Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 στις 11.30

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες συναδέλφους της Κυριακάτικης απεργίας

[Δευτ. 29/12, 11.30πμ, δικαστήρια Ευελπίδων] συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες συναδέλφους της Κυριακάτικης απεργίας [ανακοίνωση ΣΥΒΧΑ]

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29/12

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΙΣ 11:30.

ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΕΦΤΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ.
ΝΑ ΠΑΥΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Την Κυριακή 28 Δεκέμβρη η βιτρίνα της κουλτούρας και του πολιτισμού έγινε θρύψαλα. Αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι πίσω από αυτή βρίσκεται η πιο στυγνή εργοδοσία, που συμβαδίζει με την κρατική καταστολή και βία. Η απεργία που είχε κηρύξει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας (μετά την τροπολογία που ψήφισε η Βουλή ως δώρο στις πολυεθνικές και τους μεγάλους ομίλους) συνοδεύτηκε από απεργιακές φρουρές από το πρωί έξω από τα καταστήματα Παπασωτηρίου και Ιανός. Η περιφρούρηση της απεργίας από ένα σωματείο που πάει κόντρα στο ρεύμα, που παλεύει για τα εργατικά δικαιώματα και μέσα στις γιορτές, χάλαγε την εορταστική σούπα που αφεντικά και κυβέρνηση ήθελαν να σερβίρουν. Το χτύπημα της απεργίας των βιβλιοϋπαλλήλων δείχνει τη λύσσα των από πάνω, απέναντι στους από κάτω που παλεύουν για το δίκιο τους και αρνούνται να υποταχθούν.

Από το πρωί η εργοδοσία του Ιανού έδειξε τα δόντια της. Μέσω των διευθυντικών στελεχών -με την κα Λιαποπούλου Μαρία να πρωτοστατεί με πάθος- προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένταση και "επεισόδια". Αφού αυτό το σχέδιο δεν περπατούσε, με εντολή του αφεντικού τους προχώρησαν σε άλλο επίπεδο. Κάλεσαν την αστυνομία (που σαν έτοιμη από καιρό) παρέταξε τέσσερις διμοιρίες απέναντι στους απεργούς. Ενώ έκαναν ότι διαπραγματεύονται με εκπροσώπους του Συλλόγου μας για την εκτόνωση της κατάστασης, η κα Λιαποπούλου με εντολή του αφεντικού της κατέθεσε μήνυση και τα ΜΑΤ όρμησαν πάνω στους εργαζόμενους για να υπερασπιστούν την "ελεύθερη αγορά". Η βιαιότητα της επίθεσης που έγινε από δύο σημεία, προσπαθώντας να κάνει "σάντουϊτς" τους εργαζόμενους, δεν κατάφερε να διαλύσει την απεργιακή συγκέντρωση. Για αυτό και οι διμοιρίες των ΜΑΤ άρχισαν να μαζεύουν κόσμο στο σωρό. Έγιναν πέντε προσαγωγές. Οι (δύο μάλιστα ήταν πατέρας και γιος που έτυχε να περνούν από το σημείο την ώρα της επίθεσης των ΜΑΤ) εκ των οποίων οι τέσσερις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Ο κύριος Καρατζάς (γνωστός από την υπόθεση μίζες Τσοχατζόπουλου και καταδικασμένος πρωτόδικα σε έξι χρόνια φυλάκισης) και οι παρατρεχάμενοι-ες του έγραψαν ιστορία. Για πρώτη φορά έγινε επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε βιβλιοπωλείο ενάντια σε απεργούς. Το θράσος του όμως δεν έχει όριο, καθώς, διευθύντριες του Ιανού, οι οποίες μιλούσαν τηλεφωνικά μαζί του, σε επικοινωνία τους με εκπρόσωπο του σωματείου μας, αφού είχε γίνει η βίαιη απώθησή μας και οι πρώτες προσαγωγές, μετέφεραν ότι η εργοδοσία δε θα προχωρούσε από την πλευρά της τη διαδικασία διώξεων με τον όρο ότι το σωματείο θα δεσμευόταν ότι δε θα ασχολούνταν ποτέ ξανά με τον Ιανό! ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΗΘΙΚΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ. Τα αφεντικά δίνουν εντολή στο κράτος και την αστυνομία να συλλάβουν εργαζόμενους και μετά χρησιμοποιούν τους συλληφθέντες σαν όμηρους για να εκβιάσουν το σωματείο. Πρακτικές της νύχτας, εκβιασμοί, με τις πλάτες του κράτους για να μπορούν οι εκμεταλλευτές της εργασίας μας να εμφανίζονται σαν άνθρωποι του πολιτισμού.

Όμως στις δυνάμεις καταστολής και στην κυβέρνηση δεν αρκούσαν μόνο αυτά. Έτσι, ενώ είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι-ες και αλληλέγγυοι-ες έξω από το 3ο αστυνομικό τμήμα (Ακροπόλεως) για να μάθουν τι θα γίνει με τους συλληφθέντες και για να καταθέσουν μήνυση εκπρόσωποι του Συλλόγου στη διευθύντρια και στο αφεντικό του Ιανού (για εξύβριση, επίθεση και παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης), και ενώ μέσα στο τμήμα οι αστυνομικοί κωλυσιεργούσαν (για να δώσουν χρόνο στους κυρίους και τις κυρίες του Ιανού να αποφύγουν το αυτόφωρο;), οι συγκεντρωμένοι έξω δέχθηκαν και πάλι απρόκλητη επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ που βγήκαν μέσα από στενά. Επιτέθηκαν με μένος όχι μόνο σε διαδηλωτές αλλά και σε περαστικό κόσμο με παιδιά. Μπροστά στη γενική κατακραυγή άρχισαν να πιάνουν συναδέλφους, να τους ρίχνουν κάτω και να τους χτυπούν. Στο τέλος σε τρεις φόρεσαν και χειροπέδες. Όταν μάλιστα τους έβαλαν μέσα στο τμήμα συνέχιζαν να τους χτυπούν και να τους περιφέρουν σαν λάφυρα. Για κακή τους τύχη όμως εκείνη την ώρα παρευρίσκονταν πέρα από τους εκπροσώπους του ΣΥΒΧΑ και δικηγόροι, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΕΙΝΑΠ κλπ. Μπροστά στο χάος που δημιουργήθηκε προσπάθησαν να εκτονώσουν την κατάσταση και μετά από λίγη ώρα στα κρυφά μετέφεραν τους τρεις συλληφθέντες στη ΓΑΔΑ. Εκεί τους φόρτωσαν με 5-6 πλημμελήματα τον καθένα. Οι συγκεντρωμένοι-ες μετά από αυτή την εξέλιξη πέρασαν από τα βιβλιοπωλεία κάνοντας ενημέρωση για όλα όσα είχαν συμβεί πριν και κατέληξαν στη ΓΑΔΑ για να συμπαρασταθούν στους τρεις συλληφθέντες.

Τα σημερινά γεγονότα δείχνουν ξεκάθαρα σε όλους-ες ότι από τη μια μεριά υπάρχει ένας κόσμος αδίστακτος. Είναι ο κόσμος των από πάνω, αφεντικά, κυβέρνηση, κρατικός μηχανισμός, που για να υπερασπιστούν το καθεστώς της εκμετάλλευσης χρησιμοποιούν όλα τα μέσα. Ψηφίζουν νόμους, στέλνουν ΜΑΤ, συλλαμβάνουν, εκβιάζουν…
Η "ελεύθερη αγορά" θέλει σκλαβωμένους ανθρώπους. Με το κέρδος να είναι πάνω από όλα, τσακίζοντας αξίες, πολιτισμό, ανθρώπους. Ο κόσμος των από πάνω όμως πλέον έχει λόγο να φοβάται. Να φοβάται τον αδιαμεσολάβητο ταξικό αγώνα των από κάτω. Αυτό ως σωματείο το ξέραμε, το είδαμε και σήμερα. Όσα έγιναν μας έχουν πεισμώσει ακόμη περισσότερο για να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο. Αυτό το δρόμο καλούμε και όλα τα σωματεία, τις εργατικές συλλογικότητες, τους εργαζόμενους να βαδίσουμε όλοι-ες μαζί. Για να αλλάξει ο φόβος στρατόπεδο. ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΛΕΞΗ.

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29-12 ΣΤΙΣ 11.30 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΚΤΙΡΙΟ 16)

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537
sylyexp_vivlioexu@yahoo.exgr | bookworker.wordpress.com

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2014/12/29/%...


1 2 3 4 5

μια πρώτη ανακοίνωση του Συντονιστικού δράσης για την απεργία της Κυριακής 28/12 στον κλάδο του βιβλίου + κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες [Δευτ. 29/12, 11.30πμ, δικ.Ευελπίδων]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Η σημερινή μέρα, Κυριακή 28 Δεκέμβρη, σημαδεύτηκε από μια θρασύτατη απόπειρα της διεύθυνσης της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Ιανός να σπάσει με την άγρια επέμβαση των ΜΑΤ τον αγώνα υπεράσπισης της Κυριακάτικης αργίας.

Για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή κράτος και αφεντικά προσπάθησαν να επιβάλουν το Κυριακάτικο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Το Συντονιστικό Δράσης στήριξε την απεργία που είχε κηρύξει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής καλώντας σε συγκέντρωση για τις 11 πμ στην πλατεία Κοραή και ενισχύοντας μαζί με εργαζόμενους και αλληλέγγυους τις απεργιακές περιφρουρήσεις στα βιβλιοπωλεία Ιανός στην Σταδίου και Παπασωτηρίου στην Πανεπιστημίου.

Με εντολή του ιδιοκτήτη του Ιανού Νίκου Καρατζά και της εμπορικής διευθύντριας αρκετές διμοιρίες ΜΑΤ περικύκλωσαν και επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με χημικά και γκλοπ. Η απεργιακή περιφρούρηση κράτησε σθεναρή στάση για ώρα κι αφού τελικά απωθήθηκε οι κατασταλτικές δυνάμεις προσήγαγαν πέντε ανθρώπους, διαδηλωτές, αλλά και περαστικούς. Οι τέσσερις από τις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στην συνέχεια η διαδήλωση κινήθηκε στην Σταδίου και στάθηκε στην πλατεία Κοραή.

Στις 14:30 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως, όπου κρατούνταν οι συλληφθέντες. Την στιγμή που οι διαδηλωτές απομακρύνονταν, οι κατασταλτικές δυνάμεις επιτέθηκαν πάλι και συνέλαβαν τρεις αγωνιστές, τους οποίους χτύπησαν κατά την σύλληψη και μέσα στο τμήμα. Ενώ η οδός Κολοκοτρώνη παρέμενε κλειστή για πολλή ώρα από τους συγκεντρωμένους, οι τρεις συλληφθέντες αποσπάστηκαν από τους τέσσερις πρώτους και μεταφέρθηκαν στην ΓΑΔΑ, όπου τους αποδόθηκε μια λίστα κατηγοριών.

Η διαδήλωση συνεχίστηκε στο εμπορικό κέντρο και στάθηκε πάλι μπροστά στον Ιανό και σε άλλα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Παπασωτηρίου και Πολιτεία). Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης, στην ΓΑΔΑ.

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν κάμπτεται. Η όξυνση της επίθεσης των αφεντικών στα συμφέροντα των εμποροϋπαλλήλων και όλων των εργαζόμενων πρέπει να μας βρει απέναντί της ενωμένους.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 29/12 11:30 (κτήριο 16)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΟΥΤΕ 52 ΟΥΤΕ ΚΑΙ 8
ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΟ

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση
της Κυριακάτικης αργίας και τα "απελευθερωμένα" ωράρια

πηγή: https://bookworker.wordpress.com/2014/12/29/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA/


1 2 3 4 5

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για στους συλληφθέντες της Κυριακής - από την απεργιακή κινητοποίηση στον Ιανό, αλλά και από τη συγκέντρωση στο ΑΤ Ακροπόλεως -στα δικαστήρια της Ευελπίδων, Δευτέρα 29/12 και ώρα 11:30, κτήριο 16.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 7 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου

πηγή: http://sineleusiperisteri.blogspot.gr/2014/12/blog-post_29.html


1 2 3 4 5

Συγκέντρωση στα Δικαστήρια Ευελπίδων για τους συλληφθέντες της Κυριακής

Οι συλληφθέντες από την απεργία στον Ιανό καθώς
και έξω από το ΑΤ Ακροπόλεως περνάνε αύριο από
Ευελπίδων.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 11.30 το πρωί στα
δικαστήρια Ευελπίδων στο Κτήριο 16.

Κόκκινη Γραμμή

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/54890/


1 2 3 4 5

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη βίαιη επίθεση των ΜΑΤ στον ΙΑΝΟ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την άγρια επίθεση και τις συλλήψεις εργαζομένων κατά την απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) από τις δυνάμεις καταστολής, μετά από μήνυση του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ κατά τη διάρκεια απεργιακού αποκλεισμού. Ο ΣΥΒΧΑ είχε κηρύξει απεργία στον κλάδο του βιβλίου αντιδρώντας σε ένα ακόμα κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, μετά από αιφνιδιαστική τροπολογία που ψήφισε η βουλή, δίνοντας ακόμα ένα δωράκι στο εμπορικό κεφάλαιο που απαιτεί την ολοκληρωτική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Η βίαιη επίθεση των ΜΑΤ έγινε την ώρα που ήταν προγραμματισμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του ΙΑΝΟΥ και του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ «στο Κόκκινο». Η διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης σε μέρα απεργίας αλλά και σε Κυριακή, τη στιγμή που είναι δεδομένη η επιδίωξη των μεγαλεμπόρων να καταργήσουν την αργία, ήταν τουλάχιστον προκλητική από ένα βιβλιοπωλείο που προβάλλεται ως «αλυσίδα πολιτισμού» και ένα ραδιόφωνο που προσδιορίζεται ως «φωνή των κινημάτων».

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο ΙΑΝΟΣ έχει καταγγελθεί από το ΣΥΒΧΑ για πλήθος αντεργατικών κινήσεων. Η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθημερινό φαινόμενο στην «αλυσίδα πολιτισμού». Έχει φτάσει στο σημείο να φορέσει σχεδόν κανονικές αλυσίδες στους υπαλλήλους του, με τα περίφημα σκάνερ που καταγράφουν τις πωλήσεις εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους σε ένα κυνήγι κανιβαλικού ανταγωνισμού. Είναι γνωστές επίσης οι περιπτώσεις απολύσεων, πιέσεων σε υπαλλήλους για να υπογράψουν κείμενα καταγγελίας συνδικαλιστών συναδέλφων τους, οι καταπατήσεις σε θέματα ωραρίων και αμοιβών. Όσο για τον «αξιότιμο» ιδιοκτήτη του ΙΑΝΟΥ κ. Καρατζά είναι γνωστή η εμπλοκή του στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου και η καταδίκη του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στέκεται στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων στον συνολικό αγώνα τους ενάντια στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Καταδικάζει την προκλητική στάση της αστυνομίας που ξυλοκόπησε τους συλληφθέντες απεργούς και αλληλέγγυους ακόμα και μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Καταγγέλλει την αστυνομία, που δεν «κατάφερε» να βρει τη διευθύντρια του καταστήματος, ούτε τον ιδιοκτήτη του ΙΑΝΟΥ για να τους προσαγάγει, έπειτα από την μήνυση που κατέθεσαν μέλη του ΣΥΒΧΑ για εξύβριση, επίθεση και παρακώλυση συνδικαλιστικής δράσης!

Η τρομοκρατία κυβέρνησης-εργοδοτών θα σπάσει μόνο μέσα από εργατικούς αγώνες και ο ΣΥΒΧΑ αποτελεί παράδειγμα για το πώς, ακόμα και μέσα σε συνθήκες επιβολής προεκλογικής αποχαύνωσης, ο ταξικός συνδικαλισμός δείχνει έναν άλλο δρόμο σύγκρουσης και ανατροπής.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Να λογοδοτήσει η διοίκηση του ΙΑΝΟΥ για την βάρβαρη επίθεση στους απεργούς και για τους τραυματισμούς τους. Να μπει τώρα τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Τα σωματεία, το εργατικό κίνημα συνολικά και οι οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, τα κόμματα, οι κοινωνικές οργανώσεις, οι διανοούμενοι και ο κόσμος του πολιτισμού πρέπει να πάρουν θέση.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει και καλεί στην συγκέντρωση του ΣΥΒΧΑ την Δευτέρα 29/12 στις 11.30 πμ στα Δικαστήρια Ευελπίδων, στο κτίριο 16.

πηγή: http://www.antarsya.gr/node/2702