Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 στις 9.30 πμ

10 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 5 αγωνιστές φοιτητές

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ 5 ΕΚΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

1.
Την 1η Μάη 2015 μια μεγαλειώδης διαδήλωση λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο. Δεν ήταν απλά μια μέρα γενικής απεργίας, αλλά μια μέρα Πανιταλικής συνάντησης των κινημάτων (σωματεία βάσης, κοινωνικά κέντρα, φοιτητικές και μαθητικές ομάδες, επιτροπές αγώνα για τη στέγη, μεταναστευτικές κοινότητες, το κίνημα No Tav κλπ) ενάντια στα μέτρα λιτότητας που περνούσε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Ρέντσι. 'Hταν επίσης και το αποκορύφωμα ολόκληρου του κινήματος ΝO EXPO ενάντια στην παγκόσμια επιχειρηματική έκθεση EXPO 2015 με συμμετοχή κόσμου από πολλές χώρες της Ευρώπης και τα προκλητικά χλιδάτα εγκαίνιά της, την ημέρα εκείνη. Η μαζικότητα και η δυναμική της διαδήλωσης ήταν το αποκορύφωμα ενός κινήματος επτά χρόνων που έθεσε σε αμφισβήτηση την έκθεση και την πολιτική εκστρατεία γύρω από αυτήν, φέρνοντας σε κρίση τις πολιτικές καριέρες των κυβερνητικών αξιωματούχων και τοπικών "αρχόντων".

Επτά χρόνια πριν, το 2008, ο δήμος του Μιλάνου αναλαμβάνει να φιλοξενήσει την έκθεση. Για χάρην αυτής, τσιμεντοποιούνται 1100 στρέμματα γης, αποφασίζεται ο εκτοπισμός ντόπιων με σκοπό την αρπαγή των κατοικιών και της γης τους, ώστε να υποταχθούν στα αναπτυξιακά σχέδια αλλά και στην ισοπεδωτική εμπορευματοποίησή τους. Τα αφεντικά βάζουν στοίχημα το Μιλάνο να γίνει η πιο ελκυστική για τα κεφάλαια πόλη, προσπαθούν να την αναδείξουν σαν επιχειρηματική πρωτεύουσα και να την προμοτάρουν σαν το 8ο θαύμα για την ντόπια εργατική τάξη, στην οποία υπόσχονται ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Μια ολόκληρη πόλη στιλιζάρεται από πολυτελή κτίρια, νέους αυτοκινητόδρομους και φαντασμαγορικά έργα. Πίσω από τις αναπτυξιακές βιτρίνες οι μίζες πέφτουν σαν ντόμινο η μια μετά την άλλη, οι τράπεζες δανείζουν, διαχειρίζονται και ξεπλένουν χρήμα για τους υπολοίπους, οι εργολάβοι φροντίζουν να καθυστερούν τα έργα για να έρθουν υπερτιμολογήσεις και φυσικά, ανάμεσα στους υπερεργολάβους εμπλέκονται και μαφιόζοι με τις εταιρείες τους.

Αυτός ο κύκλος κερδοφορίας των αφεντικών που ξεκίνησε το 2008 στήθηκε και ολοκληρώθηκε πάνω στη στυγνή εκμετάλλευση κακοπληρωμένης αλλά και εθελοντικής εργασίας χιλιάδων νέων, εξοικονομώντας ακόμα περισσότερες χιλιάδες ευρώ για τις τσέπες των αφεντικών. Παράλληλα με την οικοδόμηση της έκθεσης, πραγματοποιείται μια επιχείρηση εκκαθάρισης των όσων μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνοι για τη μακιγιαρισμένη εικόνα της πόλης. Μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στις γειτονιές με εξώσεις εργατικών κατοικιών ντόπιων και μεταναστών, εκκενώσεις κοινωνικών κέντρων και επιστράτευση απεργιών με αποκορύφωμα την απεργία των εργαζομένων στο μετρό λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια.

2.
Και ενώ 6 μήνες μετά πέφτει η αυλαία της έκθεσης, τα αποτελέσματα και οι συνέπειες μένουν. Η EXPO κλείνει και αφήνει πίσω της 1,5 δις έλλειμμα που θα πληρωθεί μέσω των αυξημένων δημοτικών τελών και φόρων, αναγκάζοντας τους προλετάριους κάτω από τη «συλλογική ευθύνη» των χρεών να πληρώσουν τα σπασμένα και να πουν κι ευχαριστώ γι' αυτή τη φαντασμαγορική γιορτή. Αφήνει πίσω της λεηλατημένη γη, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, εγκαθίδρυση του εθελοντισμού, καταστολή. Μετά από 6 μήνες λοιπόν, από την προσαγωγή μας στο Μιλάνο, και στην αυλαία της διεθνούς έκθεσης, οι ιταλικές αρχές ξεκινάνε ένα κυνήγι μαγισσών κατασκευάζοντας κατηγορητήρια, και εκδίδουν ένταλμα σύλληψης για 5 Ιταλούς διαδηλωτές, ενώ παράλληλα εκδίδεται και Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για εμάς τους 5. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως οι εκ των υστέρων διώξεις μας καθώς και των 5 ιταλών διαδηλωτών κρύβουν πολιτική σκοπιμότητα, και αυτό όχι μόνο γιατί ποινικοποιούν την ίδια τη συμμετοχή σε μια διαδήλωση βάση ενός φασιστικού νόμου που θεσπίστηκε επί Μουσολίνι και ισχύει μέχρι και σήμερα, αλλά και γιατί οι Ιταλικές αρχές ξεκινάνε μια επιχείρηση συγκάλυψης και αποσιωποίησης της "καμένης" γης που άφησε πίσω της η EXPO, στρέφοντας την προσοχή της κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα στους διαδηλωτές, ώστε να σώσουν, να χτίσουν και να εξαργυρώσουν τις πολιτικές τους καριέρες. Η δίωξη μας αποτελεί για τις ιταλικές αρχές την ιδανική ευκαιρία για να τιμωρήσει και να παραδειγματίσει εμάς και όσες/όσους βρέθηκαν εκείνες τις μέρες στους δρόμους. Είναι η ιδανική ευκαιρία για να δείξει τι μέλλον επιφυλάσσεται στον καθένα και στην καθεμία που επιλέγει να αγωνιστεί και να συναντηθεί με άλλα κινήματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έκδοση του Ευρωεντάλματος, τα γελοία κατηγορητήρια, η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε διαδηλώσεις, οι πολιτικές δίκες που κατά καιρούς έχουν οδηγήσει στις φυλακές αγωνιστές για 15 χρόνια, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως όσο οι από τα κάτω συνεβρίσκονται στους δρόμους και ενώνουν τις φωνές τους, η καταστολή θα μένει και θα εντείνεται.

3.
Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ενεργοποιείται για πρώτη φορά (μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για βαριά ποινικά αδικήματα όπως εμπορία ναρκωτικών, σωματεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ) για να διώξει διαδηλωτές. Αποτελεί ξεκάθαρα μια προσπάθεια αναβάθμισης της διεθνοποιημένης καταστολής και μια απόπειρα ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και της συνάντησης των κινημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα στοίχημα όλων των κομματιών του ευρωπαϊκού - ανταγωνιστικού κινήματος να μπει ένα φρένο σε αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις μπλοκάροντας στην πράξη τις εκδόσεις.

Την περίοδο 2008-2010, με το ξέσπασμα της ύφεσης λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες, τα κράτη-μέλη της ΕΕ για να σώσουν το (διεθνές) χρηματοπιστωτικό σύστημα έτρεξαν να πάρουν μέτρα για να κρατικοποιήσουν την μεγάλη χασούρα του. Πρώτο το ελληνικό κράτος και έπειτα και άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Βέβαια, αυτό από μόνο του δεν θα έλυνε τίποτα, επειδή η «κρίση του χρηματοπιστωτισμού» δεν εκφράζει παρά μια κρίση της παραγωγής κι αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Οπότε το πρόβλημα έπρεπε να χτυπηθεί στη ρίζα του: η υποτίμηση της εργατικής δύναμης και το σακάτεμα της ζωής των προλετάριων, με σκοπό το ξεπέρασμα της κρίσης με πιο ευνοϊκούς όρους κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Έτσι, οι ντόπιοι και διεθνείς καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους, ξεκίνησαν να εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας ή να μπαίνουν σε αυστηρά προγράμματα δομικής προσαρμογής. Μέτρα, που είναι γνωστά σε εμάς εδώ ως «μνημόνια» και που συνεχίζει να ψηφίζει και να εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως οι περικοπές των μισθών, συντάξεων κι επιδομάτων, οι μειώσεις των δημοσίων δαπανών, η αύξηση της φορολογίας σε τρόφιμα κι είδη πρώτης ανάγκης, οι ιδιωτικοποιήσεις κι η απελευθέρωση των απολύσεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κλπ.

4.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να επιβληθούν μόνο μέσα από μια μόνιμη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», που εκτός από την πολιτική του «δημόσιου χρέους» ως μοχλό επιβολής και τρομοκρατίας έρχεται και μέσα από την απόσυρση του «κράτους πρόνοιας» και την αντικατάστασή του με ένα «κράτος ασφάλειας». Πτυχές της ίδιας στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης από το κεφάλαιο για την επιβολή νέων κανόνων πειθάρχησης και εκμετάλλευσης των «από τα κάτω».

Ένα γενικευμένο «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» επιβάλλεται βήμα βήμα σε όλη την Ευρώπη με αφορμή την απειλή της «ισλαμικής τρομοκρατίας», με μια ευρεία στρατικοποίηση των δυτικών μητροπόλεων. Μια μεγάλη σε κλίμακα εκστρατεία φόβου και απόλυτου ελέγχου που ξεκινάει από εφόδους σε σπίτια ακτιβιστών, απαγόρευση διαδηλώσεων, θέσπιση νέων αντιτρομοκρατικών νόμων και καταλήγει σε περιπολίες στρατών στους δρόμους. Κι είναι γνωστό ότι όλο αυτό το πολεμικό περιβάλλον δεν στρέφεται μόνο ενάντια στους μετανάστες/στριες που καταφέρνουν και καταφθάνουν στην Ευρώπη από τις εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και σε όλους εκείνους που επιλέγουν σήμερα και αύριο να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν κόντρα στις πολιτικές λιτότητας και υποτίμησης, στην Ευρώπη-φρούριο, στη σιγή νεκροταφείου που πάει να επιβληθεί και να γίνει ο κανόνας.

5.
Στις 7,8 και 11 Ιανουαρίου καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη ενάντια στις εκδόσεις αυτές. Ο αγώνας για το μπλοκάρισμά τους, αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου ψηφιδωτού αγώνων που στέκονται ανάχωμα στην συνεχιζόμενη υποτίμηση των ζωών μας. Αποτελεί κομμάτι εκείνων των αγώνων των φοιτητών/φοιτητριών ενάντια στην αύξηση του κόστους φοίτησης στα πανεπιστήμια, των καθημερινών εργατικών κοντρών με τα αφεντικά και τις απεργιακές περιφρουρήσεις στους χώρους δουλειάς, των κινήσεων άρνησης πληρωμών πάνω στις βασικές ανάγκες από συνελεύσεις γειτονιών, των διεκδικήσεων των επισφαλών-πρεκάριων ενάντια στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα-"κοινωφελή προγράμματα", των εξεγέρσεων μεταναστών/στριων στα σύνορα και τα κέντρα κράτησης της χώρας και κάθε κοινότητας αγώνα που ξεπηδά στη δημόσια σφαίρα κόντρα στις καπιταλιστικές προσταγές και την κρατική καταστολή.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους συμφοιτητές, τους συντρόφους και όλο τον κόσμο του αγώνα να κάνουν δική τους την υπόθεση των διώξεων, να πάρουν θέσεις μάχης, να μπλοκάρουν τις εκδόσεις στην πράξη.

"Ένα χτύπημα σε έναν από μας, είναι χτύπημα σε όλους μας"

OΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ 7, 8 ΚΑΙ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Οι 5 εκζητούμενοι από τις Ιταλικές αρχές

2/1/2016

πηγή: http://pasamontana.blogspot.gr/2016/01/5-1.html


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟ ΕΧPΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

πηγή : http://free5.gr/politiki-ekdilosi-41/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΟΙ 5 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Στις 2 Μάϊου στο Μιλάνο, σε μία καφετέρια κοντά σε ένα κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο, διεξάγεται ένα μαζικό κύμα προσαγωγών, μέσα στο οποίο βρίσκονταν και 5 φοιτητές από την Αγία Παρασκευή, οι οποίοι συμμετέχουν στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του, στη συνέλευση κατοίκων της πόλης μας, σε εργατικές και ταξικές διεκδικήσεις. Στη συνέχεια οι προσαχθέντες έμειναν επί 12 ώρες στην αστυνομική διεύθυνση του Μιλάνου, χωρίς διερμηνέα, όπου κι έγινε λήψη DNA και αποτυπωμάτων και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καμία κατηγορία.

Έξι μήνες μετά, οι Ιταλικές αρχές αποφασίζουν να βγάλουν Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, με το οποίο ζητούν την έκδοση των 5 συναγωνιστών μας στην Ιταλία με μόνη κατηγορία ότι ''εθεάθησαν'' να βρίσκονται σε πλήθος που συμμετείχε στα επεισόδια της πρωτομαγιάτικης απεργίας, χωρίς να διευκρινίζεται από ποιόν και αν εθεάθησαν να κάνουν κάτι. Στην Ιταλία ακόμα και η απλή φυσική παρουσία σε κινητοποίηση που αποκτά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά μπορεί να διωχθεί ποινικά, διώκοντας έτσι το πολιτικό φρόνημα. Οι 5 συναγωνιστές μας έχουν απέναντι τους έναν νεκραναστημένο μουσολινικό νόμο που προβλέπει πολυετείς ποινές φυλάκισης για πράξεις που εδώ λογίζονται ως πλημμελήματα. Επίσης στην Ιταλία δεν υφίσταται ανώτατο όριο προφυλάκισης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι το τέλος της δίκης.

Αιχμή αυτής της απεργίας ήταν η εναντίωση στην Expo 2015, παγκόσμια έκθεση που διοργανώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη διαφήμιση προϊόντων της βιομηχανίας και του καπιταλισμού. Η έκθεση είχε προκλητικά τα εγκαίνια της την ημέρα της πρωτομαγιάς και την χαρακτήριζαν οι τραγικές συνθήκες εργασίας, οι συναλλαγές με την μαφία και η τσιμεντοποίηση δημόσιων χώρων της πόλης.

Στις 12/11, μέρα της γενικής πανελλαδικής απεργίας, διαδραματίζεται ένα πρωτοφανές σήριαλ καταστολής για την πόλη μας. Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές εισβάλουν, τα χαράματα, στα σπίτια των 5 φοιτητών και τους οδηγούν στη ΓΑΔΑ όπου και κρατούνται για ένα 24ωρο. Την ίδια μέρα το μεσημέρι καταλαμβάνεται συμβολικά το δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής από την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής και αλληλέγγυους. Ακολουθεί μαζική συνέλευση το απόγευμα και στη συνέχεια πορεία 300 ατόμων στους δρόμους της πόλης. Την επόμενη μέρα το δημοτικό συμβούλιο ζητά με ψήφισμα τη μη έκδοση των φοιτητών ενώ επιτροπές κατοίκων συνοικιών, ο σύλλογος εργαζομένων του Δήμου, ο σύλλογος διδασκόντων και ο σύλλογος γονέων εκδίδουν παρόμοια ψηφίσματα συμπαράστασης. Τους ακολουθούν φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς από όλη την Ελλάδα. Στο μεταξύ, με παρουσία μεγάλου πλήθους αλληλέγγυων στο εφετείο, αφήνονται ελεύθεροι απ' την εισαγγελέα με περιοριστικούς όρους (παρουσία 3 φορές την εβδομάδα στο ΑΤ Αγ. Παρασκευής και απαγόρευση εξόδου απ' τη χώρα), ενώ έχουν προγραμματιστεί οι συνεδριάσεις του δικαστικού συμβουλίου που θα αποφασίσει αν τελικά θα εκδοθούν οι φοιτητές στην Ιταλία στις 7,8 και 11 Ιανουαρίου.

Εμείς, ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων, καταγγέλουμε αυτή την πρωτοφανή σκευωρία με στόχο τη δίωξη και έκδοση των 5 φοιτητών συναγωνιστών μας που συνελλήφθησαν δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης από Ιταλία, κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε διαδηλωτές. Επιχειρείται έτσι η σύνδεση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων με πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου (εμπόριο ναρκωτικών, trafficking), κάτι που δείχνει μια κατεύθυνση των κρατών μελών της ΕΕ προς την καταστολή, την ποινικοποίηση της συλλογικοποίησης των ανθρώπων και της διεθνοποίησης των αγώνων τους, ώστε να ενταθεί η εκμετάλλευση και ο φόβος.

Κάνουμε πράξη την έννοια της κοινότητας. Δεν αφήνουμε κανένα και καμία ανυπεράσπιστο/η απέναντι στη βαρβαρότητα της εξαθλίωσης και της συνεχούς υποτίμησης των ζωών μας. Αυτή η δίωξη βαραίνει όλους και όλες εμάς που επιλέξαμε να μη μείνουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά να αντιδράσουμε μαζί ενάντια σε αυτούς που χτίζουν τις πολιτικές τους καριέρες και κερδοφορούν πάνω στις πλάτες και τις ανάγκες των καταπιεσμένων.

Υπερασπιζόμαστε την επιλογή των 5 εκζητούμενων φοιτητών να ενώσουν τις φωνές τους με τους καταπιεσμένους της Ευρώπης.

Καλούμε όλους και όλες να κινητοποιηθούν ώστε να μπλοκάρουμε την έκδοση τους στην Ιταλία.

Παραμένουμε μέχρι τέλους στο πλευρό των 5 συναγωνιστών μας έως ότου πάψει κάθε δίωξη εις βάρος τους.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(ΛΟΥΚΑΡΕΩΣ & Λ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ)

Πέμπτη 7/1 - 11:00
Παρασκευή 8/1
- 10:00
Δευτέρα 11/1
- 9:30

Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής

πηγή : http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot....


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Τα πρωτοβάθμια σωματεία στο πλευρό των 5 αγωνιστών: Μπλοκάρουμε την έκδοση, συγκέντρωση στο Εφετείο

πηγή : http://somateioserbitoronmageiron.blogspot.co...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Λ. Αλεξάνδρας & Κυρίλλου Λουκάρεως 14)

........... Πέμπτη 7/1 || 11πμ ........... Παρασκευή 8/1 || 10πμ ........... Δευτέρα 11/1 || 9:30πμ

Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου

πηγή: http://sineleusiperisteri.blogspot.gr/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Κάτω τα χέρια από τους πέντε αγωνιστές φοιτητές - Ολοι Πέμπτη-Παρασκευή-Δευτέρα έξω από το Εφετείο

Η μη έκδοση των πέντε αγωνιστών φοιτητών στην Ιταλία είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να εφαρμοστεί το περιβόητο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στο εξωτερικό. Μέχρι τώρα, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είχε εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις βαριών ποινικών υποθέσεων (ναρκωτικά κυρίως), καθώς και σε βάρος τούρκων και κούρδων αγωνιστών (για άλλους εφαρμόστηκε και για άλλους απορρίφθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια). Αν οι πέντε φοιτητές εκδοθούν στον Ιταλία, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Την περασμένη Πρωτομαγιά, οι πέντε φοιτητές πήραν μέρος σε διαδήλωση που έγινε στο Μιλάνο ενάντια στη διεθνή έκθεση ΕΧΡΟ. Στη διάρκεια της διαδήλωσης υπήρξαν οι συνήθεις συγκρούσεις με την αστυνομία. Η ιταλική αστυνομία εξαπέλυσε πογκρόμ συλλήψεων. Στο πλαίσιο αυτού του πογκρόμ, συνελήφθησαν και οι πέντε φοιτητές, μαζί με πολλούς άλλους. Στοχοποιήθηκαν επειδή έβγαιναν από κατειλημμένο χώρο. Προσήχθησαν, ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμιά κατηγορία.

Εξι μήνες μετά, οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές ζητούν την έκδοσή τους με ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Τα αδικήματα για τα οποία τους κατηγορούν είναι φθορές. Αδικήματα που στην Ελλάδα αποτελούν πλημμελήματα, στην Ιταλία όμως αντιμετωπίζουν ένα πλαίσιο ποινής 8-15 χρόνια φυλάκισης. Επίσης, στην Ιταλία δεν υπάρχει ανώτατο όριο προφυλάκισης (στην Ελλάδα ισχύει το 18μηνο). Ετσι, αν οι φοιτητές εκδοθούν στην Ιταλία, κινδυνεύουν με μια μακρά προφυλάκιση, ενώ στη συνέχεια θα δικαστούν με όρους που παραβιάζουν τα στοιχειώδη υπερασπιστικά τους δικαιώματα (σε μια ξένη χώρα, σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν, με ένα ποινικό σύστημα που τους είναι παντελώς άγνωστο). Περιττεύει να σημειώσουμε ότι οι οικογένειές τους θα «ξετιναχτούν» οικονομικά προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν τις δαπάνες που απαιτεί αυτή η διαδικασία, που μπορεί να τραβήξει χρόνια.

Το κατηγορητήριο είναι εξοργιστικό. Εντελώς αόριστο, χωρίς καμιά τεκμηρίωση, παραθέτει απλώς κατηγορίες, θυμίζοντας διαδικασίες μεσαίωνα. Εκείνο που θέλουν οι ιταλικές αρχές καταστολής είναι να πάρουν στα χέρια τους τους φοιτητές, να τους προφυλακίσουν και να τους δικάσουν (μαζί με ιταλούς που έχουν ήδη προφυλακίσει) σε μια δίκη-παρωδία, με στημένες μαρτυρίες μπάτσων (τα έχουμε ζήσει κι εδώ αυτά), ώστε να στείλουν ένα τρομοκρατικό μήνυμα: «αυτά θα αντιμετωπίζει όποιος έρχεται από άλλη χώρα και συμμετέχει σε μαχητικές διαδηλώσεις στην Ιταλία. Δεν έχει σημασία αν ο ίδιος έκανε κάτι. Σημασία έχει ότι συμμετείχε σε μια διαδήλωση που έγιναν επεισόδια. Αν θέλετε να μην πάθετε τα ίδια, φροντίστε να μείνετε μακριά από τέτοιες διαδηλώσεις». Πρόκειται για εφαρμογή της φασιστικής αρχής της συλλογικής ευθύνης, με την οποία το ιταλικό ιμπεριαλιστικό κράτος είναι εξοικειωμένο εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι για φθορές έχει θεσπιστεί ένα τόσο εξοντωτικό πλαίσιο ποινών.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι καθαρά πολιτικό. Πέντε έλληνες φοιτητές εκζητούνται έχοντας στοχοποιηθεί πολιτικά: συνελήφθησαν να βγαίνουν από κατειλημμένο χώρο στο Μιλάνο, συμμετείχαν σε μια διαδήλωση που εξελίχτηκε σε σύγκρουση με την αστυνομία, είναι αλλοδαποί. Εχουν, δηλαδή, όλα τα χαρακτηριστικά για να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσωπα για παραδειγματισμό».

Πολιτικά αντιμετωπίστηκε το ζήτημα και από την «πρώτη φορά Αριστερά» στην Ελλάδα. Οχι όπως θα ανέμεναν κάποιοι οπαδοί αυτής της κυβέρνησης, αλλά όπως αρμόζει σε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να διαχειριστεί το ελληνικό κράτος σύμφωνα με τη διαμορφωμένη αστική παράδοση. Αυτό φάνηκε καθαρά από τη νυχτερινή αστυνομική επιχείρηση εισβολής στα σπίτια τους, που οργανώθηκε για να συλληφθούν οι πέντε φοιτητές. Ακόμη και με βάση το κατηγορητήριο των ιταλικών αρχών δεν έβγαινε το συμπέρασμα ότι πρόκειται για «ιδιαιτέρως επικίνδυνα άτομα». Η νυχτερινή αστυνομική επιχείρηση, όμως, ήταν η κυβερνητική συμβολή στο «στήσιμο» που ξεκίνησε από την Ιταλία. Εγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί η εικόνα των «ιδιαιτέρως επικίνδυνων ατόμων», που πρέπει να συλληφθούν νύχτα και αιφνιδιαστικά. Μετά από ένα 24ωρο, βέβαια, αυτό ξεφούσκωσε, αφού οι δικαστικές αρχές άφησαν και τους πέντε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους.

Ο «δημοκράτης» υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, αυτός που παλαιότερα -ως θεωρητικός του ποινικού δικαίου- ξιφουλκούσε ενάντια στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, φόρεσε και πάλι την τήβεννο του Πόντιου Πιλάτου και οχυρώθηκε πίσω από την «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Είχε όλο το χρόνο να τροποποιήσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (μόνο στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης επέφερε ένα σωρό αλλαγές στην ποινική νομοθεσία), αλλά δεν το έκανε. Δεν τροποποίησε το τρομο-πλαίσιο με το οποίο η Ελλάδα θέσπισε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ούτε καν για να το φέρει στα μέτρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν κρατήσει αποστάσεις και έχουν θεσπίσει ρήτρες ελέγχου από τις δικές τους έννομες τάξεις σε περιπτώσεις εκζητούμενων. Οσα έλεγε στο παρελθόν για το συγκεκριμένο νομοθέτημα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο Ν. Παρασκευόπουλος ως καθηγητής του ποινικού δικαίου, πετάχτηκαν στα σκουπίδια, όπως και τόσα άλλα (και χωρίς να έχουν σχέση με τα Μνημόνια).

Οπως απεκάλυψαν σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Γενάρη οι συνήγοροι των πέντε εκζητούμενων (Π. Γιαννακοπούλου, Ι. Κούρτοβικ και Κ. Παπαδάκης), ο Ν. Παρασκευόπουλος αρνήθηκε να προβεί σε μια ακόμη ενέργεια, που είναι της απόλυτης δικαιοδοσίας του και η οποία θα έβαζε φραγμό στην έκδοση των πέντε φοιτητών. Του ζητήθηκε να ζητήσει ο ίδιος τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που η Ιταλία κατηγορεί τους πέντε εκζητούμενους, όπως έχει δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αρνήθηκε! Αν άνοιγε την ποινική διαδικασία στην Ελλάδα, οι ιταλικές αρχές θα ήταν υποχρεωμένες να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που υποτίθεται ότι έχουν σε βάρος των πέντε φοιτητών. Κι αν από αυτή την προδικασία προέκυπταν ενδείξεις ενοχής (πράγμα απίθανο, όπως όλα δείχνουν), οι πέντε φοιτητές θα δικάζονταν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό ποινικό δίκαιο. Ακόμη κι αν η Ιταλία τους καταδίκαζε ερήμην, δε θα επιτρεπόταν η έκδοσή τους, διότι θα είχαν δικαστεί στην Ελλάδα.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να εκδώσει στις ΗΠΑ τον παλαιστίνιο αγωνιστή Μοχάμεντ Χαμντάν (Ρασίντ), που κατηγορούνταν για πολύ σοβαρότερα αδικήματα (τοποθέτηση βόμβας σε αεροπλάνο της PanAm, από την οποία σκοτώθηκε ένας και τραυματίστηκαν δεκαπέντε επιβάτες). Ασκησε δίωξη και ο Χαμντάν δικάστηκε στην Ελλάδα, με τις αμερικάνικες αρχές να στέλνουν ως μάρτυρες κατηγορίας στελέχη του FBI. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ν. Παρασκευόπουλος αποδεικνύονται χειρότεροι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παρέδωσαν τους πέντε φοιτητές στην κρίση των δικαστικών συμβουλίων, «νίπτοντες τας χείρας τους».

Το αίτημα για έκδοση στην Ιταλία των πέντε αγωνιστών φοιτητών θα εκδικαστεί από τρία συμβούλια εφετών, που θα συνεδριάσουν την Πέμπτη 7 (στις 11 το πρωί), την Παρασκευή 8 (στις 10 το πρωί) και τη Δευτέρα 11 Γενάρη (στις 9 το πρωί). Για όλες αυτές τις μέρες υπάρχουν καλέσματα για συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο (Λουκάρεως). Είναι απαραίτητο αυτές οι συγκεντρώσεις να είναι μαζικές, για να πετύχουμε την απόρριψη των ευρωπαϊκών ενταλμάτων έκδοσης κατά των πέντε φοιτητών, φράζοντας έτσι το δρόμο σε μια διαδικασία που -αν αρχίσει να εφαρμόζεται- θα εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Κόντρα

πηγή: http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/25325.%CE%9A%CE%AC%CF%84%CF%89-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82--


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Παρέμβαση αντιπληροφόρησης ενάντια στην έκδοση των 5 αγωνιστών στην Ιταλία (Τρίτη 5/1, μετρό Δάφνης)

Το απόγευμα της Τρίτης 5/1/16 ως Συντονισμός αναρχικών κοινοτήτων αγώνα
νότιας και ανατολικής Αθήνας και με τη συμμετοχή μελών και άλλων
συλλογικοτήτων των γειτονιών μας προχωρήσαμε σε μια παρέμβαση
αντιπληροφόρησης ενάντια στην έκδοση των 5 αγωνιστών στην Ιταλία
(μπροστά και στην επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο). Η
παρέμβαση πραγματοποιήθηκε πάνω από το σταθμό μετρό στη Δάφνη από τις
5.30μμ και για δυο ώρες περίπου. Κατά τη διάρκειά της μοιράζονταν το
κείμενο της Συνέλευσης Αλληλεγγύης (http://free5.gr/syn5-efeteio/) και το δεύτερο κείμενο των 5 εκζητούμενων αγωνιστών
(http://free5.gr/2keimeno-twn5/), τμήματα των οποίων διαβάζονταν και από
τη μικροφωνική. Παράλληλα, κολλήθηκαν αφίσες
(http://free5.gr/wp-content/uploads/2016/01/Afisa-gia-efeteio.jpg) και
χαρτοπανό στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πετάχτηκαν και τρικάκια. Επίσης,
στο πλαίσιο της παρέμβασης αυτής μαζεύονταν και χρήματα για την κάλυψη
των δυσβάσταχτων δικαστικών εξόδων της υπόθεσης.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ - ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ!

Συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών :: Πέμπτη 7/1 (11πμ), Παρασκευή 8/1
(10πμ) & Δευτέρα 11/1 (9.30πμ)

Συντονισμός αναρχικών κοινοτήτων αγώνα νότιας και ανατολικής Αθήνας

πηγή: http://sakana.espivblogs.net/2016/01/06/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Ανάρτηση πανό για το εφετείο των 5 στο Μενίδι

Πανό καλέσματος για το εφετείο.

Ρωγμή στο κυρίαρχο

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1553797/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Κάλεσμα στη συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών, 7-8-11 Γενάρη

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 7, 8 ΚΑΙ 11/1 ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Στις 7, 8 και 11 Ιανουαρίου το Εφετείο Αθηνών πρόκειται να αποφασίσει για την αποδοχή της αίτησης έκδοσης των πέντε αγωνιστών στην Ιταλία, με βάση τη διαδικασία του ευρωεντάλματος. Με σαθρό και αόριστο κατηγορητήριο, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, πέντε νέοι άνθρωποι, σε περίπτωση που εκδοθούν, θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για διάπραξη αδικημάτων που τιμωρούνται με βαρύτατες ποινές από την ιταλική νομοθεσία, ενώ στην Ελλάδα δεν υφίστανται καν αδικήματα με την ίδια αντικειμενική υπόσταση. Το μοναδικό αδιάσειστο στοιχείο της δικογραφίας και της κατηγορίας σε βάρος τους, ήταν ότι συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Μιλάνο ενάντια στην EXPO2015. Πρόκειται επομένως περί επιδίωξης σαφούς ποινικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής δράσης, του δικαιώματος στον αγώνα και στην αντίσταση.

Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει για άλλη μια φορά πως η επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας έχει ως απαραίτητο συνοδό στοιχείο την ένταση του αυταρχισμού, την καταπάτηση κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατικού δικαιώματος, την έξαρση ολοκληρωτικών συμπεριφορών σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Η κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας από τα δικαστήρια, η ποινικοποίηση του δικαιώματος στον αγώνα (μαθητοδικεία, αγροτοδικεία κλπ), η πλήρης συμμόρφωση στο στυγνό καθεστώς επιτροπείας για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου αποδεικνύουν ότι τα ευρωμνημόνια, οι «θεσμοί» πάνε χέρι - χέρι με τα ευρωεντάλματα και την ευρωκαταστολή.

Η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα τηρεί ένοχη σιωπή. Ενώ στην Ιταλία κυβέρνηση και τύπος, κατά παράβαση κάθε τεκμηρίου αθωότητας, βοούν για την έκδοση και καταδίκη των πέντε, ενώ ιταλικές εφημερίδες γράφουν περί συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης για την αποδοχή του αιτήματος, κανένας από τους πάλαι ποτέ υπερασπιστές κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων που ζεσταίνουν τώρα κυβερνητικές καρέκλες δεν έχει ψελλίσει μια λέξη για την τήρηση της ίδιας της αστικής νομιμότητας, δεν έχει πάρει θέση κατά του πολιτικά απαράδεκτου αιτήματος έκδοσης. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη πως μια κυβέρνηση που σημαία της έχει κάνει την προώθηση σφαγιαστικών μέτρων για το λαό και τους εργαζόμενους, μπορεί να διατηρεί δημοκρατικές ευαισθησίες ή να την συγκινούν ατομικά και κοινωνικά πολιτικά δικαιώματα κι ελευθερίες.

Μόνη δύναμη που μπορεί να αποτρέψει την έκδοση των πέντε αγωνιστών είναι η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, η αλληλεγγύη από κινήματα κι αγωνιστές για την αποτροπή του αντιδημοκρατικού πραξικοπήματος που θα σημαίνει η τυχόν αποδοχή του ευρωεντάλματος. Επειδή θύματα μιας τέτοιας απόφασης δεν θα είναι μόνο οι συγκεκριμένοι αγωνιστές, αλλά κάθε ενεργός πολιτικά και κοινωνικά αγωνιστής που κινείται στον αντίποδα της κατεστημένης τάξης πραγμάτων, κάθε απαιτητικό κίνημα, η ίδια η έννοια και το δικαίωμα στην κοινωνική και πολιτική πάλη.

Απαιτούμε την απόρριψη του ευρωεντάλματος. Όχι στην έκδοση των πέντε αγωνιστών στην Ιταλία.

Να καταργηθεί τώρα το ευρωένταλμα. Έξω τώρα από ΕΕ.

Όλοι 7, 8 και 11 Ιανουαρίου στο Εφετείο Αθηνών.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

πηγή: http://antarsya.gr/node/3656


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Κείμενο της συνέλευσης αλληλεγγύης στους 5 αγωνιστές φοιτητές από την κατειλημμένη ΑΣΟΕΕ

Κειμενο συνελευση αλληλεγγυης- ημερα Κειμενο συνελευση αλληλεγγυης- ημερα

Κατειλημμένη ΑΣΟΕΕ

πηγή: http://katalipsiasoee.espivblogs.net/2016/01/09/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%82-%CF%83/