Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 στις 18.00

Δημιουργία Κύκλου Αυτομόρφωσης

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ένα σύνολο θεωρητικών ελλείψεων στο επαναστατικό κίνημα. Απόρροια αυτού του γεγονότος είναι η αδυναμία έκφρασης δομημένου πολιτικού λόγου, μεστού από προπαγανδιστικά στοιχεία, ικανά να απηχήσουν ευθαρσώς τις ιδέες του κινήματος.

Η αδυναμία αυτή, κατά η γνώμη μας, σε συνδυασμό με την αποπολιτικοποίηση της πολιτικής- σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας-των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται/νταν ως ριζοσπαστικοποιημένοι , αντικρατιστές, αντιεξουσιαστές, αναρχικοί και αντικαπιταλιστές λόγω της διακυβέρνησης που έχει ενδυθεί τον «αριστερό» μανδύα, καθιστά αδύνατη την προσέγγιση υποκειμένων που θα μπορούσαν να οριστούν ως εν δυνάμει σύντροφοι/ισσες ή συνοδοιπόροι στο εγχείρημα της αυτοοργάνωσης και της αυτοθέσμισης, μέσω της κατάργησης της καπιταλιστικής κυριαρχίας.

Η βιοεξουσία και ο τρόπος που αυτή διαχέεται σε κάθε έκφανση ανθρωπινότητας των ατόμων, επιτάσσει ανταπαντήσεις, αντιπροτάσεις και έμπρακτα εγχειρήματα αντίστασης.

Η πραγμάτωση αυτών μπορεί να γίνει μόνο δια μέσου της σύζευξης της θεωρίας και της πράξης. Κάθε προσπάθεια ανάπτυξης ενός αντιεξουσιαστικού λόγου/έργου που θα έχει την έλλειψη ενός εκ των δύο εννοιών, θα οδεύει νομοτελειακά στη λήθη.

Οι εξεγέρσεις χρειάζονται και νου έκτος από καρδιά.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε τη δημιουργία ενός επαναστατικού κύκλου αυτομόρφωσης στον ΕΚΧ «Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας».

Η μορφή και το περιεχόμενο της διαδικασίας αυτής θα έχει ως εξής:

1) Πρόταση συγκεκριμένης θεματικής ενότητας και συναπόφαση για την επιλογή του/των ατόμου/ων που θα προσπαθήσει/ουν να κοινωνήσει/ουν τις γνώσεις του/τους, όχι ως διδαχές αλλά ως ανταλλαγή γνωσιακών αντικειμένων.

2) Με την ολοκλήρωση και το πέρας της διαλεκτικής αυτής διαδικασίας, θα ακολουθεί συζήτηση ανάμεσα στους

παριστάμενους/ες με σκοπό τη δημιουργία κριτικής σκέψης που θα καταστήσει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες ικανούς/ες να αποκτήσουν ένα -θεμελιωμένο στη γνώση- ιδεολογικό αντίβαρο στην κρατικά θεσμοποιημένη δοξολογία.

Οι προτεινόμενες θεματικές έχουν ως εξής:

1) Ιστορία των επαναστατικών κινημάτων, (Όπου οι ενότητες που θα μπορούσαν να τεθούν είναι: η Γαλλική επανάσταση και η περίοδος της τρομοκρατίας, η παγκόσμια επανάσταση του 1848, το κίνημα των Ναρότνικων στη Ρωσία,την Παρισινή κομμούνα του 1871, εργατικός Μάης στο Σικάγο 1898, επανάσταση των μπολσεβίκων, Ισπανική επανάσταση, την επανάσταση του 1968 καθώς και τα σημερινά ανταγωνιστικά κινήματα)

2) Ιστορία ιδεών (όπου θα αναλυθούν οι μεγάλες αφηγήσεις -εθνικισμός, αναρχισμός μαρξισμός, λενινισμός και η ιστορική διαπάλη ως «δεξαμενές σκέψης» των καταπιεσμένων)

3) Φιλοσοφία του αναρχισμού (όπου θα παρατεθούν οι ιδεολογικές προσεγγίσεις του αναρχικού κολλεκτιβισμου, του αναρχοκομμουνισμού, του αναρχικού συνδικαλισμού, του αναρχοατομικισμού, του οικοαναρχισμού και του μετα-αναρχισμού)

Απευθύνουμε συλλογικό κάλεσμα σε όλες τις συλλογικότητες/ εγχειρήματα/ συνελεύσεις της πόλης με σκοπό να βγει μια πιο συλλογική ενότητα. Δεν θέλουμε αυτός ο κύκλος αυτομόρφωσης να απευθυνθεί μόνο στην κοινότητα του ΕΚΧ Σχολείο αλλά να ανοίξει σε όλο το ανταγωνιστικό κίνημα. Βεβαίως, δεν επιθυμούσε να γίνει ένας διασυνελευσιακός κύκλος αντιπαραθέσεων αλλά η κάθε συνέλευση/ συλλογικότητα/ εγχείρημα να φέρει τη δική της οπτική και όλοι/ όλες μαζί να μαθαίνουμε και να εξελιχθούμε.

ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΜΑΘΟΥΜΕ.

ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΑΡΤΙΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ .

ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ.

ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΑΣ,

ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ.

Κάλεσμα για τη δημιουργία του κύκλου αυτομόρφωσης Κυριακή 16 Οκτώβρη στις 18:00 στον ΕΚΧ «Σχολείο για την μάθηση της ελευθερίας».

Διεύθυνση:
Βασιλέως Γεωργίου & Μπιζανίου γωνία (περιοχή Ευζώνων)

Λεωφορεία:

  • από ανατολικά:
    3, 5, 6, 8, 33, 39 (στάση Ευζώνων επί της Βασιλέως Γεωργίου)
    7, 10, 11, 31, 58 (στάση Ευζώνων επί της Λεωφ. Στρατού)
  • από δυτικά:
    5, 6, 33, 8 (στάση Ευζώνων επί της Λεωφόρου Νίκης)
    3, 7, 10, 11, 31, 39, 58 (στάση Ευζώνων επί της Λεωφόρου Στρατού)