Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στις 20.00

Εκδήλωση: Γέννηση της ΕΑΜικής αντίστασης στην Θεσσαλία

Η Θεσσαλία αποτέλεσε την πρωτοπόρα γεωγραφικά ενότητα που «γέννησε», άνδρωσε και θεμελίωσε την αντίσταση κατά την διάρκεια της κατοχής. Σ' αυτό συνέβαλε το σημαντικά γειωμένο, προδιχτατορικό κομμουνιστικό κίνημά της. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την συγκρότηση των πρώτων αντάρτικων ομάδων στην Ελλάδα. Της θεμελίωσης του θεσμού της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης. Της απόλυτης σχεδόν επικράτησης του ΕΑΜ και των οργανώσεών του. Έδρα του Γ.Σ. του ΕΛΑΣ. Πρώτη ελεύθερη λαοκρατούμενη πόλη της Ευρώπης η Καρδίτσα. Την μεγαλύτερη ομάδα σαμποτέρ στην Ευρώπη με διάρκεια σ' όλη την περίοδο της κατοχής, το «Μηχανικό Ολύμπου». Το περίφημο «Θεσσαλικό Ιππικό» που κυριάρχησε στις μάχες με τους Γερμανούς και τους «κυνήγησε» μέχρι τα σύνορα… Πολλά παραδείγματα μπορεί να αντλήσει από την πλούσια αγωνιστική εμπειρία του Λαού μας, που διαχρονικά παραμένουν επίκαιρα.

Μερικά απ' αυτά είναι οι συμμετοχικοί θεσμοί και διαδικασίες. Η Αυτοδιοίκηση από τα χρόνια της Οθωμανικής περιόδου είχε βάλει βαθιές ρίζες στην περιοχή. Οι Γενικές Συνελεύσεις, η οργάνωση της Παιδείας, της Υγείας και γενικά της κοινωνικής πρόνοιας. Η συμμετοχή της νεολαίας από τα 18, της γυναίκας στις εκλογές και σ' όλες τις δράσεις, είναι μερικά ακόμα χαρακτηριστικά δείγματα του ΕΑΜικού έπους.

Η επετειακή αναφορά και μόνο στην ιστορία είναι ένα όμορφο παραμύθι που αφυδατώνει κάθε φορά όλο και περισσότερο το μήνυμα.

Η ιστορία και η ιστορική εμπειρία αποκτά προοδευτική αξία όταν χρησιμεύει δημιουργικά για την οικοδόμηση του μέλλοντος. Έτσι πρέπει να μελετούμε, ν' αναλύουμε, ν' αφομοιώνουμε και να υλοποιούμε τις πιο κομβικές ιστορικές στιγμές, όπως είναι η περίοδος της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης.

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...