Κυριακή 3 Μαίου 2015 στις 20.00

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Παλληκάρι" και συζήτηση με τους συντελεστές

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, την Κυριακή 3 Μάη στις 20:00 προβάλουμε το ντοκιμαντέρ "Παλληκάρι - Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου", και συζητάμε με τους συνετελεστές της ταινίας Νίκο Βεντούρα και Λαμπρινή Θωμά

1st-May-palikari-provoli
Ελληνική Παραγωγή, 2014

A' Βραβείο Καλύτερου Ντοκυμανταίρ Doc Fest Χαλκίδας
Βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, Doc Fest Χαλκίδας
Επίσημη Επιλογή Διαγωνιστικού στο Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Θεσσαλονίκης

Σκηνοθεσία, Μοντάζ: Νίκος Βεντούρας

Παραγωγή, έρευνα: Λαμπρινή Χ. Θωμά
Συμπαραγωγός: Gregory C Pappas

Μουσική: Μάνος Βεντούρας

Σύμβουλος Παραγωγής: Μενέλαος Τζαφάλιας

Τραγούδι: Φρανκ Μάνινγκ (Λούης Τίκας, Βραβείο καλύτερου folk τραγουδιού, 2002)

Τοποθεσίες Γυρισμάτων: Όκλαντ Καλιφόρνιας, Σάντα Φε Νέου Μεξικού, Ντένβερ Κολοράντο, Φορτ Κόλινς Κολοράντο, Κολοράντο Σπρινγκς Κολοράντο, Σικάγο, Αθήνα

Περίληψη

Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος και ενώνει, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας του 2014. Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής μιά τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να ξεχαστεί.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Βεντούρας γεννήθηκε στην Κέρκυρα και εργάστηκε ως προγραμματιστής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2012 αρθρογραφεί στον ενημερωτικό ιστοτόπο ThePressProject.gr, ενώ έχει συνεργαστεί ως φωτογράφος με δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά. Το «Παλληκάρι», συνέχεια επιτόπιου ρεπορτάζ για το Λάντλοου, αποτελεί την πρώτη του απόπειρα στο χώρο του ντοκιμαντέρ.

Η παραγωγός Λαμπρινή Χ. Θωμά εργάζεται στο χώρου του τύπου το 1985, και έχει συνεργαστεί δε δεκάδες ελληνικά και ξένα ΜΜΕ ως δημοσιογράφος, παραγωγός ή από διευθυντικές θέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας το έζησε στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜΘ. Το «Παλληκάρι» είναι η πρώτη της παραγωγή.

Ο σύμβουλος παραγωγής Μενέλαος Τζαφάλιας είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί στον περιοδικό τύπο, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεργάζεται κυρίως με ξένα ΜΜΕ. Μπήκε στην ομάδα του ντοκιμαντέρ μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

πηγή : http://ydragogeio.gr/ekdilosi-louis-tikas-3-5...