Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 στις 8.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση συμπαράστασης σε απολυμένη

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ Σ. ΑΠΟ ΤΟ "ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ" ΧΟΛΑΡΓΟΥ

εργοδοτική τρομοκρατία, Aπολύσεις Βρισιές, απλήρωτες υπερωρίες

...και του πουλιού το γάλα!

Στις 15 Φεβρουαρίου η εργαζόμενη στην αλυσίδα supermarket ΑΒ Βασιλόπουλος Ελένη Σ. καλείται στα γραφεία της επιχείρησης έτσι ώστε να υπογράψει την απόλυση της. Είναι μια ακόμα απόλυση που γίνεται το τελευταίο διάστημα στη συγκεκριμένη αλυσίδα supermarket. Μια απόλυση που σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση σε έναν κανόνα μόνιμης και σταθερής εργασίας αλλά εντάσσεται πολύ περισσότερο σε έναν κανόνα εργοδοτικού τσαμπουκά και επισφάλειας στην εργασία.

Η Ελένη Σ. ήταν εργαζόμενη στην επιχείρηση ΑΒ Βασιλόπουλος τα τελευταία 15 χρόνια. Συγκεκριμένα εργαζόταν στο κατάστημα του Παπάγου τα περισσότερα χρόνια ενώ τα τελευταία δυο η διεύθυνση αποφάσισε να τη στείλει στο κατάστημα Χολαργού. Όσο δούλευε στο κατάστημα αντιδρούσε στους εξευτελισμούς και τις απειλές που συνήθιζε να κάνει ο διευθυντής του καταστήματος, ακόμα και μπροστά στους πελάτες. Διεκδικούσε με αξιοπρέπεια τα δικαιώματα της και διαμαρτυρόταν για το αίσχος των απλήρωτων υπερωριών και την τακτική των προϊστάμενων να χτυπούν αυτοί τις κάρτες της βραδινής βάρδιας και να κρατούν τους εργαζόμενους εσκεμμένα άλλη μια ώρα στο μαγαζί. Και από τότε άρχισε να δέχεται απειλές για απόλυση παίρνοντας μετάθεση (ως μια προειδοποίηση για την ίδια) στο κατάστημα Χολαργού. Η εργοδοσία όμως δεν σταμάτησε εκεί. Πριν από 6 μήνες μεταθέσε τον διευθυντή του καταστήματος Παπάγου στο κατάστημα Χολαργού συνεχίζοντας έτσι τις πιέσεις προς το πρόσωπο της. Πάλι με χυδαίες και απαξιωτικές συμπεριφορές η εργοδοσία προσπάθησε να την εξωθήσει στην παραίτηση της. Στις 16 Φεβρουαρίου η Ελένη Σ. απολύθηκε γιατί είχε "μεγάλη γλώσσα" σύμφωνα με τον διευθυντή.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει η απόλυσή της είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Εντάσσεται σε μια στρατηγική που έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια συνολικά οι εργοδότες αλλά και συγκεκριμένα η επιχείρηση ΑΒ Βασιλόπουλος. Και έχει ένα στόχο. Πως θα αποκτήσει φθηνότερους εργαζόμενους έτσι ώστε να καταφέρει να έχει περισσότερα κέρδη. Πριν την απόλυση της Ελένης Σ. η επιχείρηση αυτή είχε προβεί σε άλλες δυο παρόμοιες απολύσεις, δηλαδή απολύσεις σε δυο εργαζόμενες με πολλά χρόνια υπηρεσίας στην αλυσίδα. Η εργοδοσία επιλέγει να απολύσει τους εργαζόμενους που έχουν περισσότερα χρόνια και που είναι αορίστου χρόνου ώστε να τους αντικαταστήσει με εργαζόμενους-λάστιχο των 480 ευρώ, που θα δουλεύουν 4ωρα και 6ωρα, προερχόμενοι από επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ (voucher, κοινωφελούς εργασίας).


Η εργοδοσία λοιπόν μπορεί να είχε εφεύρει διάφορα προσχήματα για αυτή την απόλυση (π.χ. δεν ήταν παραγωγική και ευγενική με τους πελάτες κτλπ) παρολαυτα ειναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως αυτή η απόλυση είναι μια απόλυση που από τη μια θα μειώσει το μισθολογικό κόστος της επιχείρησης και απο την άλλη θα ξεμπερδεύει με όσους έχουν ακόμα "μεγάλη γλώσσα" απέναντι στα αφεντικά. Μέσα σε αυτή τη απόλυση βλέπουμε μια ωμή αλήθεια όπου οι νόμοι της αγοράς και τα συμφέροντα των εργοδοτών βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις δικές μας καθημερινές ανάγκες. Η μνημονιακή πολιτική λοιπόν δεν είναι καμία εικόνα στις ειδήσεις και καμία εξαγγελία της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. Είναι μια καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι/ες. Ο καθένας και η καθεμία από εμάς που δουλεύουμε για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την επισφάλεια και την απληρωσιά, τους τσαμπουκάδες και τις φωνές των από πάνω μας, με τον νόμο του κέρδους των αφεντικών. Εμείς ως κάτοικοι της πόλης επιλέγουμε εν μέσω κρίσης να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον. Επιλέγουμε να μην φαγωθούμε μεταξύ μας αλλά να αγωνιστούμε ώστε να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους που μας θέλουν απομονωμένους και πειθήνια σφάγια στην κρεατομηχανή των κερδών τους

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ Σ. ΑΠΟ ΤΟ "ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ" ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/ΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΤΡΙΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 8.30 π.μ.

στην Επιθεώρηση Εργασίας Αγίας Παρασκευής (Μεσογείων 427)

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής

πηγή : http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.


ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 9-14 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΕΛΕΝΗΣ Σ.

ΑΦΙΣΑ

Ο αγώνας για την άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας Ελένης Σ συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Η ανυποχώρητη στάση της απολυμένης συναδέλφισσας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία της εργοδοσίας είναι αυτή που εμπνέει όλους όσους συγκροτούν την Συνέλευση Αλληλεγγύης στην απολυμένη συναδέλφισσα Ελένη Σ και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για την άμεση δικαίωσή της.

Η Συνέλευση Αλληλεγγύης στην απολυμένη συναδέλφισσα Ελένη Σ που συγκροτείται από εργαζόμενους -ες στο εμπόριο, σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, συνελεύσεις κατοίκων και συλλογικότητες οργανώνει τις παρακάτω κινητοποιήσεις:

  • Σάββατο 7/3 στις 11 π.μ. | Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από κατάστημα Χολαργού απ' όπου απολύθηκε η συναδέλφισσα Ελένη Σ.
  • Εβδομάδα πανελλαδικών δράσεων στα καταστήματα του ΑΒ Βασιλόπουλου από 9 ως 14 Μαρτίου.
  • Δευτέρα 9/3 στις 9.30 π.μ | Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ΑΒ Βασιλόπουλου στη λεωφόρο Σπατών 81 στο Γέρακα (πρόσβαση με 301, 302, 314, 319 από Δουκίσσης Πλακεντίας, Α5 από κέντρο, 305 από Νομισματοκοπείο).
  • Τρίτη 10/3 στις 8.30 π.μ | Συγκέντρωση συμπαράστασης στην απολυμένη συναδέλφισσα έξω από την επιθεώρηση εργασίας Αγίας Παρασκευής (Μεσογείων 427).

Καλούμε τα σωματεία στο χώρο του εμπορίου να στηρίξουν ενεργητικά τον αγώνα της συναδέλφισσας και να εκδώσουν ψηφίσματα συμπαράστασης. Καλούμε κάθε σωματείο, εργατική ομάδα, συνέλευση κατοίκων και συλλογικότητα να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την εκμετάλλευση στο χώρο του εμπορίου αλλά και σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά.

Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα σε όλους τους αγωνιζόμενους και τις συλλογικότητές τους ανά την Ελλάδα να στηρίξουν την εβδομάδα πανελλαδικών δράσεων 9-14/3 με κινητοποιήσεις και δράσεις.

Για επικοινωνία orthexostasia@exyahoo.gr

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

orthostasia.wordpress.com

πηγή : http://ergatikilesxiperisteriou.blogspot.com/...