Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 στις 12.00

Παρέμβαση έμπρακτης αλληλεγγύης

Κάλεσμα για συμμετοχή στην παρέμβαση έμπρακτης αλληλεγγύης της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες. Τετάρτη 9 Μαρτίου, 12:00 - 16:00 στη Βικτώρια.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΜΑΣ

Η Ευρώπη και η Ελλάδα ειδικά, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη εισροή προσφυγικών ρευμάτων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυνηγημένοι από τον ολοκληρωτισμό και τον πόλεμο, με τα σπίτια τους βομβαρδισμένα και τα παιδιά τους στα χέρια τους, διασχίζουν με τα πόδια ολόκληρες χώρες και ηπείρους για να κερδίσουν τη ζωή, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο δύο αντίθετοι κόσμοι συγκρούονται. Ο πρώτος είναι ο κόσμος της ζωής, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Τον βλέπουμε καθημερινά στον δρόμο, στις πλατείες, στις όχθες του Αιγαίου, να διαδηλώνει, να οργανώνει τη βοήθεια στους πρόσφυγες, να μαζεύει και να μοιράζει φάρμακα, τρόφιμα, ιματισμό, να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες και ασφαλή περάσματα, να προσφέρει ιατρική βοήθεια, να δημοσιοποιεί και να στηρίζει τον αγώνα τους. Ο άλλος είναι ο κόσμος του ρατσισμού, της παχυδερμίας, του κυνισμού και της βαρβαρότητας. Τον έχουμε δει να εκτυλίσσεται σε όλη του την αρνητική μεγαλοπρέπεια στις αποφάσεις των κρατών που κλείνουν τα σύνορα, στα συρματοπλέγματα και στους φράχτες, στις φασιστικές αντιδράσεις μειοψηφιών που αντιλαμβάνονται τους κατατρεγμένους του κόσμου ως απειλή ή αντίδραση. Είναι λιγότεροι από τα εκατομμύρια των αλληλέγγυων που κινητοποιούνται, αλλά υπάρχουν και έχουν συχνά την στήριξη των πιο ισχυρών.
Ένα σκοτεινό επεισόδιο αυτής της βαρβαρότητας παίχτηκε αυτές τις μέρες και στην πλατεία Βικτωρίας. Αυτήν που ο ανεκδιήγητος Καμίνης -ο δήμαρχος της πόλης που δέχτηκε το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα στην ιστορία της ΕΕ και μέσα σε ένα χρόνο δεν βρήκε μισή κουβέντα να πει ούτε άνοιξε μισό χώρο φιλοξενίας- χαρακτήρισε «αίσχος» και απαίτησε την εκκένωσή της. Έχοντας μάλιστα στο πλευρό του διάφορες «επιτροπές ''κατοίκων''», που έσπευσαν από όσα συμβαίνουν να ξεχωρίσουν ως σημαντικότερο πρόβλημα τα κέρδη και τα τραπεζοκαθίσματά τους.
Τις τελευταίες δύο μέρες μπορείς να διασχίσεις την πλατεία Βικτωρίας μόνο αν είσαι λευκός με ευρωπαϊκό διαβατήριο. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να κάνεις τον κύκλο της για να περάσεις απέναντι καθ' υπόδειξη της αστυνομίας. Ο δήμαρχος που έβλεπε «αίσχος» στη συγκέντρωση προσφύγων στην πλατεία, απαίτησε και επέβαλε ένα καθεστώς μικρού απαρτχάιντ στο κέντρο της πόλης. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες πρόσφυγες υποχρεώνονται να στοιβάζονται στα γύρω μικρά στενά για να μην ενοχλούν τον δήμαρχο και τους μαγαζάτορες και οι αλληλέγγυοι διώχνονται από την πλατεία.

Για εμάς αυτή η εικόνα είναι το πραγματικό αίσχος. Δηλώνουμε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να μην αφήσουμε τον ρατσισμό και τον φόβο να στρατοπεδεύσει στις πλατείες μας. Η Αθήνα, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των προσφύγων και της αλληλεγγύης, θα παραμείνει μια πόλη ανοιχτή και φιλόξενη για τους κατατρεγμένους που παρά τη θέλησή τους οδηγούνται εδώ.
Οι πρόσφυγες έχουν το απόλυτο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην πόλη, έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν τα στέκια τους και τους χώρους της κοινωνικοποίησής τους.
Όσο απαραίτητο είναι να βρεθούν για όλους τους πρόσφυγες προστατευμένοι χώροι φιλοξενίας και να τους διατεθούν άμεσα, άλλο τόσο αυτονόητο είναι ότι μπορούν να κυκλοφορούν και να στέκονται όπου επιλέγουν, ακριβώς όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι αυτής της πόλης.
Απαντάμε στον φασισμό με την αλληλεγγύη.

-Διεκδικούμε την ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, άδεια σπίτια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία.
-Καμία παρεμπόδιση στην οργάνωση της αλληλεγγύης (μοίρασμα τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων, συσσίτια κ.λπ.) δεν θα γίνει ανεκτή.
-Ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων μέσα κι έξω από τα σύνορα και μέσα στις πόλεις.
-Κάτω ο φράκτης του Έβρου και τα συρματοπλέγματα της Ειδομένης, έξω η Frontex και το ΝΑΤΟ από τα σύνορα, ασφαλές πέρασμα για τους πρόσφυγες.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην παρέμβαση έμπρακτης αλληλεγγύης της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες. Τετάρτη 9 Μαρτίου, 12:00 - 16:00 στη Βικτώρια

Φωτογραφία του χρήστη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες.

πηγή : https://www.facebook.com/solidarity2refugees/