Τρίτη 9 Μαίου 2017 στις 11.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον εργαζόμενο Α.Λ.

Καμία ανοχή στις γαλέρες του Τύπου - Ολοι/ες στο εφετείο αύριο στις 11 πμ στο πλευρό του συναδέλφου Α.Λ.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον εργαζόμενο Α.Λ. αύριο Τρίτη στις 11 πμ, έξω από το εφετείο, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η προσφυγή του ενάντια στην εφημερίδα «Γαύρος» και τον εκδότη της Αντώνη Πίκουλα.

Παρότι οι εκδοτικές του προσπάθειες δεν είναι πολυάριθμες (εφημερίδες «Γαύρος» και «Αξία» μαζί με τις αντίστοιχες ιστοσελίδες και συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση του «Πρώτου Θέματος»), ο Αντώνης Πίκουλας έχει κερδίσει με το σπαθί του μια θέση στο πάνθεον των εκδοτών ΜΜΕ με χαρακτηριστικά αντεργατικές πρακτικές. Συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς για τους οποίους λένε ότι «χρωστούν σε όσους μιλάνε ελληνικά», και οι οφειλέτες του περιλαμβάνουν εργαζόμενους και συνεργάτες κάθε πόστου, ειδικότητας και θέσης στην ιεραρχία.

Ίσως το παράδειγμα που απεικονίζει καλύτερα τον σεβασμό του κ. Πίκουλα προς τους εργαζόμενους που απασχολεί και την ειλικρινή του σπουδή να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του ήταν οι δύο απολύσεις από τον Γαύρο και την Αξία τον Οκτώβρη του 2013.

Ο Α.Λ. εργαζόταν ως διορθωτής δέκα μήνες στην εφημερίδα, μαύρος, γιατί «δεν υπήρχε αρχικά η δυνατότητα πρόσληψης», αλλά «βλέπουμε». Σε αυτό το σύντομο σχετικά διάστημα, οι οφειλές της επιχείρησης προς αυτόν είχαν φτάσει τους τρεις μήνες. Με τρεις μήνες χρωστούμενα θεωρούνταν σχεδόν ευνοημένος, καθώς οι συνάδελφοί του ξεπερνούσαν τους έξι μήνες «μέσα». Εν όψει λοιπόν συνέλευσης που θα πραγματοποιούνταν στις 29 Οκτώβρη, παρουσία του εκδότη, συνέταξε ένα προσχέδιο με αιτήματα προς τον εκδότη, ώστε να το διαβάσουν οι συνάδελφοι και να το συνυπογράψουν. Τα αιτήματα αυτά αφορούσαν την άμεση καταβολή των μισθών του τρέχοντος μήνα, την καταβολή χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των οφειλομένων και την υπογραφή συμβάσεων από όλους τους εργαζόμενους, ώστε να καταργηθούν τα μπλοκάκια και η μαύρη εργασία.

Το προσχέδιο αυτό έπεσε στην αντίληψη του διευθυντή της εφημερίδας Διονύση Βερβελέ, ο οποίος συγκάλεσε συνέλευση για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς ο Α.Λ. να λάβει γνώση γι' αυτό, καθώς συνέβη σε μέρα που είχε ρεπό. Στη συγκεκριμένη Γ.Σ. ο διευθυντής συκοφάντησε τον εργαζόμενο ισχυριζόμενος ότι το προσχέδιο είχε διαρρεύσει στο ίντερνετ προκαλώντας ζημιά στην επιχείρηση και προανήγγειλε την ήδη αποφασισμένη απόλυση, η οποία κοινοποιήθηκε την επόμενη μέρα στον «ενδιαφερόμενο».

Ίσως ακόμη πιο εξοργιστικό ήταν ότι δύο μέρες μετά απολύθηκε και ο Ν.Π., τεχνικός στην «Αξία», ο οποίος στη Γ.Σ. υπερασπίστηκε τον Α.Λ. και την ενέργειά του λέγοντας ότι πράγματι ήταν σκόπιμο και ορθό να καταγραφούν συνοπτικά τα αιτήματα των εργαζομένων προκειμένου να κατατεθούν στον εκδότη. Είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι ο Ν.Π. είναι πατέρας τριών παιδιών, το ένα εκ των οποίων εκείνο το διάστημα θα υποβαλλόταν σε σοβαρή εγχείρηση. Εν γνώσει της εργοδοσίας μάλιστα!

Πρέπει να ειπωθεί ότι το περιστατικό αυτό δεν είναι ούτε κατά διάνοια το μοναδικό στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος εργοδότης. Τον Οκτώβρη του 2015, για παράδειγμα, πούλησε την εταιρεία που έβγαζε τον «Γαύρο» στον όμιλο των Παραπολιτικών του Βαγγέλη Μαρινάκη. Φυσικά και «φρόντισε» για τους πρώην εργαζόμενούς του. Αντιγράφουμε από το φύλλο του «Ροσινάντε» τον Νοέμβρη του 2016: «Η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν τρία νέα έγγραφα: 1) νέες συμβάσεις, ψαλιδισμένες κατά 20%, 2) ένα συμφωνητικό αναγνώρισης χρέους από την επιχείρηση, ψαλιδισμένο επίσης κατά 30% περίπου, και 3) μια αναγνώριση της υποχρέωσης εκ μέρους των εργαζομένων να συνεχίσουν να παρέχουν την εργασία τους στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Κόκκινος Γαύρος, η οποία νοικιάζει τον τίτλο από την προηγούμενη εκδότρια εταιρεία, Wizard».

Η πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση δικαίωσε τον Α.Λ., αναγνωρίζοντας την ακυρότητα της απόλυσης για λόγους συνδικαλιστικούς καιυποχρεώνοντας τον Αντώνη Πίκουλα σε καταβολή μισθών υπερημερίας. Επίσης, η καταγγελία των εργοδοτικών πρακτικών στα δικαστήρια, στην Επιθεώρηση Εργασίας, σε συνδικαλιστικά όργανα και η γενικότερη δημοσιοποίησή της έδωσε το έναυσμα για σειρά παρόμοιων καταγγελιών από δεκάδες ακόμη εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του Πίκουλα. Φαίνεται πως αυτό τον έχει ενοχλήσει και άρα η εκδίκαση της έφεσης έχει αποκτήσει λίγο πιο προσωπικό χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά γιατί ένας εκδότης-δημοσιογράφος χρόνια στην πιάτσα, με σχέσεις με το οικονομικό, το πολιτικό και το αθλητικό κατεστημένο στο υψηλότερο επίπεδο, με δικηγόρους διαθέσιμους και στο οικογενειακό του περιβάλλον, να επιδιώξει να βρει δικαστική εκπροσώπηση στο δικηγορικό γραφείο με το οποίο συνεργαζόταν η συνήγορος του Α.Λ. την περίοδο μάλιστα που η υπόθεση «έτρεχε». Μάλλον θα έχει λάβει εξαιρετικές συστάσεις, δεν εξηγείται αλλιώς…

Η εκδίκαση της έφεσης γίνεται στο εφετείο της Λουκάρεως, αίθουσα Γ1 στις 11 την Τρίτη 9/5. Να είμαστε όλοι/ες εκεί.
-Κανένας/μία εργαζόμενος/η μόνος/η του απέναντι στις εργοδοτικές απειλές.
-Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των αφεντικών, που δεν πληρώνουν, δεν προσλαμβάνουν, αλλάζουν εταιρικά ΑΦΜ, απολύουν και ζητάνε τα ρέστα.
-Καμία ανοχή στις μικρές και μεγάλες γαλέρες του Τύπου.

πηγή : http://rocinante.gr/kamia-anochi-stis-galeres...