Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 στις 20.00

Προβολή: Σπόροι της ελευθερίας (Seeds of freedom)

Το σημερινό ντοκιμαντέρ αφορά τους σπόρους, τους σπόρους που μας θρέφουν, μας ντύνουν, μας κρατουν υγειής και άλλες φορές μας χαρίζουν όμορφα άνθη και μυρωδίες. Οι σπόροι αυτόί είναι ένα ακόμα κομμάτι της παγκόσμιας παν-ανθρώπινης κληρονομίας και μέσα απο την βιοποικιλότητα, την προσαρμοστικότητα και την παραγωγικότητα τους αποτελούν τη κινητήριο δύναμη της ανθρώπινης εξέλιξης και ιστορίας.

Σήμερα οι παραδοσικές ποικιλίες σπόρων-φυτών διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εξόντωσης από μια μερίδα αγρο-επειχηρήσεων όπως η BAYER, MONSANTO, DUPONT κ.α. Οι εταιρίες αυτές μέσα απο ειδικές συμφωνίες επιθυμούν να κατοχυρώσουν πενυματικά δικαιώματα επί των σπόρων και να ιδιωποιηθουν έναν παγκόσμιο-κοινό πλούτο, του οποίου οι ρίζες χάνονται στα βάθυ της ανθρώπινης ιστορίας.

Το ντοκιμαντέρ ''σπόροι ελευθερίας'' είναι το πρώτο από μια σειρά ντοκιμαντέρ που παραθέτει μια ευρύτερη ιστορία της γεωργίας ενώ παρουσιάζει την μετάβαση της γεωργικής δραστηριότητας από τη αγροτική παραγωγή μικρής κλίμακας στην αγροτική παραγωγή με μονοκαλλιέργειες εντατικής βιομηχανοποιημένης γεωργίας. Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται η επίδραση των ΓΤΟ(γενετικά τροποποιημένων οργανισμών-φυτών) στην τοπική ζωή και οικονομία. Το ντοκιμαντέρ επίσης εστιάζει στην αειφορικότητα και την υψηλή δυναμική παραγωγικότητα αγροτικών συστημάτων μικρής κλίμακας , που αξιοποιούν τοπικές ποικιλίες και είναι πολυλειτουργικές και που σύμφωνα με διεθνής οργανισμούς για τη γεωργία είναι υπεύθυνοι για τη σίτιση του 75%-80% του πλανήτη. Τέλος το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει σκήνες απο την Αφρική και την Ασία και επιστημονικές απόψεις των Vandana Shiva, Henk Hobbelink, Zac Goldsmith και Kumi Naidoo που με τα επειχηρήματα τους αποδεικνύουν πως ο έλεγχος της τροφής του πλανήτη από λίγες εταιρίες μπορεί να αποβεί μοιραίος για την ασφάλεια και επάρκεια των τροφίμων ανα την υφήλιο.

Χωρίς ελευθερία των σπόρων και της τροφής δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική δημοκρατία.

Το ντοκιμαντέρ είναι συμπαραγωγής του GAIA FOUNDATION, AFRICAN BIODIVERSITY NETWORK σε συνεργασία με GRAIN, NAVDANYA INTERNATIONAL και MECLA ETHIOPIA.

Η μετάφραση έγινε απο την: Τίνα Λυμπέρη

Στα πλαίσια του παζαριού άμεσης διάθεσης προιόντων οικολογικής γεωργίας που λαμβάνει χώρο κάθε Τετάρτη 18.00-22.00 στον χώρο του Ε.Κ.Χ. Σχολείο, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά σεμιναρίων και προβολών που έχουν ως στόχο την ελεύθερη διάδοση της γνώσης και την γνωριμία μας με τους παραγωγούς.

22.2 Σεμινάριο: Παρασκευή μαρμελάδας
01.03 Σεμινάριο: Θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων
08.03 Σεμινάριο: Παρασκευή ενυδατικού χειλιών
15.03 Προβολή: Σπόροι της ελευθερίας (Seeds of freedom)
22.03 Σεμινάριο: Κατασκευή Σπορείου
29.03 Σεμινάριο: Φυσική καλλιέργεια
05.04 Σεμινάριο: Γνωριμία με τη μέλισσα

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Μάρτιος 10h