Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 στις 20.00

Προβολή ταινίας "Salvador"

SALVADOR

Δραματική 2006 | Έγχρ. | Διάρκεια: 134'

Ισπανοβρετανική ταινία, σκηνοθεσία Μανουέλ Χουέργκα με τους:

Ντάνιελ Μπρουλ, Τρισταν Ουλόα, Λεονάρντο Σμπαράλια

Το προφίλ του αναρχικού και ληστή τραπεζών Salvador Puig Antich, του οποίου η εκτέλεση το 1974, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Franco οδήγησε σε μια περίοδο αναταραχής, και βοήθησε στη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία.

Ο τελευταίος νεκρός Αναρχικός. Στην καθολική Ισπανία του Φράνκο, ένα από τα 17 ανεξάρτητα καντόνια της, είναι αυτό της Καταλονίας, που οι αγώνες των κατοίκων της για ανεξαρτησία τερματίστηκαν μόλις φέτος, με το δημοψήφισμα που κατάφερε να κάνει διοικητικά ανεξάρτητη την πιο ριζοσπαστική περιοχή της Ιβηρικής. Οι αγώνες, όμως, είχαν ξεκινήσει το 1936 και κορυφώθηκαν με την ανάπτυξη του αναρχικού κινήματος στη δεκαετία του '70.

Ένα από τα κορυφαία στελέχη αυτού του κινήματος είναι ο ήρωας της ταινίας, που εξιστορεί τις άθλιες μεθοδεύσεις τής εξουσίας ενάντια στο επαναστατικό ρεύμα, που διεκδικεί καλύτερες συνθήκες ζωής και δημοκρατικές διαδικασίες. Παρακολουθούμε την δράση του αναρχικού Σαλβαδόρ, τοπικού ήρωα της Καταλονίας, τις κατασκευασμένες εναντίον του κατηγορίες από το καθεστώς του Φράνκο, που οδήγησαν τελικά στην εκτέλεσή του, και την αντίδραση της κοινής γνώμης, που κατάφερε αυτή να είναι η τελευταία εκτέλεση ανθρώπου στην Ισπανία.

trailer https://www.youtube.com/watch?v=bmMxcszQiCA

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/60856/