Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 στις 21.00

Προβολή ταινίας: No man's land

Προβολές στη βεράντα και τον Σεπτέμβρη | Αφιέρωμα σε ταινίες των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Κορυφαίες ταινίες των χωρών της πρώην Γιουκοσλαβίας (Μέρος Α)
Βαλκανίων ανάγνωσμα: τα "διαμάντια" μέσα από τις στάχτες του πολέμου, του εμφυλίου, του εθνικιστικού μένους και της τελικής "διάλυσης"

Κυριακή 06/09
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΗ [ 1994 ] (Before the Rain / Pred dozhdot ) (FYROM)
Σκηνοθεσία: ΜΙΛΧΟ ΜΑΝΤΣΕΦΣΚΙ

Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Κάλντριτζ, Ράντε Σερμεντζίγια, Γκρεγκόιρε Κόλιν, Λαμπίνα Μιτέφσκα
Διάρκεια: 113′

Μια έντιμη κραυγή ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον πόλεμο σε μια βραβευμένη με το Xρυσό Φοίνικα της Bενετίας ταινία από την Π.Γ.Δ.Μ.

Για την πρώτη του αυτή, εκπληκτικά καλή ως αποτέλεσμα, ταινία του, ο σκηνοθέτης Mίλτσο Mαντσέφσκι επιλέγει ένα τρίπτυχο (που έγραψε ο ίδιος) με ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους. Tο πρώτο μέρος, με τον τίτλο «Λέξεις», εκτυλίσσεται σε μια ορεινή περιοχή της Μακεδονίας κι αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού ορθόδοξου μοναχού που κρύβει στο μοναστήρι μια νεαρή, μουσουλμάνα, Aλβανίδα, που την ψάχνει μια συμμορία. Στο δεύτερο μέρος, «Πρόσωπα», μεταφερόμαστε στο Λονδίνο, για να παρακολουθήσουμε τους δισταγμούς μιας Aγγλίδας που δεν αποφασίζει αν πρέπει ν' ακολουθήσει τον αποξενωμένο σύζυγό της ή τον Σλαβομακεδόνα φωτογράφο, εραστή της, ενώ, στο τρίτο μέρος, «Eικόνες», επιστρέφουμε στην ορεινή περιοχή του πρώτου μέρους, για να παρακολουθήσουμε την επιστροφή του φωτογράφου στη γενέτειρά του και την αναγκαστική ανάμειξή του στην αιματηρή σύγκρουση ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, σύγκρουση που θα οδηγήσει τη νεαρή Aλβανίδα να καταφύγει στο μοναστήρι.

Κυριακή 13/09
ΠΛΗΓΕΣ [ 1998 ] (The Wounds / Rane) (Σερβία - Μαυροβούνιο)
Σκηνοθεσία: ΣΕΡΝΤΓΙΑΝ ΝΤΡΑΓΚΟΓΙΕΒΙΤΣ

Πρωταγωνιστούν: Ντούσαν Πέκιτς, Μίλαν Μάριτς, Μπράνκα Κατίτς, Μίκι Μανόλοβιτς, Ντράγκαν Μπγιεογκρλίτς
Διάρκεια: 103′

Υπόθεση: Σερβία, 1991 - 1996.

Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία δύο νεαρών αγοριών που αποφασίζουν να μπουν στον κόσμο της μαφίας και του περιθωρίου. Τα είδωλά τους είναι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες του Βελιγραδίου και κυρίως αυτοί που προσκαλούνται στο τηλεοπτικό σόου «Ο παλμός του δρόμου», στο οποίο φαντασιώνονται να προσκληθούν κάποτε και οι ίδιοι. Παράλληλα, η ταινία ακολουθεί τη μοίρα των πατεράδων τους από τον εθνικιστικό φανατισμό του '91, στην ντροπή και το λήθαργο του ΄94 και ύστερα στο δημοκρατικό κίνημα του '96. Μετά από όλα όσα έγιναν και έκαναν μετάνιωσαν για πολλά, όμως στην υποκριτική κοινωνία που δημιούργησαν δεν υπάρχει διέξοδος για τα παιδιά τους. Αλληγορική ταινία πάνω στις επιπτώσεις της βίας. Αυτή και η ταινία του «Τα Ομορφα Χωριά, Ομορφα Καίγονται», καταφέρνουν να μιλήσουν για την πραγματική κατάσταση στη χώρα με τρόπο δυνατό και ξεκάθαρο.

Κυριακή 27/09
NO MAN'S LAND [ 2001] (Bοσνία & Ερζεγοβίνη)
Σκηνοθεσία: ΝΤΑΝΙΣ ΤΑΝΟΒΙΤΣ

Πρωταγωνιστούν: Μπράνο Ντζούρικ, Ρενέ Μπιτόραγιακ, Φιλίπ Σοβάγιοβιτς, Κατρίν Κάρτλιντζ, Σάιμον Κάλλοου
Διάρκεια: 97′ - (ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 2002)

Υπόθεση: 1993. Εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία.

Στα χαρακώματα του πολέμου, ένας Βόσνιος, ο Τσίκι κι ένας Σέρβος, ο Νίνο, βρίσκονται αντιμέτωποι στο παράλογο μιας μακάβριας πραγματικότητας. Ένας τραυματισμένος στρατιώτης, έχει πέσει σε μία νάρκη, την οποία δεν έχει διαταγή να απενεργοποιήσει. Καθώς ο Τσίκι και ο Νίνο προσπαθούν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν, ένας γενναίος λοχίας των Κυανοκράνων θέλει να τους βοηθήσει. Παρά το γεγονός ότι έχει ρητές εντολές να μην αναμειχθεί, ο λοχίας δεν παραιτείται! Τηλεοπτικά συνεργεία όμως, τον ακολουθούν και η ιστορία παίρνει έτσι, διεθνείς διαστάσεις. Μέσα σ' όλο τον παραλογισμό του πολέμου, ο Τσίκι κι ο Νίνο, προσπαθούν απελπισμένα να διαπραγματευτούν τις ζωές τους.

πηγή: myfilm.gr
πηγή : http://ydragogeio.gr/provoles-sept-15/