Τετάρτη 14 Μαίου 2014 στις 18.00

1ο Αυτοργανωμένο Φεγγάρι στη Ρόδα & live

1o Αυτοργανομένο Φεγγάρι στη Ρόδα Πάτρας

Οι "Ποδηλάτες- ισσες Πάτρας" είναι μια κίνηση πολιτών, η οποία φέτος διανύει το 9ο έτος ενεργής δράσης και παρέμβασης στην πόλη. Με άξονα το ποδήλατο δημιουργούμε αντιστάσεις για μια πόλη προσβάσιμη σε όλους. Μια πόλη ανοικτή στις ανάγκες, τα δικαιώματα και τις ιδιαιτερότητες του καθενός, μακριά από ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και μισάνθρωπες λογικές!

Για εμάς το ποδήλατο δεν είναι μόνο ένα μέσο μετακίνησης. Είναι μέσο έκφρασης, διασκέδασης, κοινωνικοποίησης και ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον.

Μέσα από ποδηλατοπορείες, συνελεύσεις και άλλες δράσεις στοχεύουμε :

- στην άμεση, αντιιεραρχική και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία

- στην συλλογική διεκδίκηση του δημόσιου χώρου και των δημοσίων αγαθών

- σε μια πόλη χωρίς κοινωνικούς και φυλετικούς αποκλεισμούς, σε μια κοινωνία αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης

- στην καλλιέργεια του σεβασμού σε ΑμεΑ, πεζούς, ποδηλάτες

Το "Φεγγάρι στη Ρόδα" δεν διαφέρει σε κάτι από αυτή τη λογική. Είναι ένα παιχνίδι που οργανώθηκε από όλους για όλους, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με το μεράκι των ανθρώπων που διεκδικούν στην πόλη τους τον χώρο που τους ανήκει. Ένα παιχνίδι μακριά από λογικές εμπορευματοποίησης, χορηγούς και χρηματοδοτήσεις, διαφοροποιημένο από την τάση της εποχής που μας θέλει ανταγωνιστικούς, άβουλους και παθητικούς καταναλωτές.

Απέναντι στην κοινωνία του θεάματος με τα τυποποιημένα πρότυπα διασκέδασης,προτάσσουμε μια σαφή και ξεκάθαρη θέση για όσους επιθυμούν να ζουν σε μια κοινωνία αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης.

Η κυρίαρχη λογική προωθεί τον απολιτικοποιημένο τρόπο σκέψης ως ουδέτερη στάση, κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο αθώο όσο ακούγεται. Η επιλογή οργάνωσης δράσεων μέσω χορηγών καθώς και η συνεργασία με θεσμικούς φορείς , αγνοώντας τη καταστρεπτική συνεισφορά των παραπάνω στην εικόνα των σημερινών πόλεων και όχι μόνο, είναι και αυτή μία σαφής, και μάλιστα πολιτική, θέση.

Με το παιχνίδι "Φεγγάρι στη Ρόδα"(χανιώτικη έκφραση για την πανσέληνο), τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, μπαίνει ένα ακόμα λιθαράκι στη συνειδητοποίηση του κόσμου για να πάρει τη ζωή στα χέρια του και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να διεκδικήσει και να κατακτήσει αυτά που του ανήκουν.

Για έναν κόσμο που τους χωράει όλους όσους τους χωράνε όλους στον κόσμο τους.

πηγή : http://podilatespatras.org/