Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 στις 11.30

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Τα ορυχεία της Πτολεμαΐδας μυρίζουν θάνατο…

Ακόμα δύο τραγικοί θάνατοι έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των εργατών που θυσιάζονται καθημερινά στο βωμό του κέρδους σύμφωνα με τις επιταγές των νεοφιλελεύθερων πρακτικών. Μέσα σε μόλις τρεις μέρες, θύματα των αδυσώπητων ορέξεων του Κεφαλαίου υπήρξαν ο 56χρονος εργάτης που έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, 14 του μηνός, λόγω μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας σε τεχνητή λίμνη στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ στον Τομέα Περιβάλλοντος και τη Δευτέρα, 17 του μηνός ο Μ.Ν., ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο χώρο αποκατάστασης εδαφών. Αξιοσημείωτη παρατήρηση ότι και στις δύο περιπτώσεις οι εργάτες την ώρα του ατυχήματος ήταν μόνοι τους, γεγονός που εγείρει χιλιάδες ερωτήματα για τις επιπτώσεις της μείωσης προσωπικού.

Πριν καταλήξει το αίμα των εργατών που χύνεται μία απλή στατιστική καταγραφή, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι η πλημμελής ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η πρόσληψη λιγότερων εργατών απ' όσους στην πραγματικότητα χρειάζονται για να επιτελεστεί ένα έργο, οι ψυχολογικές και ηθικές πιέσεις για αύξηση της παραγωγής σε λιγότερο χρόνο, με δυο λόγια η εντατικοποίηση της εργασίας και το αίσθημα της ανασφάλειας και της τρομοκρατίας της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους, είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για τις εργοδοτικές δολοφονίες που πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο με τη σύμφωνη γνώμη Κράτους και Κεφαλαίου. Είναι τουλάχιστον τραγικό να αποκαλούμε «ατύχημα» ή «κακιά στιγμή» ένα έγκλημα που εντείνεται τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα τα «μνημόνια» ή την «οικονομική κρίση» και που ισχυροποιείται με απόλυτη νομική θωράκιση από το κράτος.

Για τις πρόσφατες εργοδοτικές δολοφονίες στα εργασιακά κάτεργα των ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας ευθύνονται αποκλειστικά οι εργολαβικές εταιρίες που εργάζονται για τη ΔΕΗ και με επέκταση αυτής της λογικής θεωρούμε εξίσου υπεύθυνες τις πολιτικές που απελευθερώνουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ορυχείων, αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος και προφανώς την επισφράγιση των πολιτικών αυτών από τις εκάστοτε νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και από την ΕΕ. Ταυτόχρονα καταρρέει το παραμύθι της μείωσης των τιμολογίων με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, αφού οι καταναλωτές όλο και περισσότερο αγκομαχούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ οι θυγατρικές εταιρίες της ΔΕΗ όλο και συχνότερα κόβουν το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν έχουν να πληρώσουν αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Μπορούμε μέσα σε λίγα λεπτά να θυμηθούμε εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων φέτος το χειμώνα που κάηκαν στα σπίτια τους με κεριά προσπαθώντας να ζεσταθούν, που πνίγηκαν από αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα ή που απλώς βρέθηκαν νεκροί και παγωμένοι στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα.

Είναι σαφές ότι οι οικονομικοί προϋπολογισμοί για την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας δεν χωράνε και πολύ σε ένα περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού. Ακριβώς όμως για αυτό το λόγο, ακριβώς επειδή η εργατική τάξη έχει αντιληφθεί ότι αυτό το παιχνίδι άκρατης κερδοφορίας παίζεται στην πλάτη της και μετρά εκατοντάδες νεκρούς, ακριβώς για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να ανατρέψει οριστικά ολόκληρο το καπιταλιστικό οικοδόμημα. Να μην τους αφήσουμε να θυσιάσουν ακόμα έναν από μας.

Κράτος και Κεφάλαιο θωρακίζονται απέναντί μας, με κάθε τρόπο.

Να κάνουμε συντρίμμια τη θωράκισή τους, οργανώνοντας την Τάξη μας.

Κανένας επιπλέον εργάτης και πουθενά στην κρεατομηχανή του Καπιταλισμού.

Η Τοπική Ένωση Θεσσαλονίκης της Α.Π. - Ροσινάντε καλεί όλα τα εργατικά σωματεία, συλλόγους, συνδικάτα και φορείς και κάθε έναν και κάθε μία από μας που δεν ανεχόμαστε να στάξει ούτε μία παραπάνω ρανίδα αίματος της τάξης μας, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ του Λ. Πύργου τη Τετάρτη, 26 Φλεβάρη στις 11.30 το πρωί.

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Φεβρουάριος 15h