Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 στις 11.00

2 καλέσματα : 1 2

(Αναβολή) Διάλεξη: Οι Βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Νέας Ιωνίας

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Νέας Ιωνίας- Δύο νέες διαλέξεις 30 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου

«Φτιάχνοντας ένα νέο αφήγημα για το παρελθόν μας»

Μετά το τέλος του πρώτου κύκλου σεμιναρίων προφορικής ιστορίας που πραγματοποιήθηκε στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας στις 1 και 2 Νοέμβρη, συνεχίζουμε, με δύο νέες διαλέξεις, με θέματα σχετικά με την Αρχιτεκτονική και Πολεοδομική Ιστορία της Νέας Ιωνίας.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Κυριακή 30 Νοέμβρη, 10:30, συζητάμε με την Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτονα,καθηγήτρια ΕΜΠ.
Η Βιομηχανική και Προσφυγική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας.
«Διαβάζουμε» την ιστορία της Νέας Ιωνίας μέσα από τα κτίρια, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της πόλης, την οργάνωσή της ως προσφυγικός-εργατικός αστικός οικισμός και τις αλλαγές που υπέστη στο πέρασμα των χρόνων.

Κυριακή 7 Δεκέμβρη, 11:00, συζητάμε με την Όλγα Βογιατζόγλου, αρχαιολόγο Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Οι Βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Νέας Ιωνίας. Η ίδρυση και λειτουργία των εργοστασίων, η συμβολή τους στην οικονομική ζωή του τόπου. Μετά το τέλος της διάλεξης θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στις «βιομηχανικές» γειτονιές της Ν. Ιωνίας.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας, Ελευθερίου Βενιζέλου 84, Άγαλμα Μητέρας, 1ος όροφος. Η συμμετοχή σε αυτές, είναι δωρεάν.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η δουλειά της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας έχει οργανωθεί κατά θεματικές, στις οποίες μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, με κύριους άξονες:
α) Εργατική τάξη / βιομηχανοποίηση /αποβιομηχανοποίηση (εργοστάσια, οικισμοί, εργατικές γειτονιές, προπολεμικά χρόνια, κατοχή, εμφύλιος, έως το 1980)
β) Πρόσφυγες σήμερα και χτες και πολιτισμός (Η εξέλιξη της Νέας Ιωνίας από τα χρόνια της προσφυγιάς μέχρι τις μέρες μας, η διαδρομή της με σταθμούς το 1922, το 1950, το σήμερα. Ο πρόσφυγας, ο οργανοποιός, ο εξωτερικός μετανάστης).
γ) Τα ανθρακωρυχεία της Νέας Ιωνίας.

Επιστημονική υπεύθυνος του Σεμιναρίου είναι η ιστορικός Τ. Βερβενιώτη (Γραμματέας της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας - ΕΠΙ).

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στέλνοντας e- mail στο: elniex.ydragogexeio@gmaiexl.com ή σε μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook, ή τηλεφωνικώς στο τηλέφωνο: 6940980810

πηγή : http://ydragogeio.gr/opini-2-dialexeis/


Αναβολή του σεμιναρίου Προφορικής Ιστορίας της Κυριακής 7 Δεκέμβρη

Λόγω έκτακτου κωλύματος της εισηγήτριας κ. Βογιατζόγλου, η διάλεξη και η περιήγηση στη Νέα Ιωνία που είχε προγραμματιστεί για αυτή την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, στα πλάισια των σεμιναρίων προφορικής ιστορίας, αναβάλλεται.

Θα ενημερώσουμε τις επόμενες μέρες, για την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Μας συγχωρείτε για την αναστάστωση!

πηγή: http://ydragogeio.gr/anavoli-dialexis-7-december/