Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 στις 19.00

Καφενείο, βιβλιοπωλείο κινηματικών εκδόσεων & δανειστική βιβλιοθήκη

ΑΝΑΤόΠΙΑ

graphic-stikiou

Ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος ΑΝΑΤΟΠΙΑ λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια στην πόλη της Πάτρας και αποτελείται από ανθρώπους που εχθρευόμαστε την εκμεταλλευτική οργάνωση της κοινωνίας και τις κυρίαρχες ιδεολογίες που τη διασφαλίζουν. Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό σημείο αναφοράς στην πόλη, έναν κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό χώρο που επιδιώκει να καλύψει ένα πλήθος αναγκών, χωρίς «νταβατζήδες» πάνω από τα κεφάλια μας. Μιλάμε για την ανάγκη να συζητήσουμε τι γίνεται γύρω μας και να βρεθούμε με ανθρώπους που δεν γουστάρουν τις κάθε είδους εξουσίες και επιθυμούν να κουβεντιάσουν τα προβλήματα και τις απόψεις τους. Την ανάγκη πολιτικών συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών να διαθέτουν έναν αυτόνομο (από τον δήμο, τα μίντια, τα κόμματα) χώρο, ως σημείο αναφοράς. Την ανάγκη για έκφραση και δημιουργία έξω από τα μαγαζιά και την βιομηχανία του κυρίαρχου πολιτισμού.

Μιλάμε τέλος για την κοινωνική ανάγκη της επικοινωνίας, μακριά από lifestyle καλούπια και εμπορευματικές σχέσεις, για ανθρώπους που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο έξω από την κυρίαρχη κουλτούρα της οργανωμένης διασκέδασης -του μαγαζιού και της καφετέριας.

Λίγα λόγια για τον τρόπο λειτουργίας μας.

Η διαχειριστική συνέλευση της ανατόπια λειτουργεί και αποφασίζει βάσει κοινά συμφωνημένων αντιλήψεων και αρχών (χωρίς να αποτελεί ούτε να επιθυμεί να αποτελέσει στο μέλλον πολιτική ομάδα με συγκεκριμένες θέσεις για διάφορα ζητήματα). Ο χώρος είναι αυτοδιαχειριζόμενος που σημαίνει ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για τη διαχείρισή του είναι όσοι απαρτίζουν τη διαχειριστική του συνέλευση, η οποία συζητάει ισότιμα και χωρίς ιεραρχίες, με στόχο την ομαλή λειτουργία του χώρου. Επιλέγουμε να μη χρηματοδοτούμαστε από κανέναν χορηγό, κόμμα, δήμο, μη κυβερνητική οργάνωση, ή επιχείρηση, διασφαλίζοντας έτσι την αυτονομία μας στον λόγο και στην δράση. Διαλέγουμε την αυτοχρηματοδότηση, που βασίζεται στις εισφορές των μελών της διαχειριστικής συνέλευσης για να καλύπτουμε τα όποια λειτουργικά έξοδα του χώρου. Στηρίζουμε τη λογική της ελεύθερης συνεισφοράς (π.χ. στο αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο που λειτουργεί καθημερινά) και είμαστε αντίθετοι στην αποκόμιση οποιουδήποτε κέρδους από τις δραστηριότητές μας. Μην ψάξει κανείς να μας βρει μες στον οχετό των μμε αφού επιλέγουμε να μη συνεργαζόμαστε μαζί τους. Οι όποιες εκδηλώσεις γίνονται εδώ ή οι πολιτικές απόψεις που βγαίνουν από άτομα ή συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, βρίσκουν τη θέση τους στο δρόμο (και έπειτα φιλοξενούνται στο site της ανατόπια https://anatopia.wordpress.com/). Περιττό να πούμε ότι ο χώρος δεν είναι ανοιχτός για φασίστες, ρατσιστές, δημοσιογράφους, σεξιστές, εθνικιστές, τύπους που δε γουστάρουν τους ομοφυλόφιλους και φέρουν ιδεολογίες που διαχωρίζουν τους από κάτω αυτής της κοινωνίας και καταλήγουν στην καταπίεση περιθωριοποιημένων κομματιών της κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή στο χώρο στεγάζονται και συμμετέχουν διάφορες πρωτοβουλίες και συλλογικότητες. Όσοι και όσες θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το χώρο και τα εγχειρήματα που συμμετέχουν σε αυτόν μπορούν να περάσουν κάθε μέρα από τις 19.00 ως τις 22.00 στα σίγουρα. Καθημερινά λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο με ελεύθερη συνεισφορά, το βιβλιοπωλείο κινηματικών εκδόσεων και η αυτοδιαχειριζόμενη δανειστική βιβλιοθήκη.

πηγή : https://anatopia.wordpress.com/2015/04/06/%ce