Πέμπτη 11 Ιουνίου 2026 στις 20.00
Συγκεντρωση αλληλεγγυης στους παλαιστινιους κρατουμενους
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ, ΠΕΜΠΤΗ 11/6 | στις 20:00
Τυπική και Άτυπη θανατική ποινή για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους
Οι κρατούμενοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κοινωνικού, ταξικού και απελευθερωτικού αγώνα. Αυτή τη στιγμή σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιες βρίσκονται αιχμάλωτοι/ες σε ισραηλινές φυλακές, στρατόπεδα κράτησης και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 400 ανήλικοι και 3.500 περίπου σε καθεστώς "διοικητικής κράτησης"- δηλαδή χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες και με αόριστο χρονικό διάστημα κράτησης. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων στις ισραηλινές φυλακές σχεδόν διπλασιάστηκε μετά την 7η Οκτώβρη 2023 με την απαγωγή χιλιάδων ανθρώπων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της γενοκτονικής εκστρατείας του ισραηλινού κατοχικού στρατού. Παράλληλα, εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εξαφανισμένοι μέσα σε στρατιωτικά κέντρα κράτησης, ενώ οι μαρτυρίες αποφυλακισμένων μιλούν για συστηματικά βασανιστήρια και βιασμούς.
Οι συνθήκες κράτησης αποτελούν ένα διαρκές βασανιστήριο με στόχο τη σωματική εξάντληση και την ψυχολογική κατάρρευση των φυλακισμένων. Η στέρηση της τροφής, του νερού και του ύπνου, οι ανακρίσεις, οι ξυλοδαρμοί και η σεξουαλική κακοποίηση, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και η έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν οδηγήσει περισσότερους από 90 κρατούμενους στον θάνατο - μόνο μέσα στα τελευταία δυόμιση χρόνια - ενώ ανυπολόγιστες είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων ακόμα κι αν καταφέρουν κάποια στιγμή να αποφυλακιστούν. Πολλοί κρατούμενοι που απελευθερώνονται συλλαμβάνονται ξανά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στοχοποιούνται μέλη των οικογενειών τους, με συνεχείς παρενοχλήσεις, εισβολές στα σπίτια τους και νέες συλλήψεις από τις δυνάμεις κατοχής. Μια άτυπη θανατική ποινή εφαρμόζεται ήδη καθημερινά μέσα στις φυλακές του ισραηλινού κράτους. Από το 1967 μέχρι σήμερα περίπου 650.000 Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιες έχουν φυλακιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, γεγονός που σημαίνει πως σχεδόν κάθε οικογένεια έχει βιώσει άμεσα την αιχμαλωσία, τα βασανιστήρια ή την απώλεια.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι η απελευθέρωση κρατούμενων αποτελεί διαχρονικά κεντρικό αίτημα της παλαιστινιακής αντίστασης και πολλές επιχειρήσεις μέσα στα χρόνια στόχευαν στην απελευθέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων Παλαιστινίων μέσω ανταλλαγής ισραηλινών αιχμαλώτων με κρατούμενους. Αυτός ήταν κι ένας από τους στόχους της επιχείρησης της 7ης Οκτώβρη και όντως δύο τέτοιες ανταλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «εκεχειρίας». Παράλληλα, και οι ίδιοι οι κρατούμενοι έχουν δώσει σκληρούς αγώνες μέσα στις φυλακές με πολυήμερες απεργίες πείνας, εξεγέρσεις και αποδράσεις, απέναντι σε ένα καθεστώς διαρκούς βασανισμού και εξόντωσης.
Μέσα σε αυτή τη συνθήκη τρόμου, το ισραηλινό κράτος προχωρά πλέον και στη θεσμοθέτηση της τυπικής θανατικής ποινής για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Τον Μάρτιο του 2026 η Κνεσέτ - το νομοθετικό σώμα του Ισραήλ - ψήφισε τον λεγόμενο «Νόμο περί Θανατικής Ποινής για Τρομοκράτες», ο οποίος προβλέπει εκτέλεση δι' απαγχονισμό, μέσα σε 90 ημέρες, χωρίς δυνατότητα έφεσης, με την απόφαση να εκδίδεται από στρατιωτικά δικαστήρια με ποσοστό καταδίκης κοντά στο 100%, για αδικήματα που χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές πράξεις». Παρότι παρουσιάζεται ως γενικός νόμος, είναι διατυπωμένος έτσι ώστε να εφαρμόζεται αποκλειστικά στους Παλαιστίνιους, εξαιρώντας στην πράξη τους Ισραηλινούς εποίκους και στρατιώτες δολοφόνους. Οι ίδιοι οι εισηγητές του δήλωσαν ανοιχτά στις συζητήσεις της Κνεσέτ ότι «δεν υπάρχουν Εβραίοι τρομοκράτες», αποκαλύπτοντας τον βαθιά ρατσιστικό και αποικιοκρατικό χαρακτήρα της νομοθεσίας. Ο συγκεκριμένος νόμος, ωστόσο, δεν είχε αναδρομική ισχύ και επομένως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στους εκατοντάδες Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν μετά την 7η Οκτώβρη 2023. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, τον Μάιο του 2026 ψηφίστηκε δεύτερος νόμος που δημιουργεί ειδικά στρατιωτικά δικαστήρια για όσους κατηγορούνται για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής της θανατικής ποινής. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή θανατικών ποινών ακόμη και στη βάση «ομολογιών» που σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μαρτυρίες αποφυλακισμένων, έχουν αποσπαστεί μέσα από βασανιστήρια, απειλές και κακοποιητικές ανακρίσεις. Οι νόμοι αυτοί έρχονται ως συνέχεια του σύγχρονου απαρτχάιντ και της πολιτικής θανάτου που εφαρμόζει το σιωνιστικό μόρφωμα στην πολιορκούμενη Γάζα, την πολιορκούμενη Δυτική Όχθη και την υπόλοιπη κατεχόμενη Παλαιστίνη.
Τα δυτικά καθεστώτα, που διατείνονται ότι υπερασπίζονται αξίες όπως "τα ανθρώπινα δικαιώματα" δεν ψέλλισαν ούτε καν δικαιολογίες, αλλά με τη σιωπή τους επιβεβαίωσαν ξανά τη συνενοχή τους στη γενοκτονία και τη βαρβαρότητα, πτυχές της οποίας εφαρμόζουν και στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών. Οι ζωές των χιλιάδων κρατούμενων είναι σε κίνδυνο κυριολεκτικά κάθε μέρα που περνάει αφού βρίσκονται στα χέρια ενός απάνθρωπου, σαδιστικού και δολοφονικού κατοχικού καθεστώτος.
Η αλληλεγγύη, η διαρκής κινητοποίηση και η συνεχής αναφορά στους φυλακισμένους Παλαιστίνιους είναι απαραίτητες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ζωής τους, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπόθεση της συνολικής απελευθέρωσης της παλαιστινιακής γης.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ/ΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ, ΠΕΜΠΤΗ 11/6, 20:00
Πρωτοβουλία Αναρχικών για την Παλαιστίνη - Αναρχική συλλογικότητα Απόπειρα
πηγή : email που λάβαμε στις 29 Μαΐου 00h