Τετάρτη 31 Μαίου 2017 στις 9.00 πμ

12 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Δίκη εκκένωσης Ορφανοτροφείου

πηγή : email που λάβαμε στις 16 Μάιος 19h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης 31 Μάη στις 9.00

πηγή : email που λάβαμε στις 24 Μάιος 00h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Στις 27 Ιουλίου κατά τη διάρκεια συντονισμένης κατασταλτικής επιχείρησης, εκκενώνονται τρεις καταλήψεις στέγασης προσφύγων, η Hurriya το Μανδαλίδειο και το Ορφανοτροφείο στη Θεσσαλονίκη. Το κράτος επιχειρεί να ποινικοποιήσει την αλληλεγγύη, να οδηγήσει τους μετανάστες στον κοινωνικό αποκλεισμό και να σπάσει της σύνδεση ντόπιων και μεταναστών και των κοινών τους αγώνων για ζωή και αξιοπρέπεια. Στην δίκη του Ορφανοτροφείου επιβάλλονται ποινές 10 μηνών φυλάκισης με 3 χρόνια αναστολή και 2.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για τις 5 κατηγορούμενες.
Οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις δεν περιορίζονται μόνο στις καταλήψεις. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως πολιτικός διαχειριστής της επίθεσης των κυρίαρχων, πριμοδοτεί τα αφεντικά και τις εμπροσθοφυλακές τους, στοχοποιεί δομές αγώνα, σωματεία βάσης συνελεύσεις γειτονιάς και αγωνιστές, επιδιώκει την παράδοση περιοχών ολόκληρων στα κρατικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Απέναντί τους, η συλλογικοποιήση των αντιστάσεων, η σύνδεση και η οργάνωση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων μπορούν να δημιουργήσουν ρήγματα στην κρατική και καπιταλιστική επέλαση.

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τους συντρόφους μας.
Αλληλεγγύη στη συντρόφισσα που διώκεται για την κατάληψη του Ορφανοτροφείου
Συγκέντρωση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης 31 Μάη στις 9 π.μ.

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση- Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

πηγή : email που λάβαμε στις 24 Μάιος 10h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΕΓΗΣ «ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ»

Τον Ιούλιο του 2016 έλαβε χώρα μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση με σκοπό την εκκένωση 3 στεγαστικών καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη: της κατάληψης του Ορφανοτροφείου στην οδό Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, της κατάληψης Hurriya στην οδό Καρόλου Ντηλ 34 δίπλα στην πλατεία Άθωνος και της κατάληψης στο Μανδαλίδειο κτίριο στην λεωφόρο Νίκης.

Σε αγαστή συνεργασία της «αριστερής» κυβέρνησης και της αστυνομίας με την εκκλησία και το ΑΠΘ (για ακόμα μια φορά όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί), μετά από μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες των τριών κτιρίων, δηλαδή από το πανεπιστήμιο για την κατάληψη στο Μανδαλίδειο κτίριο, από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την κατάληψη στο πρώην Ορφανοτροφείο και από τον ιδιώτη για την Hurriya, ενορχήστρωσαν και εκτέλεσαν μία συντονισμένη επίθεση απέναντι στους κατειλημμένους χώρους στέγης της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης συνελήφθησαν 5 άτομα. Στη δίκη που ακολούθησε τους επιβλήθηκε ποινή 10 μηνών φυλάκισης, με 3 χρόνια αναστολή και χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 €. Οι μετανάστες- κάτοικοι του ορφανοτροφείου προσήχθησαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε καμπς έξω από τη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε λίγες ώρες το κτήριο του ορφανοτροφείου είχε κατεδαφιστεί: μόνο έτσι θα ήταν σίγουρο το παπαδαριό ότι θα μπορεί επιτέλους να χτίσει το προσοδοφόρο τερατούργημα 5 ορόφων που επιθυμούσε, στη θέση του μικρού διώροφου που αποτελούσε μία ζωντανή κοινότητα αλληλεγγύης και αγώνα.

Απέναντι σε κάθε εξουσία, εμείς απαντάμε τώρα και πάντα με αλληλεγγύη. Οι κυνηγημένοι εξαιτίας των πολέμων και των διώξεων κάθε εξουσίας και κάθε κράτους, οι εξαθλιωμένοι αυτού του κόσμου, πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκονται στην καρδιά της αλληλεγγύης μας. Είναι ταξικά αδέρφια μας, το πιο υποτιμημένο, κακοπληρωμένο και επισφαλές μέρος της τάξης μας, βορά στα δόντια κάθε μικρού και μεγάλου αφεντικού.

Στεκόμαστε αδιαπραγμάτευτα αλληλέγγυοι στους συντρόφους και τις συντρόφισσες που, χωρίς καμία ΜΚΟ, κανένα Δήμο, κανένα κράτος, καμία χρηματοδότηση, στήνουν και λειτουργούν δομές στέγασης μεταναστών και παράλληλα στήνουν και θεμελιώνουν ισχυρές γέφυρες αλληλεγγύης. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που αντιμετωπίζουν διώξεις για τη συμμετοχή τους στις στεγαστικές καταλήψεις μεταναστών, που βρίσκονται εδώ και μήνες στο στόχαστρο της εξουσίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΗ, ΣΤΙΣ 09:00

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
lib_exthess@hoextmail.coexm
libertasalonica.wordpress.com

πηγή : https://libertasalonica.wordpress.com/2017/05…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

κάλεσμα στη δίκη του ορφανοτροφείου, Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η δίκη της Κατάληψης Στέγης Μεταναστών Ορφανοτροφείο. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκκένωση της κατάληψης, το καλοκαίρι του '16, το κράτος προσπαθεί να αποδώσει νομικές κατηγορίες σε κάποιους συντρόφους διαχωρισμένα, προκειμένου να διασπάσει τις κοινότητες ντόπιων και μεταναστών. Η πολιτική ευθύνη των αγώνων και των δομών του κινήματος, όμως, βαραίνει συλλογικά όσους και όσες αποτελούν κομμάτι τους.

Εμείς απ' την πλευρά μας, ακριβώς επειδή βλέπουμε τους εαυτούς μας μέσα σε αυτούς τους αγώνες,

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τετάρτη 31 Μαίου στις 09.00 στα δικαστήρια Θεσσσαλονίκης.
Φάμπρικα Υφανέτ


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Για την δίκη της κατάληψης Ορφανοτροφείου

Η εκκένωση και κατεδάφιση της κατάληψης του ορφανοτροφείου επιβεβαίωσε πως κράτος και αφεντικά δεν θέλουν πουθενά αλλού τους μετανάστες παρά μόνο σε περιφραγμένους χώρους, έξω από κατοικημένες περιοχές, να δίνουν αναφορά για το πότε μπαινο-βγαίνουν και να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Δομές όπως αυτή του Ορφανοτροφείου, δεν αποτελούν απλά χώρους φιλοξενίας, αλλά χώρους ζύμωσης και έκφρασης ανατρεπτικών προταγμάτων, όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία σε όλους/ες και η συμβίωση ντόπιων και μεταναστών χωρίς ιεραρχικούς, σεξιστικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς ή λογικές ελεημοσύνης. Το πρόσχημα της ανέγερσης κοινωφελούς υπηρεσίας υγείας από την ρατσιστική και καπιταλιστική επιχείρηση της εκκλησίας στο ίδιο σημείο, έμεινε στα χαρτιά, κάνοντας ξεκάθαρο και στους πλέον αφελείς πως η εκκένωση είχε σαφές πολιτικό στόχο:

Την συνάντηση και την αυτοοργάνωση ντόπιων και μεταναστών για την διεκδίκηση βασικών μας αναγκών (στέγη, τροφή, υγεία), που βγάζει στην άκρη την μπίζνα της φιλανθρωπίας και τα κέρδη των ΜΚΟ και των κρατών, αρνείται την παρανομοποίηση των μεταναστών που επιφέρει την υπερεκμετάλλευση τους από τα αφεντικά και υφαίνει με ατσάλινο νήμα, ταξικούς δεσμούς αλληλεγγύης, μεταξύ αυτών που όποια γλώσσα κι αν μιλάνε, δεν έχουν τίποτα να πουλήσουν παρά την εργασία τους, δεν έχουν τίποτα να χάσουν παρά τις αλυσίδες τους…

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ,
ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ, ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ, ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

ΔΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 09.00

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά

πηγή : http://anatolika.espivblogs.net/2017/05/27/γι…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Από τις δίκες για την εισβολή των ΜΑΤ στις καταλήψεις στέγης μεταναστών/τριών

μέχρι τη δίκη για την παρέμβαση στη μητρόπολη

Ας επαναλάβουμε ξανά αυτούς τους δίσεκτους καιρούς:

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις στέγης ματαναστών/τριών

Αλληλεγγύη στις/ους διωκόμενες/νους που υπερασπίζονται τις επιλογές τους

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στα δικαστήρια θεσσαλονίκης Τετάρτη 31 Μάη στις 9

Ανοιχτή συνέλευση αγώνα άνω πόλης

πηγή : email που λάβαμε στις 28 Μάιος 22h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Δίκη εκκένωσης Ορφανοτροφείου

Στις 27 Ιουλίου 2016 έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας εκκενώνονται στην Θεσσαλονίκη 3 καταλήψεις στέγης/φιλοξενίας μεταναστών , η κατάληψη του Ορφανοτροφείου, της Λ Νίκης και η κατάληψη hurriya. Σαφέστατα η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί κομμάτι της μεταναστευτικής πολιτικής κράτους και κεφαλαίου, η οποία θέλει τους μετανάστες τα πιο υποτιμημένα κομμάτια της κοινωνίας , φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και φυσικά αποκομμένους από το κίνημα τις διεκδικήσεις και τις δομές αγώνα.

Την τετάρτη 31/5 πραγματοποιείται η δίκη της κατάληψης του ορφανοτροφείου και της συντρόφισσας μας που βρέθηκε εκεί και υπερασπίστηκε το χώρο.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης τετάρτη 31/5 στις 9:00

Καμία δίωξη στην συντρόφισσα μας.

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις.

Αναρχική ομάδα Πυρανθός

πηγή : email που λάβαμε στις 29 Μάιος 21h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Στις 27 Ιουλίου στα πλαίσια κατασταλτικής επιχείρησης του κράτους, εκκενώνονται τρεις καταλήψεις στέγασης στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα σε αυτές και η κατάληψη του Ορφανοτροφείου. Κατά την εκκένωση συνελήφθησαν 5 συντρόφισσες, οι οποίες αντιμετώπισαν νομικές κατηγορίες και χρεώθηκαν με ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα. Οι γνωστές αυτές τρομοκρατικές μεθοδεύσεις του κράτους και των κεφαλαιοκρατών (στην προκειμένη περίπτωση της Εκκλησίας Α.Ε), απέναντι σε όσους/ες αγωνίζονται, σε όσους/ες επιλέγουν το δρόμο της αλληλεγγύης έναντι του κοινωνικού κανιβαλισμού, σε όσους/ες στέκονται έμπρακτα ενάντια στο σαθρό σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης, δε θα μείνουν αναπάντητες.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31/5 9:00

Αναρχική Συλλογικότητα Άνω Θρώσκω

πηγή : http://anwthrwskw.espivblogs.net/2017/05/29/κ…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Τι είναι για εμάς οι καταλήψεις;

Οι καταλήψεις εδαφικοποιούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των υποκειμένων που συμμετέχουν σ' αυτές. Τα προτάγματα των κατειλημμένων χώρων είναι όσα και τα διάφορα εγχειρήματα. Στο σύνολο τους, οι δομές αυτές λειτουργούν με όρους αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης, οριζοντιότητας (αντιιεραρχικά), δομώντας ουσιαστικά αντιστάσεις ως προς το υπάρχον. Οι καταληψίες απελευθερώνουν έτσι χώρο και χρόνο, διαρρηγνύοντας την αστική νομιμότητα, όχι όμως χωρίς αιτία, αλλά αμφισβητώντας στην πράξη την έννοια της ιδιοκτησίας, επιλέγοντας να στεγαστούν κυριολεκτικά αλλά και πολιτικά, πολιτισμικά, από κοινού σε αυτούς τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους.

Οι καταλήψεις στέγης, ειδικά σε μια περίοδο φτωχοποίησης και λεηλασίας των ζωών των «από τα κάτω», που βλέπουμε να πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αποτελούν άμεση απάντηση στη βασική ανάγκη των καταπιεσμένων για ένα σπίτι. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, λόγω και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών και ως απάντηση στην κρατική διαχείριση του εν λόγω ζητήματος, έχουν ξεπηδήσει και καταλήψεις στέγης μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων,κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δομές που επιζητούν τη σύνδεση των αγώνων ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών.

Πέρα από τις καταλήψεις που έχουν αμιγώς στεγαστικό ρόλο, υπάρχουν αντίστοιχες που απαντούν πολιτικά στην κυριαρχία σε διάφορα επίπεδα. Είναι φυσικό ότι οι δομές αυτές αποτελούν χώρους συνδιαμόρφωσης, πολιτικής ζύμωσης, μέσα από τις διαδικασίες των συνελεύσεων, συζητήσεων, εκδηλώσεων. Μέσα σε κατειλημμένους χώρους δημιουργούνται επίσης εγχειρήματα που ασχολούνται με την διεξαγωγή μαθημάτων χωρίς αντίτιμο για όλες/ους, εγχειρήματα που καταπιάνονται με τις πτυχές της ανθρώπινης δημιουργίας όπως το θέατρο, τη μουσική, τη φωτογραφία, τον χορό κ.α., δίνοντας ζωή σε αυτό που ονομάζεται αντικουλτούρα.

Η καταστολή

Οι χώροι αυτοί, λόγω της φύσης τους, αποτελούν ανταγωνιστικές δομές στις κυρίαρχες σχέσεις και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πάντα στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής που επιλέγει συχνά, ανάλογα και με τις εκάστοτε κοινωνικές δυναμικές να εκκενώνει καταλήψεις, ενίοτε δίνοντας το μήνυμα ότι κατέχει το μονοπώλιο της βίας, ενώ άλλοτε διεκδικώντας με όρους θεάματος την ιδιότητα του μοναδικού παρόχου των κοινωνικών αγαθών. Οι τωρινοί κρατικοί διαχειριστές (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝΕΛ) δεν επιλέγουν, όπως άλλοτε να ονομάσουν «κέντρα ανομίας» τις δομές αυτές, αλλά λειτουργούν ως 'αντικειμενικοί' διαχειριστές που θέλουν να αποδώσουν τα κτίρια στους νόμιμους κατόχους τους (βλ. εκκλησία, Μ.Κ.Ο.,ιδιώτες), ώστε να αξιοποιηθούν νομότυπα για «κοινωνικούς- ανθρωπιστικούς» σκοπούς.

Έχει αξία, πάντως, να δούμε τις εντονότερες και συχνότερες επιθέσεις και κατασταλτικές επιχειρήσεις απέναντι σε καταλήψεις και στέκια μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κράτους και του κεφαλαίου, που συντεταγμένα χαράζουν μια πιο ολοκληρωτική πορεία, ώστε να αντιμετωπίσουν τους δομικούς, εσωτερικούς τους κραδασμούς. Αυτό γίνεται με την επίθεση στην κοινωνική βάση, μέσα από μέτρα και συμφωνίες που υποτιμούν τη ζωή και την εργασία των «από τα κάτω», υφαίνοντας ένα πλέγμα γενικευμένης και διαρκούς φτωχοποίησης. Ταυτόχρονα, επειδή η κοινωνική συναίνεση στο κυρίαρχο μοντέλο πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης της κοινωνίας εξασθενεί λόγω της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, το σύστημα θωρακίζεται με την εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης, που προβλέπουν εντονότερη επιτήρηση, έλεγχο, καταστολή και διώξεις σε όσους αγωνίζονται και το αμφισβητούν εμπράκτως. Για τα κομμάτια, δε, που δεν θεωρούνται παραγωγικά, διαμορφώνεται ένα καθεστώς εξαίρεσής τους από το λοιπό κοινωνικό σώμα και περιστολής των δικαιωμάτων τους.

Απ' ό,τι φαίνεται το πολιτικό δοχείο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει αδειάσει. Τα προτάγματα του «ανθρώπινου» καπιταλισμού και του κράτους πρόνοιας ξέφτισαν. Η φούσκα έσκασε, το δανεικό χρήμα σταμάτησε, η δομική κρίση ξέσπασε και το κεφάλαιο ζητά πλέον επιθετική αναδιάρθρωση. Οι πολιτικές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνεπώς, αναπόδραστα εφάπτονται επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία. Έτσι, το μόνο έργο που έχουν να επιδείξουν είναι αυτό της καταστολής, που βρίσκει απήχηση στα αντιδραστικά-κανιβαλιστικά κομμάτια της κοινωνίας και μπορεί δυνητικά να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς, ώστε να δυναμώσει και να επεκτείνει την παραμονή τους στον κρατικό θώκο (με τη συνεχή συνεπικουρία των καθεστωτικών ΜΜΕ και τη βοήθεια, όπου είναι δυνατό φασιστικών γκρουπόσκουλων κι ενίοτε μαφιόζικων συμφερόντων). Φαίνεται, λοιπόν, πως έχει ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος κατασταλτικών μεθοδεύσεων και επιθέσεων σε καταλήψεις και στέκια που ως τώρα περιλαμβάνει τις εκκενώσεις των 3 καταλήψεων στέγης μεταναστ(ρι)ών-προσφύγων τον Ιούλιο του 2016, Ορφανοτροφείο, Hurriya, Μανδαλίδειο στη Θεσσαλονίκη, την κατάληψη Ανοιχτό 3ο στη Σύρο το Φεβρουάριο, την κατάληψη Βίλα Ζωγράφου και την κατάληψη στέγης μεταναστ(ρι)ών Δρακοπούλειο στην Αθήνα, τον Μάρτιο, επίθεση από μπάτσους και δικαστικούς στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου τον ίδιο μήνα και εκκένωση των καταλήψεων στέγης Albatros,στην Άνω Πόλη τον Απρίλιο. Και μόλις αυτόν τον Μαίο εκκένωση της κατάληψης στέγης Barricada στη Λάρισα. Ταυτόχρονα οι κατασταλτικές βλέψεις και απειλές χτυπούν την πόρτα από μια σειρά καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι οι: Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο, Φάμπρικα Υφανέτ, Λέλας Καραγιάννη 37, Ματρόζου 45, Τερμίτα, Rosa Nera, Ευαγγελισμός. Αυτό απαιτεί φυσικά αυξημένα αντανακλαστικά από μεριάς του κόσμου του αγώνα και την αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας, για την περιφρούρηση των ζωτικών μας χώρων.

Για την Κατάληψη Στέγης Μεταναστ(ρι)ών Ορφανοτροφείο

27/7/2016, τα ξημερώματα πραγματοποιείται τριπλή επιχείρηση εκκένωσης στεγαστικών καταλήψεων προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν μήνυσης των αντίστοιχων ιδιοκτητών, εκκενώνονται το κτίριο του παλαιού Ορφανοτροφείου (ιδιοκτησίας Μητρόπολης Θεσσαλονίκης) στην Άνω Τούμπα, το Μανδαλίδειο (ιδιοκτησίας Α.Π.Θ.) στη Λεωφόρο Νίκης και η Hurriya (ανήκε σε ιδιώτη) στην Καρόλου Ντηλ.

Έχει αξία, όμως, να δούμε από την αρχή το όλο εγχείρημα. Το Δεκέμβρη του 2015 και με την εκκένωση της Ειδομένης από το κράτος, λάμβαναν χώρα συνελεύσεις που συμμετέχει κόσμος του κινήματος της πόλης, οι οποίες και αποφασίζουν να προβούν σε κατάληψη όταν πλέον το κράτος φαινόταν να δρομολογεί χωρίς εξαιρέσεις τον εγκλεισμό των μεταναστών και των προσφύγων σε κέντρα κράτησης. Οι απάνθρωπες συνθήκες των καμπς, πολλά εκ των οποίων δε διέθεταν τα στοιχειώδη (νερό,ιατρική περίθαλψη,αξιοπρεπές φαγητό) κατέστησε ακόμα πιο σαφές ότι η ανάληψη δράσης είναι αναγκαία εδώ και τώρα. Καταλαμβάνεται το Ορφανοτροφείο και αρχίζει ένα κοινοτικό πείραμα συμβίωσης ντόπιων και μεταναστών και σύνδεσης των αγώνων για ζωή και αξιοπρέπεια. Η γειτονιά αγκάλιασε ως έναν βαθμό και στήριξε έμπρακτα το εγχείρημα, ενισχύοντας το υλικά, ηθικά και κάποιες φορές πολιτικά. Η αλληλεγγύη, με τους μετανάστες δεν είναι φιλανθρωπία, δε χωρά δίπολα «νόμιμου-παράνομου/λαθραίου» ούτε ενέχει το στοιχείο της θυματοποίησης-λύπησης για τους μετανάστες, που αναπόφευκτα δημιουργεί ένα βάθρο για τον ισχυρό-προνομιούχο της υπόθεσης. Αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το κράτος και το κεφάλαιο τους μετανάστες για να απομυζήσει κέρδη εις βάρος τους ενώ ταυτόχρονα τους στοιβάζει υπό άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, απομονωμένους, έξω από τον κοινωνικό ιστό, χτίζει φράχτες και στήνει περιπόλους από ένστολους της Frontex, του στρατού και του λιμενικού για τη διαχείρισή τους. Την ίδια στίγμη πολλοί είναι αποκλεισμένοι από παιδεία και περίθαλψη, η εργατική τους αξία είναι εντελώς εξευτελισμένη, μαυραγορίτες και στοιχεία της παραβατικής οικονομίας στέκουν σαν όρνια από πάνω τους. Συν τοις άλλοις με την σε ισχύ συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τελούνται απελάσεις μεταναστ(ρι)ών προς το τουρκικό κράτος. Οι πολιτικές αυτές, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, πως δολοφονούν. Το κράτος και το κεφάλαιο δολοφονούν για να διαιωνίσουν την παρασιτική τους ύπαρξη εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το κτίριο του Ορφανοτροφείου, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης κατόπιν παραχώρησής του από το Υπουργείο Υγείας, από τη στιγμή της κατάληψής του δέχτηκε την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας τους τις βολές της εκκλησίας. Μία εκκλησία που πίσω από το φιλάνθρωπο προσωπείο της έχει οικοδομήσει μια τεράστια μπίζνα, που στην ουσία την καθιστά μια Α.Ε., από τις πιο προνομιούχες μάλιστα, με αμύθητη περιουσία και πολλούς χορηγούς, επώνυμους και ανώνυμους. Είναι συνεπώς από τους πιο σημαντικούς συμμάχους και στυλοβάτες της κυριαρχίας. Η Μητρόπολη διακήρυττε πως θα ανεγείρει κέντρο χρόνια πασχόντων στη θέση του κτιρίου του Ορφανοτροφείου. Ακόμα, πάντως, το μέρος είναι γεμάτο μπάζα και συντρίμμια, γεγονός που αποδεικνύει πως οι φιλανθρωπικές εξαγγελίες ήταν κούφιες και η εκκένωση ήταν το άμεσο επίδικο.

Με την εκκένωση της κατάληψης συλλαμβάνονται 5 άτομα. Στη δίκη τους επιβάλλεται ποινή 10 μηνών φυλάκισης με 3ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ. Οι μετανάστ(ρι)ες που διέμεναν στο Ορφανοτροφείο προσήχθησαν και έπειτα μεταφέρθηκαν σε camps έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο του Ορφανοτροφείου κατεδαφίστηκε.

Για τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο

O Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο τελεί υπό κατάληψη από το 2010 στο κτίριο που στέγαζε μέχρι το 2004 το 12ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης και εγκαταλείφθηκε λόγω προβλημάτων στατικότητας. Οι μαθητές του 12ου δημοτικού μεταφέρθηκαν σε λυόμενα επί της οδού Μαρίας Κάλλας. Ο ε.κ.χ. Σχολείο επιζητά την εδαφικοποίηση και το κοινωνικό ρίζωμα ενός «σχολείου» που διαφέρει από το διαδεδομένο σχολικό πρότυπο, που είναι κομμένο και ραμμένο στα καλούπια της κυριαρχίας. Ο ε.κ.χ. Σχολείο επιζητά να γίνει ένα σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας. Γι' αυτό και λειτουργεί οριζόντια και αμεσοδημοκρατικά, προωθώντας και πραγματώνοντας τη συντροφικότητα, τη συλλογικοποίηση και την αλληλεγγύη. Είναι ένας χώρος πολυμορφικότητας και δημιουργίας. Φιλοξενεί ομάδες αυτομόρφωσης και αλληλέγγυας οικονομίας, στεγάζει βιβλιοθήκη/βιβλιοπωλείο,μουσικό στούντιο και χαριστικό παζάρι. Λειτουργεί συνεργατικό παντοπωλείο, παζάρι προϊόντων οικολογικής γεωργίας, δική του κουζίνα και προσεχώς αυτοοργανωμένη δομή υγείας ενώ παράλληλα φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις/μπαρ οικονομικής ενίσχυσης συντρόφων/ισσών και συντροφικών εγχειρημάτων. Ταυτόχρονα το Σχολείο, συμμετείχε και συμμετέχει στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες ως κομμάτι κι αυτό των «από τα κάτω».

Στα 7 χρόνια λειτουργίας του ε.κ.χ. Σχολείο κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις κράτους, δήμου και εκκλησίας, να αντιμετωπίσει δικαστικές διαμάχες και διακοπές ηλεκτροδότησης. Τώρα έρχεται αντιμέτωπος με τα κελεύσματα του δημάρχου Μπουτάρη και της Μητρόπολης περί «αξιοποίησης» του κτιρίου και εκδίωξης των καταληψιών από αυτό, με την επιστροφή του 12ου δημοτικού στον χώρο του ε.κ.χ. Σχολείου, που χωροταξικά είναι περιοριστικός για τις ανάγκες ενός σχολείου ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και προβλήματα στατικότητας. Δήμος και εκκλησία προσπαθούν και επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα διχόνοιας και αλληλοσπαραγμού ανάμεσα στους γονείς των μαθητών του 12ου δημοτικού, τη γειτονιά του ε.κ.χ. Σχολείου και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, προτάσσοντας για άλλη μια φορά το φαινομενικά ανθρωπιστικό «ελαφρυντικό» τους, θέτοντας ως μονόδρομο για τη διευθέτηση του ζητήματος την εκκένωση ενός απελευθερωμένου χώρου δημιουργικότητας και αγώνων.

Αλληλεγγύη

Η αλληλεγγύη είναι οι έμπρακτες και ζωτικές σχέσεις αλληλοβοήθειας που αναπτύσσουμε με τους ανθρώπους της κοινωνικής και ταξικής μας θέσης. Είναι σχέσεις αμφίδρομες, μεταξύ υποκειμένων, πολιτικών και μη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας απέναντι στις επιθέσεις που διεξάγει η κυριαρχία. Για μας είναι και πρέπει να είναι ένα διαρκές και συνεκτικό στοιχείο του «στρατοπέδου» μας και όχι ένα ευκαιριακό εργαλείο. Δηλώνουμε λοιπόν πως δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα σύντροφο και καμία συντρόφισσα, κανένα κομμάτι της κοινωνικής και ταξικής μας μεριάς μόνο και αβοήθητο απέναντι στις επιθέσεις και τις διώξεις του κράτους και των μηχανισμών του. Η αλληλεγγύη είναι το συνεκτικό στοιχείο που όχι μόνο ανταπαντά στις επιθέσεις της κυριαρχίας, αλλά είναι και ο σπόρος που εμείς, οι «από τα κάτω» φυτεύουμε και θα καρποφορήσει την πανανθρώπινη χειραφέτηση.

Κάτω τα χέρια σας από τις καταλήψεις

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες

Αλληλεγγύη στη συντρόφισσα που διώκεται για τη συμμετοχή της στην Κατάληψη του Ορφανοτροφείου

Αλληλεγγύη στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο

-Συγκέντρωση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 31/5 στις 09:00

-Μικροφωνική και Πορεία γειτονιάς στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο (Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία), Πέμπτη 1/6 στις 18:00

Ανοικτή Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Μάιος 14h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την δικη της κατάληψης στέγης μεταναστριών-μεταναστών "Ορφανοτροφείο"

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια την Τετάρτη 31/5 στις 9:00 για τη δίκη της κατάληψης του Ορφανοτροφείου. Απαιτούμε να ακυρωθούν όλες οι διώξεις των συλληφθεισών.

Τον Ιούλιο του 2016 σε μια άδεια Θεσσαλονίκη, μέσα στη νύχτα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία Α.Ε. την αστυνομία και τον ακροδεξιό πρύτανη του ΑΠΘ, εκκένωσε 3 καταλήψεις και πέταξε στον δρόμο οικογένειες, τα προσφυγάκια του πολέμου και άλλους μετανάστες, διωγμένους από την φτώχεια και τις βόμβες. Το αστικό κράτος «δικαίου» Συνέλαβε 74 ανθρώπους, και καταδίκασε τους περισσότερους με Μεταξικό νόμο. Μοναδικό τους «παράπτωμα» ήταν η αλληλεγγύη που δείξαν σε ανθρώπους που το κράτος το μόνο που έκανε είναι να τους αφήνει σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης ή να τους κυνηγάει για να τους στείλει πίσω στην φτώχεια και στους πολέμους.

Η κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εκκενώσει τις καταλήψεις είναι απότοκο της βάρβαρης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της πολιτικής της απομόνωσης (gentrification) που θέλει τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες πολύ μακριά από τα αστικά κέντρα. Θέλουν να αποκόψουν κάθε δυνατότητα των καταπιεσμένων να ενωθούν, ανεξάρτητα από το έθνος και την φυλή τους.

Ενισχύει με κάθε τρόπο την ελεγχόμενη «αλληλεγγύη» των ΜΚΟ και καταστέλει τα μαχητικά πολιτικά εγχειρήματα και καταλήψεις.

Οι συγκεκριμένες καταλήψεις λειτουργούσαν με σκοπό τη φιλοξενία οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, ενώ μέσω των δικτύων αλληλεγγύης και της τοπικής κοινωνίας, εξασφαλίζονταν και οι ανάγκες των ανθρώπων που διέμεναν εκεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας στις οποίες συμμετείχαν ισότιμα Έλληνες και μετανάστες. Αυτή η ενότητα τους τρόμαξε.

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους πρόσφυγες δεν είναι παρά κομμάτι της άθλιας αντιμετώπισης των προσφύγων από την ΕΕ με φράχτες όπως αυτούς στον Έβρο, στοίβαγμα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και με το θλιβερό αποτέλεσμα τους χιλιάδες πνιγμένους στη Μεσόγειο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ

πηγή : http://antarsya.gr/node/4364


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Τι είναι για εμάς οι καταλήψεις;

Οι καταλήψεις εδαφικοποιούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των υποκειμένων που συμμετέχουν σ' αυτές. Τα προτάγματα των κατειλημμένων χώρων είναι όσα και τα διάφορα εγχειρήματα. Στο σύνολο τους, οι δομές αυτές λειτουργούν με όρους αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης, οριζοντιότητας (αντιιεραρχικά), δομώντας ουσιαστικά αντιστάσεις ως προς το υπάρχον. Οι καταληψίες απελευθερώνουν έτσι χώρο και χρόνο, διαρρηγνύοντας την αστική νομιμότητα, όχι όμως χωρίς αιτία, αλλά αμφισβητώντας στην πράξη την έννοια της ιδιοκτησίας, επιλέγοντας να στεγαστούν κυριολεκτικά αλλά και πολιτικά, πολιτισμικά, από κοινού σε αυτούς τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους.

Οι καταλήψεις στέγης, ειδικά σε μια περίοδο φτωχοποίησης και λεηλασίας των ζωών των «από τα κάτω», που βλέπουμε να πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αποτελούν άμεση απάντηση στη βασική ανάγκη των καταπιεσμένων για ένα σπίτι. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, λόγω και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών και ως απάντηση στην κρατική διαχείριση του εν λόγω ζητήματος, έχουν ξεπηδήσει και καταλήψεις στέγης μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων,κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δομές που επιζητούν τη σύνδεση των αγώνων ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών.

Πέρα από τις καταλήψεις που έχουν αμιγώς στεγαστικό ρόλο, υπάρχουν αντίστοιχες που απαντούν πολιτικά στην κυριαρχία σε διάφορα επίπεδα. Είναι φυσικό ότι οι δομές αυτές αποτελούν χώρους συνδιαμόρφωσης, πολιτικής ζύμωσης, μέσα από τις διαδικασίες των συνελεύσεων, συζητήσεων, εκδηλώσεων. Μέσα σε κατειλημμένους χώρους δημιουργούνται επίσης εγχειρήματα που ασχολούνται με την διεξαγωγή μαθημάτων χωρίς αντίτιμο για όλες/ους, εγχειρήματα που καταπιάνονται με τις πτυχές της ανθρώπινης δημιουργίας όπως το θέατρο, τη μουσική, τη φωτογραφία, τον χορό κ.α., δίνοντας ζωή σε αυτό που ονομάζεται αντικουλτούρα.

Η καταστολή

Οι χώροι αυτοί, λόγω της φύσης τους, αποτελούν ανταγωνιστικές δομές στις κυρίαρχες σχέσεις και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πάντα στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής που επιλέγει συχνά, ανάλογα και με τις εκάστοτε κοινωνικές δυναμικές να εκκενώνει καταλήψεις, ενίοτε δίνοντας το μήνυμα ότι κατέχει το μονοπώλιο της βίας, ενώ άλλοτε διεκδικώντας με όρους θεάματος την ιδιότητα του μοναδικού παρόχου των κοινωνικών αγαθών. Οι τωρινοί κρατικοί διαχειριστές (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝΕΛ) δεν επιλέγουν, όπως άλλοτε να ονομάσουν «κέντρα ανομίας» τις δομές αυτές, αλλά λειτουργούν ως 'αντικειμενικοί' διαχειριστές που θέλουν να αποδώσουν τα κτίρια στους νόμιμους κατόχους τους (βλ. εκκλησία, Μ.Κ.Ο.,ιδιώτες), ώστε να αξιοποιηθούν νομότυπα για «κοινωνικούς- ανθρωπιστικούς» σκοπούς.

Έχει αξία, πάντως, να δούμε τις εντονότερες και συχνότερες επιθέσεις και κατασταλτικές επιχειρήσεις απέναντι σε καταλήψεις και στέκια μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κράτους και του κεφαλαίου, που συντεταγμένα χαράζουν μια πιο ολοκληρωτική πορεία, ώστε να αντιμετωπίσουν τους δομικούς, εσωτερικούς τους κραδασμούς. Αυτό γίνεται με την επίθεση στην κοινωνική βάση, μέσα από μέτρα και συμφωνίες που υποτιμούν τη ζωή και την εργασία των «από τα κάτω», υφαίνοντας ένα πλέγμα γενικευμένης και διαρκούς φτωχοποίησης. Ταυτόχρονα, επειδή η κοινωνική συναίνεση στο κυρίαρχο μοντέλο πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης της κοινωνίας εξασθενεί λόγω της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, το σύστημα θωρακίζεται με την εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης, που προβλέπουν εντονότερη επιτήρηση, έλεγχο, καταστολή και διώξεις σε όσους αγωνίζονται και το αμφισβητούν εμπράκτως. Για τα κομμάτια, δε, που δεν θεωρούνται παραγωγικά, διαμορφώνεται ένα καθεστώς εξαίρεσής τους από το λοιπό κοινωνικό σώμα και περιστολής των δικαιωμάτων τους.

Απ' ό,τι φαίνεται το πολιτικό δοχείο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει αδειάσει. Τα προτάγματα του «ανθρώπινου» καπιταλισμού και του κράτους πρόνοιας ξέφτισαν. Η φούσκα έσκασε, το δανεικό χρήμα σταμάτησε, η δομική κρίση ξέσπασε και το κεφάλαιο ζητά πλέον επιθετική αναδιάρθρωση. Οι πολιτικές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνεπώς, αναπόδραστα εφάπτονται επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία. Έτσι, το μόνο έργο που έχουν να επιδείξουν είναι αυτό της καταστολής, που βρίσκει απήχηση στα αντιδραστικά-κανιβαλιστικά κομμάτια της κοινωνίας και μπορεί δυνητικά να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον ευρύτερο χώρο της δεξιάς, ώστε να δυναμώσει και να επεκτείνει την παραμονή τους στον κρατικό θώκο (με τη συνεχή συνεπικουρία των καθεστωτικών ΜΜΕ και τη βοήθεια, όπου είναι δυνατό φασιστικών γκρουπόσκουλων κι ενίοτε μαφιόζικων συμφερόντων). Φαίνεται, λοιπόν, πως έχει ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος κατασταλτικών μεθοδεύσεων και επιθέσεων σε καταλήψεις και στέκια που ως τώρα περιλαμβάνει τις εκκενώσεις των 3 καταλήψεων στέγης μεταναστ(ρι)ών-προσφύγων τον Ιούλιο του 2016, Ορφανοτροφείο, Hurriya, Μανδαλίδειο στη Θεσσαλονίκη, την κατάληψη Ανοιχτό 3ο στη Σύρο το Φεβρουάριο, την κατάληψη Βίλα Ζωγράφου και την κατάληψη στέγης μεταναστ(ρι)ών Δρακοπούλειο στην Αθήνα, τον Μάρτιο, επίθεση από μπάτσους και δικαστικούς στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αγρινίου τον ίδιο μήνα και εκκένωση των καταλήψεων στέγης Albatros,στην Άνω Πόλη τον Απρίλιο. Και μόλις αυτόν τον Μαίο εκκένωση της κατάληψης στέγης Barricada στη Λάρισα. Ταυτόχρονα οι κατασταλτικές βλέψεις και απειλές χτυπούν την πόρτα από μια σειρά καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι οι: Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο, Φάμπρικα Υφανέτ, Λέλας Καραγιάννη 37, Ματρόζου 45, Τερμίτα, Rosa Nera, Ευαγγελισμός. Αυτό απαιτεί φυσικά αυξημένα αντανακλαστικά από μεριάς του κόσμου του αγώνα και την αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας, για την περιφρούρηση των ζωτικών μας χώρων.

Για την Κατάληψη Στέγης Μεταναστ(ρι)ών Ορφανοτροφείο

27/7/2016, τα ξημερώματα πραγματοποιείται τριπλή επιχείρηση εκκένωσης στεγαστικών καταλήψεων προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν μήνυσης των αντίστοιχων ιδιοκτητών, εκκενώνονται το κτίριο του παλαιού Ορφανοτροφείου (ιδιοκτησίας Μητρόπολης Θεσσαλονίκης) στην Άνω Τούμπα, το Μανδαλίδειο (ιδιοκτησίας Α.Π.Θ.) στη Λεωφόρο Νίκης και η Hurriya (ανήκε σε ιδιώτη) στην Καρόλου Ντηλ.

Έχει αξία, όμως, να δούμε από την αρχή το όλο εγχείρημα. Το Δεκέμβρη του 2015 και με την εκκένωση της Ειδομένης από το κράτος, λάμβαναν χώρα συνελεύσεις που συμμετέχει κόσμος του κινήματος της πόλης, οι οποίες και αποφασίζουν να προβούν σε κατάληψη όταν πλέον το κράτος φαινόταν να δρομολογεί χωρίς εξαιρέσεις τον εγκλεισμό των μεταναστών και των προσφύγων σε κέντρα κράτησης. Οι απάνθρωπες συνθήκες των καμπς, πολλά εκ των οποίων δε διέθεταν τα στοιχειώδη (νερό,ιατρική περίθαλψη,αξιοπρεπές φαγητό) κατέστησε ακόμα πιο σαφές ότι η ανάληψη δράσης είναι αναγκαία εδώ και τώρα. Καταλαμβάνεται το Ορφανοτροφείο και αρχίζει ένα κοινοτικό πείραμα συμβίωσης ντόπιων και μεταναστών και σύνδεσης των αγώνων για ζωή και αξιοπρέπεια. Η γειτονιά αγκάλιασε ως έναν βαθμό και στήριξε έμπρακτα το εγχείρημα, ενισχύοντας το υλικά, ηθικά και κάποιες φορές πολιτικά. Η αλληλεγγύη, με τους μετανάστες δεν είναι φιλανθρωπία, δε χωρά δίπολα «νόμιμου-παράνομου/λαθραίου» ούτε ενέχει το στοιχείο της θυματοποίησης-λύπησης για τους μετανάστες, που αναπόφευκτα δημιουργεί ένα βάθρο για τον ισχυρό-προνομιούχο της υπόθεσης. Αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το κράτος και το κεφάλαιο τους μετανάστες για να απομυζήσει κέρδη εις βάρος τους ενώ ταυτόχρονα τους στοιβάζει υπό άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, απομονωμένους, έξω από τον κοινωνικό ιστό, χτίζει φράχτες και στήνει περιπόλους από ένστολους της Frontex, του στρατού και του λιμενικού για τη διαχείρισή τους. Την ίδια στίγμη πολλοί είναι αποκλεισμένοι από παιδεία και περίθαλψη, η εργατική τους αξία είναι εντελώς εξευτελισμένη, μαυραγορίτες και στοιχεία της παραβατικής οικονομίας στέκουν σαν όρνια από πάνω τους. Συν τοις άλλοις με την σε ισχύ συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τελούνται απελάσεις μεταναστ(ρι)ών προς το τουρκικό κράτος. Οι πολιτικές αυτές, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, πως δολοφονούν. Το κράτος και το κεφάλαιο δολοφονούν για να διαιωνίσουν την παρασιτική τους ύπαρξη εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το κτίριο του Ορφανοτροφείου, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης κατόπιν παραχώρησής του από το Υπουργείο Υγείας, από τη στιγμή της κατάληψής του δέχτηκε την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας τους τις βολές της εκκλησίας. Μία εκκλησία που πίσω από το φιλάνθρωπο προσωπείο της έχει οικοδομήσει μια τεράστια μπίζνα, που στην ουσία την καθιστά μια Α.Ε., από τις πιο προνομιούχες μάλιστα, με αμύθητη περιουσία και πολλούς χορηγούς, επώνυμους και ανώνυμους. Είναι συνεπώς από τους πιο σημαντικούς συμμάχους και στυλοβάτες της κυριαρχίας. Η Μητρόπολη διακήρυττε πως θα ανεγείρει κέντρο χρόνια πασχόντων στη θέση του κτιρίου του Ορφανοτροφείου. Ακόμα, πάντως, το μέρος είναι γεμάτο μπάζα και συντρίμμια, γεγονός που αποδεικνύει πως οι φιλανθρωπικές εξαγγελίες ήταν κούφιες και η εκκένωση ήταν το άμεσο επίδικο.

Με την εκκένωση της κατάληψης συλλαμβάνονται 5 άτομα. Στη δίκη τους επιβάλλεται ποινή 10 μηνών φυλάκισης με 3ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ. Οι μετανάστ(ρι)ες που διέμεναν στο Ορφανοτροφείο προσήχθησαν και έπειτα μεταφέρθηκαν σε camps έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο του Ορφανοτροφείου κατεδαφίστηκε.

Για τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο

O Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο τελεί υπό κατάληψη από το 2010 στο κτίριο που στέγαζε μέχρι το 2004 το 12ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης και εγκαταλείφθηκε λόγω προβλημάτων στατικότητας. Οι μαθητές του 12ου δημοτικού μεταφέρθηκαν σε λυόμενα επί της οδού Μαρίας Κάλλας. Ο ε.κ.χ. Σχολείο επιζητά την εδαφικοποίηση και το κοινωνικό ρίζωμα ενός «σχολείου» που διαφέρει από το διαδεδομένο σχολικό πρότυπο, που είναι κομμένο και ραμμένο στα καλούπια της κυριαρχίας. Ο ε.κ.χ. Σχολείο επιζητά να γίνει ένα σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας. Γι' αυτό και λειτουργεί οριζόντια και αμεσοδημοκρατικά, προωθώντας και πραγματώνοντας τη συντροφικότητα, τη συλλογικοποίηση και την αλληλεγγύη. Είναι ένας χώρος πολυμορφικότητας και δημιουργίας. Φιλοξενεί ομάδες αυτομόρφωσης και αλληλέγγυας οικονομίας, στεγάζει βιβλιοθήκη/βιβλιοπωλείο,μουσικό στούντιο και χαριστικό παζάρι. Λειτουργεί συνεργατικό παντοπωλείο, παζάρι προϊόντων οικολογικής γεωργίας, δική του κουζίνα και προσεχώς αυτοοργανωμένη δομή υγείας ενώ παράλληλα φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις/μπαρ οικονομικής ενίσχυσης συντρόφων/ισσών και συντροφικών εγχειρημάτων. Ταυτόχρονα το Σχολείο, συμμετείχε και συμμετέχει στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες ως κομμάτι κι αυτό των «από τα κάτω».

Στα 7 χρόνια λειτουργίας του ε.κ.χ. Σχολείο κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις κράτους, δήμου και εκκλησίας, να αντιμετωπίσει δικαστικές διαμάχες και διακοπές ηλεκτροδότησης. Τώρα έρχεται αντιμέτωπος με τα κελεύσματα του δημάρχου Μπουτάρη και της Μητρόπολης περί «αξιοποίησης» του κτιρίου και εκδίωξης των καταληψιών από αυτό, με την επιστροφή του 12ου δημοτικού στον χώρο του ε.κ.χ. Σχολείου, που χωροταξικά είναι περιοριστικός για τις ανάγκες ενός σχολείου ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και προβλήματα στατικότητας. Δήμος και εκκλησία προσπαθούν και επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα διχόνοιας και αλληλοσπαραγμού ανάμεσα στους γονείς των μαθητών του 12ου δημοτικού, τη γειτονιά του ε.κ.χ. Σχολείου και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, προτάσσοντας για άλλη μια φορά το φαινομενικά ανθρωπιστικό «ελαφρυντικό» τους, θέτοντας ως μονόδρομο για τη διευθέτηση του ζητήματος την εκκένωση ενός απελευθερωμένου χώρου δημιουργικότητας και αγώνων.

Αλληλεγγύη

Η αλληλεγγύη είναι οι έμπρακτες και ζωτικές σχέσεις αλληλοβοήθειας που αναπτύσσουμε με τους ανθρώπους της κοινωνικής και ταξικής μας θέσης. Είναι σχέσεις αμφίδρομες, μεταξύ υποκειμένων, πολιτικών και μη. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας απέναντι στις επιθέσεις που διεξάγει η κυριαρχία. Για μας είναι και πρέπει να είναι ένα διαρκές και συνεκτικό στοιχείο του «στρατοπέδου» μας και όχι ένα ευκαιριακό εργαλείο. Δηλώνουμε λοιπόν πως δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα σύντροφο και καμία συντρόφισσα, κανένα κομμάτι της κοινωνικής και ταξικής μας μεριάς μόνο και αβοήθητο απέναντι στις επιθέσεις και τις διώξεις του κράτους και των μηχανισμών του. Η αλληλεγγύη είναι το συνεκτικό στοιχείο που όχι μόνο ανταπαντά στις επιθέσεις της κυριαρχίας, αλλά είναι και ο σπόρος που εμείς, οι «από τα κάτω» φυτεύουμε και θα καρποφορήσει την πανανθρώπινη χειραφέτηση.

Κάτω τα χέρια σας από τις καταλήψεις

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες

Αλληλεγγύη στη συντρόφισσα που διώκεται για τη συμμετοχή της στην Κατάληψη του Ορφανοτροφείου

Αλληλεγγύη στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο

-Συγκέντρωση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 31/5 στις 09:00

-Μικροφωνική και Πορεία γειτονιάς στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο (Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία), Πέμπτη 1/6 στις 18:00

Ανοικτή Αναρχική Συνέλευση

Φοιτητών/τριών

Quieta Movere

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Μάιος 14h