικότητα που ζούμε τα τιπς είναι κάτι ενισχυτικό, δεν θα έπρεπε να ορίζουν τους μισθούς μας. Αφεντικά και κεφάλαιο επαναπαύονται και κερδοσκοπούν εις βάρος μας , αφήνοντας μας έτσι κακοπληρωμένες με τη δικαιολογία ότι θα βγούμε οικονομικά απο τα τιπς. Το κράτος έχει βρει κι άλλο τρόπο να ελέγχει τις απολαβές μας φορολογώντας ακόμη και τα τιπς.
Τα τιπς δημιουργούν διαχωρισμούς; Αξιολογούν;
Πόσες φορές έχουμε βιώσει από αφεντικά και πελάτες, τη συνθήκη ότι για να πάρεις τιπς πρέπει να κάνεις τον κλόουν. Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και οι ίδιοι οι συνάδελφοι προτρέπουν συγκεκριμένα άτομα να εξυπηρετήσουν πελάτες με απώτερο σκοπό τα τιπς. Έτσι ενισχύουν και υποστηρίζουν την κουλτούρα της ευδιάθετης σερβιτόρας, παρόλο που χαλάκια για να πατήσουν οι πελάτες δεν πωλούνται στα μαγαζιά εστίασης. Με αυτόν τον τρόπο η αίσθηση αξιολόγησης δεν λείπει από το μυαλό μας και οι σχέσεις με τους συναδέλφους μας γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικές, αντί να συσπειρωνόμαστε ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία που βιώνουμε διαρκώς.
Βρισκόμαστε σε μια αέναη δοκιμασία τσεκ σε κουτάκια που μπορεί να αφορούν από την εμφάνισή μας, τη καταγωγή, τη διάθεση και μέχρι και την ανεκτικότητα μας.
Τα αφεντικά δεν έχουν καμία σχέση με τα τιπς που αφήνει ο πελάτης και αυτά δεν έχουν καμία θέση στο ταμείο.
Εμείς ως εργαζόμενες, διεκδικούμε με τις συναδέλφισσες μας αξιοπρεπείς μισθούς πάνω σε συμβάσεις με πραγματικές ώρες δουλειάς και ό,τι ορίζει ο νόμος και όχι άτυπες συμφωνίες. Εξάλλου δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ αφεντικών και εργαζομένων αφού η σχέση είναι εξ ορισμού εκμετάλλευσης.
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΑ
Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων Ιωαννίνων
https://svsmioannina.wordpress.com/
FB: Σωματείο Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων Ιωαννίνων
πηγή : email που λάβαμε στις 9 Ιουλίου 12h