Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 στις 9.00 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την δίκη των απεργών στα πανεπιστήμια

ακριβής τοποθεσία : Η' Πλημμελειοδικείο Αθηνών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που ξέσπασε η απεργία των εργαζόμενων στις διοικητικές υπηρεσίες των Πανεπιστημίων ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις πολλών εκατοντάδων συναδέλφων. Τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) όσο και δευτερευόντως στο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), η απεργία πήρε πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά ως προς τη διάρκεια και τη μαχητικότητα, ως προς τις μορφές και το περιεχόμενο του αγώνα.

  • Η εκπαιδευτική και παραγωγική διαδικασία μπλοκαρίστηκαν για πάνω από 3 μήνες και η απεργία δεν παρέμεινε σε ένα συμβολικό επίπεδο όπως συνηθίζεται.
  • Υπήρξε -έστω και μερικώς, έστω και με περιορισμένο τρόπο- σύνδεση με άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια της τάξης μας.
  • Στο ΕΚΠΑ ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που έθετε η συνδικαλιστική ηγεσία στην ανάπτυξη του αγώνα με τη δημιουργία ανοιχτής απεργιακής επιτροπής ως μορφής αυτο-οργάνωσης των απεργών και των αλληλέγγυων.
  • Η απεργία συνεχίστηκε παρότι είχε επανειλημμένα κηρυχθεί παράνομη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η απεργία στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ κατάφερε να μπλοκάρει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις διαθεσιμότητες στα Πανεπιστήμια και να καθυστερήσει συνολικά αυτή την πλευρά της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το καπιταλιστικό κράτος σε συνεργασία με τη Διεθνή του Κεφαλαίου (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) εναντίον της εργατικής τάξης τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει γνωστή ως «πολιτική των μνημονίων».

Η μεγάλη κινηματική αναδίπλωση που ακολούθησε μετά τη λήξη της απεργίας ανέδειξε επίσης τα μεγάλα όρια και τις αδυναμίες του αγώνα στα Πανεπιστήμια: η συντεχνιακή λογική και η λογική της ανάθεσης σε συνδικαλιστικές ηγεσίες και σε πολιτικά κόμματα δεν ξεπεράστηκαν πραγματικά, η ιδεολογία του «δημόσιου πανεπιστημίου» δεν αποδομήθηκε ιδεολογικά ούτε καταγγέλθηκε πολιτικά, η πελατειακή λογική και ο ατομικισμός επανέκαμψαν.

Εντούτοις, τόσο η συστηματική συκοφάντηση από τα ΜΜΕ όσο και η ωμή παρέμβαση της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών με μπαράζ διώξεων αναδεικνύουν ξεκάθαρα την αξία και τη σημασία του απεργιακού μας αγώνα: τα όργανα της καπιταλιστικής εξουσίας δεν θα μπορούσαν να μην εκδικηθούν τους απεργούς για το γεγονός ότι προσέβαλλαν και έθεσαν σε κίνδυνο την ομαλή εφαρμογή του μνημονιακού / καπιταλιστικού σχεδίου απαξίωσης της εργασίας και της ζωής μας. Στόχος τους ήταν και είναι η τρομοκράτηση και ο παραδειγματισμός.

Η κορύφωση της φάμπρικας κρατικής καταστολής, τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων ήρθε στα τέλη του Ιουνίου του 2015, όταν έγινε γνωστή η δίωξη 14 εργαζομένων στα Πανεπιστήμια (3 μελών του προεδρείου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 3 μελών του προεδρείου της Γ.Σ. στις 22/11/2013 του Συλλόγου ΙΔΑΧ-ΙΔΟΧ του ΕΜΠ και 8 μελών των προεδρείων των Γ.Σ. στις 22/11, 26/11 και 28/11/2013 του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ). Οι 14 εργαζόμενοι κατηγορούνται «ως υπαίτιοι του ότι με πρόθεση δεν συμμορφώθηκαν» προς την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη την απεργία για την 25η και την 26η Νοεμβρίου του 2013 και «απείχαν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων συμπαρασύροντας στην αποχή τους αυτή και την πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων, μελών των Συλλόγων τους». Η πρώτη δίκη αναβλήθηκε, ενώ πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι ορίστηκε νέα δικάσιμος την 24η Οκτωβρίου του 2016 στις 09.00 π.μ.

Η δίωξη των Προεδρείων των Γενικών Συνελεύσεων, που είναι απλώς τυπικά όργανα διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων, δείχνει ότι στόχος των διωκτικών αρχών είναι το σύνολο των απεργών. Παραπέρα, πρόκειται για μια δίωξη η οποία μπάζει από παντού ως προς την τυπική νομική της συγκρότηση: πέραν του αυθαίρετου χαρακτήρα της δίωξης των προεδρείων των Γ.Σ., η απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε την απεργία παράνομη κοινοποιήθηκε μετά τις 18.00 στις 25 Νοεμβρίου, δηλαδή μετά το τέλος του ωραρίου, ενώ στις 26 Νοεμβρίου οι απεργοί καλύφθηκαν από την ΑΔΕΔΥ που κήρυξε 24ωρη απεργία για αυτόν τον λόγο. Ωστόσο, η συστηματική παραβίαση της «συνήθους καπιταλιστικής νομιμότητας» αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του «κράτους έκτακτης ανάγκης», που έχει συγκροτηθεί προκειμένου να εφαρμοστούν διά πυρός και σιδήρου οι μνημονιακές πολιτικές και να αποκατασταθεί η ομαλή αναπαραγωγή του κεφαλαίου εις βάρος της εργατικής τάξης - όπως άλλωστε ισχύει και για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες εφαρμόζονται τα μνημονιακά μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διώξεις κοινοποιήθηκαν στους απεργούς λίγες μέρες πριν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για την εφαρμογή του, δηλαδή για την περαιτέρω υποτίμηση του έμμεσου και του άμεσου μισθού μέσω της μείωσης των συντάξεων, μέσω της μετακύλισης στην εργατική τάξη του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, μέσω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών των μέσων συντήρησης κοκ, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα μέτρα, η κυβέρνηση της αριστεράς, έχοντας ως άλλοθι την ιδεολογική προπαγάνδα του «μοιράσματος της φτώχιας», έχει επανειλημμένως εξαπολύσει τις δυνάμεις καταστολής εναντίον όποιου αντιστέκεται. Στόχος είναι η τρομοκράτηση των πιο αγωνιστικών κομματιών των εργαζομένων ώστε να μην εμποδιστεί η εφαρμογή της πολιτικής της απαξίωσης από διαδηλώσεις, απεργίες και άλλες μορφές συλλογικής ταξικής άρνησης.

Ο αγώνας ενάντια στις διώξεις των 14 απεργών, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων εργαζομένων και την ποινικοποίηση των ταξικών αγώνων, ο αγώνας ενάντια στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που μας έχουν επιβάλλει, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αντίστασης στη συνεχιζόμενη επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας.

Καλούμε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της απαξίωσης της εργασιακής δύναμης και της ζωής μας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί στις 24/10, 09.00 πμ στα Δικαστήρια της Οδού Ευελπίδων έξω από το Η' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ Η' ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ (ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΔΟΥ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ), 24/10/2016, 09.00 π.μ.

Αυτόνομη Ταξική Συλλογικότητα Εργαζομένων ΕΚΠΑ

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/66246/


Οι εργατικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι ούτε παράνομοι: είναι δίκαιοι! Άρση της δίωξης των διοικητικών υπαλλήλων!

Πριν τρία χρόνια η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής «αναδιάρθρωσης», γέννησε ένα μεγάλο απεργιακό κίνημα των εργαζομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα κίνημα που αντιτάχθηκε στις μαζικές απολύσεις, την απογύμνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και κατέληξε να συνενώσει τις αντιστάσεις του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος.

Αυτή η αλληλέγγυα, ενωτική, ομοσπονδιακή δομή, που αποτελεί την ουσία του επαναστατικού συνδικαλισμού, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη νικηφόρα έκβαση αυτής της απεργίας.

Τρία χρόνια μετά, το Κράτος, ως φυσικός και τελικός προστάτης των συμφερόντων του Κεφαλαίου, επιμένει στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων και των αγωνιζόμενων εργαζομένων, μηνύοντας 14 διοικητικούς υπαλλήλους από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ . Πρόφαση, η συμμετοχή στην απεργία, ενώ αυτή είχε κηρυχθεί «παράνομη».

Εχουμε να κάνουμε με μια θρασύτατη απόπειρα εκφοβισμού του εργατικού κινήματος στο σύνολό του και σε μια απόπειρα καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης. Μιας δράσης που στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναπτύσσεται ενάντια στις διοικήσεις, τις πρυτανικές αρχές και τις κυβερνήσεις.

Η νικηφόρα απεργία του 2013 αποτελεί ένα υποδειγματικό στιγμιότυπο στην πορεία του εργατικού κινήματος, μια παρακαταθήκη για το κίνημα στο πανεπιστήμιο. Κέρδισε την επαναπρόσληψη και τη την άρση τις διαθεσιμότητας για 1500 ανθρώπους, αλλάζοντας τους υλικούς όρους της ύπαρξής τους. Η νίκη αυτή έδιωξε τον φόβο: το είδαμε και στην περίπτωση της κινητοποίησης για το εργατικό ατύχημα του εργάτη - ταριχευτή στην Ιατρική.

Η Δευτέρα 24/10/2016 είναι δικάσιμος μέρα για τους 14 απεργούς του 2013 αλλά είναι και μέρα απεργίας για τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων έπειτα από απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Χαιρετίζουμε με όλη μας τη δύναμη αυτή την απεργιακή κινητοποίηση και παλεύουμε μαζί με τους/τις εργαζόμενους/ες στη διοίκηση για τη νίκη της.

Το φοιτητικό τμήμα της Κλαδικής Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΟΔΠΤΕ και καλεί την Δευτέρα 24/10/2016 στις 9 π.μ. στα δικαστήρια στην Ευελπίδων στο κτήριο Προκάτ.

-Καμία ποινικοποίηση των απεργιών και των συνδικαλιστικών αγώνων.
-Άρση των διώξεων για όλους/ες τους/τις διοικητικούς/ές υπαλλήλους.
-Οι εργατικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι ούτε παράνομοι: είναι δίκαιοι.
-Οργανώνουν τη φτώχια μας - Να οργανώσουμε την τάξη μας.

ekpaideusi

Πριν τρία χρόνια η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής «αναδιάρθρωσης», γέννησε ένα μεγάλο απεργιακό κίνημα των εργαζομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα κίνημα που αντιτάχθηκε στις μαζικές απολύσεις, την απογύμνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και των...

πηγή : http://rocinante.gr/i-ergatiki-agones-den-ine...