Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 στις 18.00

Διήμερο συνεκπαίδευσης: Ζωές σε εξαίρεση - δρόμοι χειραφέτησης

30 Ζωές σε Εξαίρεση – Δρόμοι Χειραφέτησης - Το Σπίτι των Γυναικών

Ζωές σε Εξαίρεση - Δρόμοι Χειραφέτησης

Διήμερο Συνεκπαίδευσης
22 και 23 Σεπτεμβρίου

Στο ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
18.00 μ.μ - 00.30 μ.μ

Η Πρωτοβουλία Το Σπίτι Των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση, μία αυτό-οργανωμένη φεμινιστική ομάδα, έχει βαθειά αγγιχθεί από τη δεινή θέση γυναικών που δραπέτευσαν από τις χώρες τους εξαιτίας πολέμων, γενικευμένης εξαθλίωσης, σεξουαλικοποιημένης βίας και κάθε μορφής κακοποίησης από τα πατριαρχικά θεοκρατικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής κι από χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, που βρέθηκαν, ξαφνικά, κρατούμενες στα κολαστήρια του ελληνικού κράτους, λόγω έλλειψης χαρτιών, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς παροχή βασικών ειδών υγιεινής, χωρίς περίθαλψη, χωρίς δικαιώματα. Γυναίκες, που έχουν ήδη βιώσει οικονομική, ψυχική και σωματική εκμετάλλευση, και κάποιες έχουν πέσει θύματα sex-trafficking της «πολιτισμένης» καπιταλιστικής Δύσης. Τιμωρούνται με κράτηση τουλάχιστον 6 μηνών, γιατί θεωρούνται πρόσωπα υψηλού κινδύνου για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια....

Η Πρωτοβουλία πραγματοποιεί σε τακτική βάση επισκέψεις στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη, συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης, και φάρμακα, που δεν τους παρέχονται, και τις στηρίζει, όσο μπορεί, είτε νομικά για την απελευθέρωσή τους είτε ψυχολογικά, αν κάτι είναι επείγον, μέσα από το δίκτυο καλών σχέσεων με ομάδες αλληλέγγυων, νομικών και θεραπευτών από Κοινωνικά ιατρεία και από την Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στη Ψυχική Υγεία.

Για το διήμερο αυτό κάνουμε έκκληση τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, στις συνελεύσεις κινηματικών χώρων και κοινωνικών ιατρείων, που έχουν ήδη σταθεί αλληλέγγυες, να φέρουν μαζί τους όποιο από τα ακόλουθα είδη, μπορούν: Τηλεκάρτες, σερβιέτες, μωρομάντηλα, οδοντόβουρτσες, οδοντόπαστες, σαμπουάν, αφρόλουτρα για το σώμα, πρόσωπο κι ευαίσθητες περιοχές, καφέ στιγμιαίο, ζάχαρη, σοκολατίνια και κέικ, μπισκότα αρμυρά και γλυκά και σκόνη γάλακτος, όλα συσκευασμένα και μακράς διάρκειας, χαρτί Α4, στυλό, χρωματιστούς μαρκαδόρους, σημειωματάρια, παυσίπονα, βιταμίνες, αντιβιοτικά, αντισηπτικά, αντιφλεγμονώδη, χάπια πίεσης, αντιθρομβωτικά και αντιγριπικά φάρμακα,, που δεν έχουν λήξει.

Την 1η μέρα θα ξεκινήσουμε την εκδήλωση με θέμα την ποινικοποίηση της μετανάστευσης με το κλείσιμο των συνόρων και τη Συμφωνία Ε.Ε./Τουρκίας, που ακολουθεί πιστά η Κυβέρνηση, όπως τη γνωρίσαμε από τις προσωπικές μαρτυρίες των κρατούμενων προσφύγων και μεταναστριών γυναικών, θυμάτων στα χέρια αδίσταχτων διακινητών, στο κύκλωμα που κερδοφορεί υπέρμετρα απ΄ το προσφυγικό δράμα, κι έχει πλοκάμια, παντού. Στη χώρα τους, στη γείτονα χώρα, εδώ, μέσα κι έξω απ΄ τα κρατητήρια, παντού. Θα προβληθούν κάποια βίντεο με σχετικό υλικό...

Επίσης, θα μιλήσουμε για τις κρατούμενες από το πρώην Ανατολικό Μπλοκ, που φαίνεται να αντικαθιστούν, σε μεγάλο βαθμό, τις προσφυγίνες από χώρες της Μέσης Ανατολής, αφού αυτές μεταφέρονται, ως εγκληματίες, με χειροπέδες, στα προ/αναχωρησιακά κέντρα κράτησης των Hot Spot των νησιών του Αιγαίου, για να πάρουν κάποτε άσυλο ή απέλαση...

Θα μάθουμε, από το Στέλιο Μπαζίγο, για τις μωρομάνες στις φυλακές της Θήβας, για την ποινικοποίηση των μωρών, από κούνια, που και σε αυτό το ζήτημα, που αφορά σε φτωχές, κυρίως, γυναίκες και μωρά παιδιά, το δικαστικό σύστημα αποφασίζει να τις σύρει σε φυλακές κολαστήρια, την ίδια στιγμή που προφυλακίζει χωρίς στοιχεία ενοχοποιητικά νέες/ους αγωνίστριες/ες, ενώ αποφυλακίζει και αθωώνει εγκληματίες φασίστες και ναζί, καθώς επίσης πολιτικούς, τοκογλύφους και εφοπλιστές…

Θα ακούσουμε και άλλες φωνές, και θα μάθουμε από άλλες «ζωές σε εξαίρεση», κι από άλλες ομάδες «υψηλού κινδύνου», που δίνουν αγώνα επιβίωσης και χειραφέτησης, ομάδες με τις οποίες νιώθουμε φίλες/οι/α, γατί παλεύουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου αυτά παραχαράσσονται και ακυρώνονται. Για να σταματήσει η έμφυλη βία και η άσκηση εξουσίας κι εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Άτομο από μια ομάδα «υψηλού κινδύνου» που συμμετέχει στο διήμερο, μας γράφει:
''... Προερχόμαστε από καταστιγματισμένες, περιθωριοποιημένες και πολλαπλά αποκλεισμένες κοινότητες. Αυτό που θέλουμε να αντιπαλέψουμε είναι τους όρους που μας αποκλείουν κοινωνικά μέχρι να φτάσουμε στην ολοκληρωτική τους άρση. Θεωρούμε ότι ο δρόμος για να γίνει εφικτό αυτό είναι η χειραφέτηση μέσω συλλογικών δράσεων και πράξεων αλληλεγγύης όπως και η αυτοοργάνωση μας σε οριζόντιες συνελεύσεις και συλλογικότητες που προωθούν τις αξίες της αλληλοϋποστήριξης και της ουσιαστικής αντίστασης στο διάχυτο κοινωνικό κανιβαλισμό. Εντός αυτού του πλαισίου σας προσκαλούμε αυτό το διήμερο για να επικοινωνήσουμε την εμπειρία μας, να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να συνδιαμορφώσουμε τις αντιστάσεις μας...''

Άτομο από άλλη ομάδα «υψηλού κινδύνου», που συμμετέχει τη 2η μέρα, που αφορά στην Ψυχιατρική ως μέσο ποινικοποίησης της θλίψης, ελέγχου και καταστολής, μας γράφει:
«Οι όροι της κρατικής καταστολής και του κοινωνικού αποκλεισμού αναπαράγονται και μέσα από τα πλοκάμια της κυρίαρχης/καθεστωτικής ψυχιατρικής. Εγκλεισμός αορίστου χρόνου, χημική καταστολή, ''εκούσια'' ηλεκτροσόκ, άνθρωποι δεμένοι στα κρεβάτια τους, σωματική και ψυχική κακοποίηση είναι μερικά απ΄ όσα βιώνει ένας άνθρωπος αφού διαβεί τις πύλες του σύγχρονου ψυχιατρείου, μετά από μια αυθαίρετη δικαστική απόφαση και μια ακούσια νοσηλεία της στιγμής. Το χαρτί για εξιτήριο από το ψυχιατρικό άσυλο εναπόκειται στις διαθέσεις και την κρίση του υπεύθυνου ψυχιάτρου, που ακόμα και όταν εκδοθεί, ο ψυχιατριζόμενος έχει πια να αναμετρηθεί με τη λύσσα της υπόλοιπης κοινωνίας απέναντί του: υποτίμηση, χλευασμός, διαπόμπευση και κοινωνικό περιθώριο είναι αυτό που τον περιμένει. Ένα κοινωνικό στίγμα, η αμαρτία του οποίου βαραίνει περισσότερο και από την ίδια τη διάγνωση! Κανένας αγώνας όμως δεν έχει δοθεί μάταια! Άνθρωποι που λίγο ή πολύ βάλλονται απ΄ το θεσμό της κυρίαρχης ψυχιατρικής βρίσκονται μεταξύ τους, επικοινωνούν και εκφράζονται. Στέκονται έμπρακτα αλληλέγγυοι μεταξύ τους, οργανώνουν ομάδες αυτοβοήθειας. Συμμετέχουν σε άλλες αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες, όπως αυτή, που θα έχει συνέχεια, κι οργανώνουν, από κοινού, τη χειραφέτηση και την αντίστασή τους.»

Έλα κι εσύ σ΄ αυτή τη διήμερη γιορτή αφύπνισης κι εγρήγορσης για την αποδόμηση των πιο αντικοινωνικών στερεοτύπων, των κατασκευασμένων αναγκών, φύλων και ταυτοτήτων, προς όφελος αυτής της αδηφάγας κρεατομηχανής αναλώσιμων «ανθρώπων», ειδικά εκπαιδευμένων να υπηρετούν πιστά τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς.

Μπορούμε, πιστεύουμε, να αμφισβητήσουμε και να ξεριζώσουμε, πιο εύκολα, μαζί, συμπεριφορές παγιωμένες, που μας έχουν φυτέψει από μικρή ηλικία στο τσιπάκι του μυαλού μας για να το εμποδίσουν να αναπτυχθεί ελεύθερα μαζί με το σώμα.

Μαζί μπορούμε να αντισταθούμε στην κουλτούρα του βιασμού, του σεξισμού και του μισογυνισμού, που καλλιεργείται από το πατριαρχικό, πολιτικό και μη, κατεστημένο, με αποδέκτη ολόκληρη την κοινωνία, που καννιβαλίζει, αναπαράγοντας το... Να αντισταθούμε στους θεσμούς και τα εργαλεία, με τα οποία το σύστημα οδηγεί μεθοδικά την κοινωνία στη μοναξιά, το ρατσισμό, το σεξισμό, τον αποκλεισμό των ευπαθών ομάδων και την περιθωριοποίηση, την απομόνωση, τη φυλάκιση και την εξόντωση ατόμων, που είτε δεν αρέσουν, έτσι απλά, γιατί δεν καλύπτουν τα πρότυπα της νεοφιλελέ ευγονικής είτε γιατί δε συμβιβάζονται ως πολιτικά υποκείμενα, με τις καθιερωμένες πολιτικές νόρμες των κανονικοτήτων..

Έλα να ψάξουμε, ξανά, απ΄ την αρχή, πώς να αντιστεκόμαστε στα πατριαρχικά ματσό στερεότυπα, που εμφανίζονται σε όλα τα φύλα, πώς να αντιμετωπίζουμε τις φασίζουσες συμπεριφορές εκείνων, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, σε όλους τους χώρους. Εκείνων, που έχουν, θαρρούν, προνόμια, να ποινικοποιούν τη διαφορετικότητα, εξαιτίας χρώματος του δέρματος, οικονομικού και κοινωνικού στάτους, καταγωγής, φύλου, θρησκείας, και γνώσεων, εκείνων που ποινικοποιούν το πρόβλημα της υγείας, για την ασθένεια, που εξοβελίζουν και καταστρέφουν την ποικιλομορφία των ιδεών, την ιστορία των κινημάτων, τη δημιουργικότητα οριζόντιων μορφών ανάπτυξης και ανθρώπινης συνύπαρξης και την αρμονία στη φύση, στη ζωή και στον έρωτα, επιβάλλοντας δικούς τους απολυταρχικούς και μισογύνικους όρους…

Έλα, για τη « Διάνοιξη των Αποκλεισμένων Οδών Μέσα μας. Για Σωματική υγεία - Πνευματική διαύγεια και Ψυχική ισορροπία. Ή αλλιώς, αναγνωρίζω και συμπορεύομαι με τη ροή της ενέργειας στη φύση και στο σώμα…», Όπως γράφει η φίλη και συνοδοιπόρος Άρτεμις Καρνέζη, Βελονίστρια, Ρεφλεξολόγος, που και τις δυο μέρες θα μας προσφέρει ως δώρο τις βασικές αρχές μιας πανάρχαιας φιλοσοφίας την 1η μέρα, και πρακτικών αυτο-ίασης τη 2η.

Θα ενημερωθούμε για την πορεία της "Ποινικοποίησης της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα, μια υπόθεση καταστρατήγησης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών", από τη σχετική, με το θέμα, νομικό Χαρά Παπαγεωργίου

Θα παρακολουθήσουμε την Αυτοπαρουσίαση της Πρωτοβουλίας για ένα Αυτοοργανωμενο Pride Αθήνας και θα συμμετέχουμε στην ανοιχτή συζήτηση επί του κειμένου της.

Θα ακούσουμε προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία.

Και «Φωνές από το ΨΝΑ» με την εργοθεραπεύτρια Ελένη Σκούρα

Τέλος, θα δούμε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Ο λόγος των «τρελών» ενάντια στο λόγο των «λογικών», διάρκειας 90΄. Η παρουσίαση, η προβολή και η συζήτηση του οποίου θα συντονιστεί από την κατάληψη του Παπουτσάδικου, που δημιούργησε το έργο, και το παρουσιάζει σε χώρους κινηματικούς.

Θα γευτούμε, στο διάλειμμα, το νόστιμο φαγητό της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», που και τις δυο μέρες, θα έρθει ξανά κοντά μας, να μαγειρέψει για μας.

Και, ναι! Σε καλούμε να χαρούμε με τις φίλες μας Mandela Gals - Drum 'n Dance Group from South Africa, που αντιστέκονται με τη μουσική και το χορό τους, και να χορέψουμε με το δυναμικό ρυθμό της καρδιάς τους, στο τέλος της βραδιάς, την Παρασκευή!

Η Αλληλεγγύη κι ο αγώνας να αλλάξουμε τον εαυτό μας πρώτα, για να ομορφύνει ο κόσμος γύρω μας, είναι ένα από τα πιο δυνατά μας όπλα!

Όχι στις κανονικότητες ενός πατριαρχικού συστήματος που ελέγχει, καταστέλλει, απομονώνει, βιάζει, εξοστρακίζει, φυλακίζει και δολοφονεί, ό,τι θεωρεί αδύναμο κι επικίνδυνο…

Όχι στην κουλτούρα του βιασμού.

Όχι στα στρατόπεδα προσφύγων/μεταναστών και στα αστυνομικά κέντρα κράτησης

Όχι στον πόλεμο.

Ναι στο γκρέμισμα των Συνόρων.

Ναι σε ανοιχτά σπίτια φιλοξενίας, και μικρές δομές κοινωνικής πρόνοιας, γειτονιές και σχολεία ανοιχτά, για όλα τα παιδιά…

Όχι στα απρόσωπα ιδρύματα μηχανικής καθήλωσης, που κατ΄ ευφημισμό ονομάζονται Υγείας και Πρόνοιας, και λειτουργούν σα φυλακές, όπου δια βίου βασανίζονται και πεθαίνουν παιδιά με αναπηρίες.

Όχι στις μηχανικές καθηλώσεις, όχι στην ψυχική και σωματική κακοποίηση, όχι στην αλόγιστη φαρμακευτική καταστολή, που ασκείται στα ψυχιατρεία και στις κλινικές...

Όχι στα υπό κατασκευή νέα «δικαστικά» ψυχιατρεία, καταστήματα «υψηλού κινδύνου», με «λευκά κελιά»-φυλακές, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση αρ. 69.

Ναι στην αυτοοργάνωση, ναι στην οριζόντια αυτοθέσμιση και στη φιλική συνύπαρξη της ποικιλομορφίας όλων των ζωντανών συστημάτων στη Φύση, με σεβασμό και αγάπη, με αγώνα για την κατάκτηση ατομικής και κοινοτικής αυτάρκειας και προσβασιμότητας, για όλες/ους/α, παντού, πέρα απ΄ το χρήμα και την εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων.

Ευχαριστούμε τα άτομα, πρωτοβουλίες, συνελεύσεις, και ομάδες «υψηλού κινδύνου», που συμμετέχουν στο διήμερο και όσα συμμετείχαν ενεργά για τη συνδιαμόρφωση αυτού του κειμένου!

Λεπτομέρειες θα βρεις στο αναλυτικό πρόγραμμα ή εδώ

Πρωτοβουλία:
Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση

Facebook Event

πηγή : https://www.embros.gr/22-23-09-2017-18-00-00-…