Κυριακή 28 Μαίου 2017 στις 20.30

CinemaQueer²: Azul y no tan rosa

Για δεύτερη χρονιά η ομάδα κινηματογράφου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο Queer κινηματογράφο.

Ως Queer Cinema περιγράφονται κυρίως ανεξάρτητες ταινίες, που τόσο μέσα από τη θεματολογία όσο και μέσα από την οπτική τους αμφισβητούν, κριτικάρουν και υπερβαίνουν τα κυρίαρχα σεξουαλικά πρότυπα.

Ενα κινηματογραφικό είδος με πλήθος ετερόκλητων επιρροών (από τον Φασμπίντερ και τον Παζολίνι μέχρι τα b-movies, τα drag shows και το πολιτικό σινεμά), το Queer Cinema χωράει εξίσου δύσκολα σε καλούπια όσο η queer θεωρία και ο queer ακτιβισμός.

Τις τέσσερις Κυριακές του Μάη, εγκαινιάζουμε για φέτος την αυλή μας και θα δούμε ταινίες από Νέα Ζηλανδία, Κούβα, Αγγλία και Βενεζουέλα.

Τέσσερις πολύ διαφορετικές ταινίες μεταξύ τους με ένα όμως πολύ βασικό κοινό, πως στις σχέσεις των ανθρώπων δεν υπάρχει φυσιολογικό, μόνο συνηθισμένο..!

Αναλυτικά οι ταινίες

Κυριακή 07/05 | HEAVENLY CREATURES

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Σινεφίλ 1994 | Έγχρ. | Διάρκεια: 99'

Νεοζηλανδική ταινία, σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον

με τους: Μέλανι Λίνσκει, Κέιτ Γουίνσλετ

Όταν οι συνθήκες φέρουν κοντά δύο ονειροπόλες έφηβες εκείνες αναπτύσσουν μεταξύ τους έναν δυνατό δεσμό δημιουργώντας ένα φανταστικό κόσμο που μόνο αυτές μπορούν να μοιράζονται. Σύντομα όμως οι γονείς τους ενοχλούνται από τη σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο κοπέλες και απειλούν να κρατήσουν μακριά τη μία από την άλλη. Σαν απάντηση τα κορίτσια αποφασίζουν να παραμείνουν ενωμένα καταστρώνοντας ένα μυστικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε σοκαριστικές εξελίξεις…

Τα "Ουράνια Πλάσματα" - μία από τις πρώτες δημιουργίες του σκηνοθέτη της τριλογίας "Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών" Πήτερ Τζάκσον - είναι μια προκλητική ταινία με θέμα μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε ένα ολόκληρο έθνος.

Κυριακή 14/05 | 
FRESA Y CHOCOLATE

ΦΡΑΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Σινεφίλ 1993 | Έγχρ. | Διάρκεια: 108'

Κουβανική ταινία, σκηνοθεσία Αλέα Τάμπιο

με τους: Χόρχε Περουγκορρία, Βλαντιμίρ Κρουζ

Συναισθηματικά απογοητευμένος ο Ντέιβιντ, ο νεαρός ήρωας της ταινίας, θα έχει μια καθοριστική συνάντηση σ΄ ένα πάρκο της Αβάνα. Θα γνωριστεί με τον Ντιέγκο, έναν ομοφυλόφιλο. Αυτή η γνωριμία του θα προκαλέσει την "ορθόδοξη" κομμουνιστική ηθική του και θα αποτελέσει την αρχή μιας "υπέροχης" φιλίας. Ο Ντιέγκο επιδεικνύει στην ομοφυλόφιλη κοινότητα τον Nτέιβιντ ως την τελευταία του ερωτική κατάκτηση, όμως ο νεαρός θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γνωριμία τους, για να αποκαλύψει άλλη μια "συνωμοσία των ιμπεριαλιστικών κύκλων κατά της πατρίδας και της επανάστασης".

O νεαρός ήρωας θα έρθει σε επαφή με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την όπερα: ο κόσμος που ο Ντιέγκο συστήνει στον Nτέιβιντ είναι ο κόσμος της τέχνης, των λεπτών αποχρώσεων και αληθινών συναισθημάτων, ο κόσμος της αληθινής Κούβας. Ζώντας σε μια πόλη παγιδευμένη στο χρόνο, κάπου στη δεκαετία του `50, ο Nτέιβιντ θα δει με άλλα μάτια και θα ανακαλύψει μια άλλη Αβάνα: η πόλη όπου ζει είναι ένα αληθινό μουσείο αρχιτεκτονικής.

Κυριακή 21/05 | ORLANDO

ΟΡΛΑΝΤΟ

Σινεφίλ 1992 | Έγχρ. | Διάρκεια: 94'

Αγγλική ταινία, σκηνοθεσία Σάλι Πότερ

με τους: Τίλντα Σουίντον, Μπίλι Ζέιν, Τζίμι Σόμερβιλ

Γοητευμένη από τον Ορλάντο, ένα νεαρό ευγενή, η βασίλισσα Ελισάβετ του ζητά να μείνει πάντα νέος και όμορφος. Εκείνος, πιστός στα λόγια της, ζει τέσσερις αιώνες: διακόσια χρόνια ως άνδρας και άλλα διακόσια ως γυναίκα.

Περίεργο φιλμ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ (1928)

Η αρχιτέκτων στο επάγγελμα σκηνοθέτις ευφραίνει το θεατή με τα "γεωμετρικά" πλάνα και τη σκηνογραφία, ενώ η Σουίντον μονοπωλεί την οθόνη, ερμηνεύοντας μοναδικά τον κεντρικό χαρακτήρα.

Κυριακή 28/05 | AZUL Y NO TAN ROSA

ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΡΟΖ

Σινεφίλ 2012 | Έγχρ. | Διάρκεια: 114'

βενεζουελάνικη ταινία, σκηνοθεσία Miguel Ferrari

με τους: Guillermo Garcia, Ignacio Montes, Hilda Abrahamz

Ο Ντίεγο, ένας επιτυχημένος φωτογράφος αποφασίζει να επισημοποιήσει τη σχέση του με τον Φαμπρίσιο, πηγαίνοντας να ζήσει μαζί του, με αναπάντεχο όμως τρόπο αναγκάζεται να αναλάβει το γιό του Αρμάντο, που ζει στην Ισπανία και τον οποίο δεν έχει δει εδώ και πολλά χρόνια.

Ο γιός του φτάνει με μια βαλίτσα γεμάτη με παράπονα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο στο Ντιέγο να αποκαταστήσει τη μεταξύ τους στοργική σχέση. Στο μεταξύ, μια ομάδα από ακραίους ομοφοβικούς επιτίθεται βίαια στον Φαμπρίσιο με αποτέλεσμα αυτός να μείνει σε κώμα.

πηγές: cine.gr, greatdirectorsgreatmovies.blogspot.gr, mcf.gr

πηγή : http://ydragogeio.gr/cinemaqueer2-mai-17/