Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 στις 9.00 πμ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απολυμένο εργαζόμενο από τη ΜΚΟ Έδρα

Να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση εργαζομένου από τη ΜΚΟ Έδρα

Ο Γ. Ευθυμίου εργαζόμενος ως ψυχολόγος στη ΜΚΟ «ΕΔΡΑ» απολύθηκε γιατί υπερασπίσθηκε την ταξική του συνείδηση. Δεν διαπραγματεύτηκε την αξιοπρέπεια και την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ενοίκων στο «οικοτροφείο» ως πρώην έγκλειστων σε ψυχιατρικά ιδρύματα, αλλά και ως ανθρώπων με πλήρη δικαιώματα ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος και υγείας. Οι επιστημονικές του θέσεις και οι θεραπευτικές του πρακτικές, στα πλαίσια της προάσπισης των πραγματικών αναγκών των ψυχικά πασχόντων, αξιολογήθηκαν από την εργοδοσία ως «συγκρούσεις» στην εργασιακή ειρήνη του ιδρύματος (είχε κάνει καταγγελία στο ΣΕΠΕ). Οι εργοδοτικές πιέσεις για την οικειοθελή παραίτησή του δεν έπιασαν τόπο και προχώρησαν στην υποχρεωτική μετάθεσή του στην Ηλιούπολη, όπου ήταν γνωστό ότι η συγκεκριμένη μονάδα ήταν προβληματική ως προς τη βιωσιμότητά της. Φυσικά η μονάδα έκλεισε και ο εργαζόμενος Γ.Ε. απολύθηκε, όχι γιατί η εργοδοσία δεν είχε θέση εργασίας για να τον απασχολήσει, όπως προφασίστηκε, αλλά γιατί διεκδικούσε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Η μεθόδευση της απόλυσης του Γ. Ευθυμίου δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας. Είναι γνωστό ότι ο ρόλος των ΜΚΟ στοχεύει σε πολλά κοινωνικά και ταξικά επίπεδα. Με πρόφαση την «κάλυψη» των κοινωνικών κενών, που γεννά το κράτος με την επίθεση που επιβάλλει στις βασικές ανάγκες των καταπιεσμένων, ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, δημιουργούν «δομές αλληλεγγύης» για να αποκλιμακώσουν την κοινωνική οργή, αφομοιώνουν και αναχαιτίζουν τη συλλογική αντίσταση και αλληλεγγύη ενάντια στο σύστημα που εξαθλιώνει τις ζωές μας. Μεσολαβούν ως μεσάζοντες με το προσωπείο της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού για να διαχειριστούν τη φτώχεια και την προσφυγιά. Στήνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις με τις πλάτες του κράτους και των αφεντικών, απορροφώντας χρηματοδοτήσεις και εξασφαλίζοντας φοροαπαλλαγές. Οι εργασιακές συνθήκες που κυριαρχούν είναι η επισφαλής, ανασφάλιστη και ενοικιαζόμενη εργασία, οι υποχρεωτικές και απλήρωτες υπερωρίες, η αναλωσιμότητα με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, οι τεράστιες καθυστερήσεις της μισθοδοσίας, οι ψυχολογικοί εκβιασμοί και οι πιέσεις με μηνύσεις και αγωγές ενάντια σε όποιον -α αγωνίζεται για τα αυτονόητα στο χώρο της δουλειάς.

Η ΜΚΟ «ΕΔΡΑ», που έχει τα κεντρικά γραφεία της στο Περιστέρι, είναι γενικά γνωστή μέσα από τη στήριξη και προβολή της κεντρικής και τοπικής εξουσίας, των χορηγών και των ΜΜΕ για το πολύμορφο «κοινωνικό έργο της» (φεστιβάλ τέχνης Nefele, φιέστες και δίκτυα φιλανθρωπίας). Όμως, στον κόσμο που αγωνίζεται για την καθημερινότητά του, είναι γνωστή για τις αντεργατικές συνθήκες δουλειάς, τις κάμερες παρακολούθησης μέσα στις μονάδες, τον αγώνα των απλήρωτων 5μηνιτών (2013), τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους (ΨΝΑ 2011 και ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 2015), τις εργοδοτικές απειλές στους ψυχικά πάσχοντες και σε άλλες ομάδες ατόμων που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και εργαζόμενους. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της «ΕΔΡΑΣ» αναπτύσσονται με τις πλάτες των κονδυλίων ΕΣΠΑ, τόσο σε άλλες περιοχές όσο και στην πόλη μας και δηλώνει μέλος του δικτύου αλληλεγγύης στο Περιστέρι, με την ονομασία «η πόλη… δεν κοιμάται». Δηλώνουμε και εμείς, ότι η «ΕΔΡΑ και οι συνέταιροί της» θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί ο κόσμος του αγώνα στο Περιστέρι δεν κοι-μάται, δεν ενσωματώνεται, δεν υποτάσσεται, δεν τρομοκρατείται, αλλά συλλογικά αγωνίζεται ενάντια σε κράτος, δήμο, αφεντικά, ΜΚΟ, εκκλησία και μηχανισμούς τους, που έχουν σκοπό την εκμετάλλευση των καταπιεσμένων.

Είμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε τον αγώνα του Γ. Ευθυμίου για την επαναπρόσληψή του στο χώρο εργασίας του, στη ΜΚΟ «ΕΔΡΑ». Δημιουργούμε εστίες αντίστασης και αλληλεγγύης σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιάς ενάντια σε κράτος και αφεντικά.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τετάρτη 19 Οκτώβρη, στα δικαστήρια Ευελπίδων, στις 9 π. μ., (κτ. 9).

πηγή : http://sineleusiperisteri.espivblogs.net/2016...