Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 στις 16.00

Soma

Το Soma στις 22-25 Οκτωβρίου 2016 στην Αθήνα !

Το Soma στις 22-25 Οκτωβρίου 2016 στην Αθήνα !

Το Soma είναι μια ελευθεριακή ομαδική εμπειρία που χρησιμοποιεί παιχνίδια για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των ατόμων. Δημιουργήθηκε στην Βραζιλία ως μια αναρχική θεραπεία , από τον Roberto Freire. To Soma δημιουργεί χώρο για κοινωνικό πειραματισμό, σε πείσμα του καπιταλιστικού τρόπου ζωής. Χρησιμοποιεί παιχνίδια με σωματική δράση, δράμα, χορό, ήχους και έτσι δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο εκκινείται η ολοκληρωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα του κάθε συμμετέχοντα. Φέρνει στην επιφάνεια τη μικροπολιτική μέσω της απόκρισης του σώματος σε συγκεκριμένα παιχνίδια,ενώ προκαλεί την αυταρχική ή υποτακτική συμπεριφορά που συναντάμε στην καθημερινότητα.

Η προσέγγιση του Soma αρνείται τον παραδοσιακό τρόπο ανάπτυξης δεξιοτήτων , κατά τον οποίο το πνεύμα είναι διαχωρισμένο από το σώμα και το άτομο αποκομμένο από το περιβάλλον του. Τα παιχνίδια που χρησιμοποιεί (το Soma), είναι ένα κάλεσμα σε ομαδική δράση, μια κοινή εμπειρία συνεργασίας, εμπιστοσύνης και υπευθυνότητας. Η δυναμική της ομάδας δημιουργείται παίζοντας παιχνίδια που παρακινούν τα άτομα να συμμετέχουν με ολόκληρη την ύπαρξή τους στον κόσμο. Μετά τα παιχνίδια, οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, μιλώντας για την αντίληψη και τη συμπεριφορά που παρατήρησαν καθώς έπαιζαν μαζί. Τα παιχνίδια και οι συζητήσεις είναι το υλικό που δουλεύουμε και από τα οποία προκύπτουν νέα πειράματα.

Αυτό το τετραήμερο εργαστήρι στην Αθήνα, θα εστιάσει στην χρήση της διαδικασίας Soma στην τέχνη και τον ακτιβισμό. Η καλλιτεχνική παραγωγή και η άμεση δράση αποτελούν συχνά ατομικές εμπειρίες, παρά τις πολλές πρόσφατες κοινωνικές παρορμήσεις που καλούν για συνεργασία. Μια και η εργασία σε ομάδες είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ανταγωνιστική και ατομικιστική κοινωνία μας, πως μπορούμε να μάθουμε να δημιουργούμε και να δρούμε με έναν πιο συνεργατικό τρόπο;

Είναι απαραίτητη μια ομάδα (από 15 έως 25 συμμετέχοντες) που θα δεσμευτεί να συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις.
Περισσότερες πληροφορίες για το Soma, θα βρείτε στον ακόλουθο ιστότοπο: https://somaexperiments.wordpress.com/

Ο Jorge Goia συντονίζει συναντήσεις Soma από το 1993 που ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του με τον Roberto Freire. Έχει συντονίσει ομάδες στο Florianopolis, Porto Alegre και Rio de Janeiro, ενώ ζει στο Λονδίνο από το 2004 όπου εκτός από το Soma διδάσκει Capoeira Angola στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην κοινωνική ψυχολογία από το State University του Rio de Janeiro (UERJ).

FACEBOOK: https://www.facebook.com/events/313194535712536/

soma

πηγή : https://www.embros.gr/to-soma-stis-22-25-oktw