Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 στις 20.00

Προβολή ταινίας: Ημερολόγια μοτοσυκλέτας

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ | DIAROS DE MOTOCICLETA

Κοινωνική 2004 | Έγχρ. | Διάρκεια: 128′

Αμερικανο-αργεντίνικη ταινία | σκηνοθεσία Βάλτερ Σάλες
με τους: Γκαέλ Γκαρσία Μπενράλ, Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα, Μία Μαέστρο

Ο Ernesto Guevara de la Serna είναι φοιτητής ιατρικής και ο κολλητός του φίλος Alberto Granado φοιτητής βιοχημίας. Λίγο πριν αποφοιτήσουν, ενώ η Αργεντινή βρίσκεται σε δύσκολη θέση και η επανάσταση δεν έρχεται, οι δυο τους θα αποφασίσουν να ζήσουν μια περιπέτεια ταξιδεύοντας σε όλη την Νότιο Αμερική. Καβάλα στην μοτοσικλέτα του δεύτερου έχουν σκοπό να διασχίσουν Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή και Περού. Το ταξίδι διασκέδασης και αναζήτησης περιπέτειας θα μετατραπεί σε πορεία προς την αμετάκλητη ενηλικίωση και την δόμηση των πιστεύω τους. Μπροστά τους θα συναντήσουν αστείες καταστάσεις, απρόοπτα συμβάντα αλλά και δραματικές καταστάσεις όπως στην αποικία λεπρών που θα διαμείνουν.

Ο Ernesto Guevara συνήθιζε να κρατά ημερολόγιο. Σε αυτό το ημερολόγιο και τις αφηγήσεις του γιατρού Alberto Granado βασίζεται το σενάριο της ταινίας Diarios De Motocycleta. Σίγουρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθούμε στιγμιότυπα και αληθινές καταστάσεις της ζωής ενός νεαρού που στη συνέχεια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία, του Ernesto "Che" Guevara. Το ενδιαφέρον tagline της ταινίας αναφέρει: «Αφησε τον κόσμο να σε αλλάξει\"και μετά μπορείς κι εσύ να αλλάξεις τον κόσμο». Οι δυο φίλοι υπήρξαν «δυο γραμμές παράλληλες για κάποιο διάστημα», μέχρι που στο τέλος του ταξιδιού είναι πλέον καθαρό το τι μοίρα είναι ο καθένας προορισμένος να ακολουθήσει.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Μεξικανό Gael Garcia Bernal. Έχοντας συμμετάσχει σε σπουδαίες λατινοαμερικάνικες ταινίες όπως «Amores Perros», «Y Tu Mama Tambien», «El Crimen Del Padre Amaro», καθώς και τις Αμερικάνικες «IΑm With Lucy» και «Dot The I,» φέτος είναι η χρονιά του καθώς εκτός από το Ημερολόγιο Μοτοσικλέτας τον είδαμε και στο La Mala Educacion του Pedro Almodovar. Για την σκηνοθεσία αυτού του project αποδείχθηκε σοφή η επιλογή του βραζιλιάνου Walter Salles. Ο καταξιωμένος νοτιαμερικανός auteur που έχει στη φιλμογραφία του ταινίες όπως το Terra Estrangeira, το συγκλονιστικό Central Do Brasil και το Abril Despedacado, αποφασίζει να μεταφέρει στο πανί ένα μέρος της ζωής του Guevara. Τα στοιχεία που τον καθιέρωσαν είναι κι εδώ αισθητά: η εκπληκτική φωτογραφία, τα μαγευτικά τοπία, η συναισθηματική προσέγγιση των χαρακτήρων, με σκηνοθεσία μεστή και προσεγμένη. Η τελική αίσθηση των εικόνων στο πανί δύσκολα θα αφήσει θεατή ασυγκίνητο.

πηγή : http://ydragogeio.gr/provoli-diarios-de-motoc...