Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 στις 16.00

Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση για το κατειλημμένο κυλικείο

Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση για τη συνδιαμόρφωση δράσεων όσων αφορά την επικείμενη κατεδάφιση του κατειλημμένου χώρου του κυλικείου και την μετατροπή του σε αίθουσα διδασκαλίας.

10,100,1000 κυλικεία, κατάληψη θα κάνουμε μέσα στην πρυτανεία!

Το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο ΑΣΟΕΕ καταλήφθηκε στις 21 Μαρτίου έπειτα από ανακοίνωση στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιούταν εκείνη τη μέρα στη σχολή. Νοιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο μέσα στον οποίο θα είχαμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε, με γνώμονα τη συλλογικοποίηση των αναγκών μας, απέναντι στην αποστειρωμένη «ακαδημαϊκή» καθημερινότητα. Επιλέξαμε να λειτουργούμε αυτοοργανωμένα και αντί-ιεραρχικά, με τις αποφάσεις να παίρνονται από την ανοιχτή συνέλευση.

Μια από τις βασικές επιδιώξεις μας είναι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, από τη διακόσμηση και την παραγωγή του καφέ μέχρι τα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στο κυλικείο. Όντας ένας κατειλημμένος χώρος ζύμωσης ιδεών που στο παρελθόν αποτελούσε πηγή εσόδων για το πανεπιστήμιο, ενόχλησε ιδιαίτερα τη διοίκηση της σχολής. Αυτό φάνηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας όπου υ πηΡξαν επίμονες προσπάθειες «ε κδ ίωξης» μαςαπό εκεί. Σπάσιμο και αντικατάσταση των λουκέτων, σιδηροκόλληση της πόρτας, «διακριτικές» νύξεις από διοικητικούς υπαλλήλους και δύο απόπειρες ανάθεσης του χώρου σε ιδιώτη μέσω διαγωνισμού, μας βρήκαν δυναμικά απέναντι τους.

Αφού οι πρακτικές αυτές δεν απέφεραν καρπούς, αποφάσισαν να αναλάβουν πιο δραστικά μέτρα. Με όχι και τόσο μεγάλη μας έκπληξη, στα μέσα Δεκέμβρη ανακαλύψαμε ανακοίνωση του πρύτανη για τη δημιουργία αίθουσας διδασκαλίας στο «ημιυπόγειο της σχολής» η οποία εντέχνως σκιαγραφεί την ακριβή τοποθεσία του κυλικείου. Για άλλη μια φορά, μετά την περσινή εισβολή των μπάτσων στο στέκι και τους χώρους των αριστερών σχημάτων της ΑΣΟΕΕ, βλέπουμε τη διοίκηση να ενορχηστρώνει, εν μέσω νεκρής περιόδου, την απομάκρυνση των στοιχείων που σαμποτάρουν τη λογική του στείρου ακαδη μαϊσμού που έχει εδραιωθεί στα πανεπιστήμια.

Είναι προφανές λοιπόν, ότι ένας αυτοδιαχειριζόμενος κατειλημμένος χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται προβολές ταινιών, εκδηλώσεις-συζητήσεις, φεστιβάλ γκραφίτι, μαθήματα κιθάρας, σκακιστικές συγκεντρώσεις, πάρτυ και μπαρ οικονομικής ενίσχυσης αλλά και εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο της σχολής είναι ανεπιθύμητος από τη διοίκηση. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την επιλογή μας να αξιοποιήσουμε το χώρο παρέχοντας στέγαση και στήριξη σε άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα (συνέλευση μεταναστών και αλληλέγγυων, διάθεση προϊόντων αυτοδιαχείρισης(ΒΙΟΜΕ) και μέσων αντιπληροφόρησης (ΑΠΑΤΡΙΣ), ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης φυλακισμένων αγωνιστών) στοχοποιούν περισσότερο το χώρο του κυλικείου.

Η στάση μας απέναντι σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις είναι και θα παραμείνει αδιάλλακτη. Ο χώρος του κυλικείου, ακόμα και με τα ντουβάρια του, Θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελεύθερη έκφραση μέσα στο πανεπιστήμιο όπου κανένας κατασταλτικός μηχανισμός δεν μπορεί να αποτρέψει. Αν στην τελική η πρυτανεία Θεωρεί τόσο αναγκαία τη δημιουργία αιθουσών διδασκαλίας, ας αξιοποιήσει το νεοαποκτηθέν κτίριο που διαχειρίζεται με μόνο γνώμονα το κέρδος.

Δίνουμε και Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ζωή σε άδειους χώρους, πραγματώνοντας τις επιθυμίες , τα όνειρα και τις ανάγκες μας.

uploaded document

πηγή : email που λάβαμε στις 18 Δεκέμβριος 17h