Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 στις 19.30

Προβολή ταινίας "Ο πατέρας λείπει σε ταξίδι για δουλειές" - ανοιχτό μπαρ

Αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Emir Kusturica,

κάθε Τετάρτη του Δεκέμβρη, στις 7:30μμ,

στο 2ο όροφο της libertatia

Πρόγραμμα:

2/12 Ο πατέρας λείπει σε ταξίδι για δουλειές (1985, 136')

Ψυχρός πόλεμος και η Γιουγκοσλαβία επιλέγει να παραμείνει αδέσμευτη και ανεξάρτητη, αρνούμενη την ένταξη της στο στρατόπεδο του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Το καθεστώς του Στρατάρχη Τίτο βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση καθώς πρέπει να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του εξουδετερώνοντας τους ιδεολογικούς του αντιπάλους. Θύμα είναι και ο Μέσα, που για ασήμαντο λόγο βρίσκεται στη φυλακή. Στη δίνη αυτών των πολιτικών εξελίξεων, αμέτοχος και χωρίς να αντιλαμβάνεται τι ουσιαστικά συμβαίνει, ο νεαρός ήρωας βιώνει αυτήν την εποχή μ' ένα τρόπο τραυματικό: ο πατέρας του λείπει σε "ταξίδι για δουλειές", εξόριστος σ' ένα στρατόπεδο εργασίας.

9/12 Ο Καιρός των τσιγγάνων (1988, 142')

Ο Περχάν, ένα φτωχό αγόρι ζει σε ένα τσιγγάνικο καταυλισμό μαζί με τους δικούς του. Θέλει να παντρευτεί τη μικρή Άζρα, αλλά η μητέρα της στέκεται εμπόδιο στα σχέδια του καθώς είναι άφραγκος.Περνά μέσα από περιπέτειες και ανατροπες με φόντο το σκληρό πρόσωπο του κοινωνικού περίγυρου της Γιουγκοσλαβίας από το βομβαρδισμένο Σεράγεβο στην Ιταλία και παρασύρεται από τον τρόπο ζωής του φίλου του, Αχμέντ, κινδυνεύοντας να χάσει ότι αγαπά.

16/12 Underground (1995, 170')

Οι εργαζόμενοι σε υπόγειο εργοστάσιων όπλων στη Γιουγκοσλαβία αποφασίζουν να παραμείνουν εκεί για να προφυλαχθούν από το Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Μοναδική τους επαφή με τον έξω κόσμο ένας μαυραγορίτης έμπορος, που ξεχνά να τους πει ότι ο πόλεμος τελείωσε γι' αυτό παραμένουν εκεί για 50 χρόνια. Τότε είναι που συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά και ξεμυτίζουν για να βρουν μπροστά τους τον εμφύλιο.

23/12 Μαύρη γάτα, άσπρος γάτος (1998, 127')

Ο Matko είναι ένας κομπιναδόρος που ζει με τον 17χρονο γιο του Zare. Μετά από μια αποτυχημένη κομπίνα του, ο Matko φαίνεται να χρωστάει λεφτά στον μεγαλύτερο μαφιόζου της περιοχής, τον Dadan, και η μόνη λύση για να ξεπληρώσει το χρέος του είναι να παντρέψει το γιο του με την άσχημη αδελφή του Dadan. Όμως κανείς από τους δυο δε θέλει και ευτυχώς ο παππούς, αν και πεθαμένος στο πατάρι, έχει άλλα σχέδια για τον εγγονό του.

Μετά από τις προβολές ακολουθούν μουσικές και μπαρ

Από τις 8μμ, συλλέγουμε είδη πρώτης ανάγκης (είδη υγιεινής, ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα κλπ) για τους πρόσφυγες.

οι προβολές διοργανώνονται από τις

φίλες κινηματογράφου ΚΛΑΚΕΤΑ

πηγή : https://athens.indymedia.org/event/61743/