Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026 στις 20.00
Συγκέντρωση
Beer Brothers: Εκδικητική μήνυση σε εργαζόμενη που διεκδίκησε τα δικαιώματά της
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 20:00 έξω από το κατάστημα (Γαριβάλδη 22)
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ-ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ
Στις 21 Δεκέμβρη του 2025, εργαζόμενη στο Beer Brothers στα Ιωάννινα, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού, απολύθηκε επειδή τόλμησε να διεκδικήσει το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνταν. Αφού ο εργοδότης κατέβαλε το Δώρο, υπό την πίεση της συναδέλφισσας, την επόμενη μέρα τής είπε να μην ξαναπατήσει στη δουλειά!
Όταν η εργαζόμενη, μαζί με μέλη του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού, πήγε να διαμαρτυρηθεί για την άδικη και καταχρηστική απόλυσή της και να απαιτήσει τα χρωστούμενα δεδουλευμένα 6 μηνών, ύψους άνω των 3.000€, ο εργοδότης τούς χαρακτήρισε εκβιαστές και φασίστες. Ως Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, ξεκινήσαμε έναν αγώνα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, με εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα.
Μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία αναγνωρίζει την παράβαση του εργοδότη και έχει προχωρήσει σε μήνυση εναντίον του για τη μη καταβολή δεδουλευμένων, δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ. Η χυδαιότητα του εργοδότη δεν σταμάτησε εκεί: Σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει την εργαζόμενη και να σταματήσει τον αγώνα, είχε το θράσος να καταθέσει μήνυση εναντίον της εργαζόμενης με συκοφαντικές, γελοίες και ανυπόστατες κατηγορίες (εκβιασμό, συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση κ.ά.).
Όλα αυτά τη στιγμή που δεν τηρούνταν ούτε ίχνος της εργατικής νομοθεσίας στο εν λόγω μαγαζί. Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα δεν καταβάλλονταν ποτέ. Ο μισθός και οι ώρες που αναγράφονταν στη σύμβαση δεν ίσχυαν. Ο εργοδότης πλήρωνε τους εργαζόμενους στο χέρι, με μισθό κατώτερο από τον βασικό, χωρίς φυσικά να πληρώνονται οι υπερωρίες, οι προσαυξήσεις των βραδινών ωραρίων και της εργασίας τις Κυριακές και τις αργίες.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στον κλάδο του Επισιτισμού. Εργοδοτική αυθαιρεσία, μισθοί πείνας μέσα σε εξαντλητικά ωράρια (13ωρα), χωρίς να εφαρμόζεται η υποχρεωτική Κλαδική ΣΣΕ, χωρίς μέτρα προστασίας και ασφάλειας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα - δολοφονίες. Για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, συνυπεύθυνη με τους εργοδότες είναι και η κυβέρνηση της ΝΔ. Θέλουν να οικοδομήσουν έναν νέο εργασιακό Μεσαίωνα, καταργώντας ιστορικά δικαιώματα, όπως το 5ήμερο-8ωρο, τον συνδικαλισμό κ.ά.
Δεν μας τρομοκρατούν απειλές και μηνύσεις. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τσακίσουν τα δικαιώματά μας. Με την οργάνωσή μας στα σωματεία μας και τους ανυποχώρητους αγώνες μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών. Οι πρόσφατες νίκες συναδέλφων στον κλάδο (όπως η επαναπρόσληψη του συναδέλφου στα YES! Stores Θεσσαλονίκης, η νίκη για δεδουλευμένα ύψους 6.000€ από τους απολυμένους των κυλικείων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.ά.) μας δείχνουν τον δρόμο: με αποφασιστικούς αγώνες να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας απέναντι στις επιθέσεις των εργοδοτών και της κυβέρνησης, που ποινικοποιούν το δικαίωμά μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
• Να παρθεί πίσω η εκδικητική μήνυση
• Να δοθούν τώρα όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα
• Να εφαρμοστεί παντού η Κλαδική ΣΣΕ στον επισιτισμό
• Κάτω όλοι οι αντεργατικοί νόμοι