Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 στις 19.30

Πρώτη συνάντηση της θεατρικής ομάδας Αταλαντώσεις

Η ομάδα Αταλαντώσεις δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 μετά από ανοιχτό κάλεσμα στα πλαίσια λειτουργίας του ε.κ.χ. σχολείου για ελεύθερα μαθήματα και ελεύθερη διάχυση της γνώσης.

Η ομάδα λειτουργεί αυτοοργανωμένα, χωρίς σχέσεις ιεραρχίας ανάμεσα στα άτομα που την απαρτίζουν. Είναι ανοιχτή αλλά ταυτόχρονα απορρίπτει οποιαδήποτε φασιστική, σεξιστική, εξουσιαστική συμπεριφορά. Επιλέγουμε να συνδιαμορφώνουμε τον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος χωρίς να αποδεχόμαστε αυθεντίες όπως αυτές του σκηνοθέτη ή κάποιου επαγγελματία ηθοποιού κ.τ.λ.

Για όλες εμάς κίνητρο αποτέλεσε η ανάγκη μας για επικοινωνία μέσω του θεάτρου σε πλαίσια όμως απομακρυσμένα από πελατειακές και εμπορικές σχέσεις. Να πάρουμε δηλαδή πίσω μορφές έκφρασης που έχει καπηλευτεί το υπάρχον σύστημα. Γι' αυτό επιλέγουμε να δραστηριοποιούμαστε όχι σε κάποιο θεατρικό εργαστήρι, αλλά σ' ένα κατειλημμένο απελευθερωμένο χώρο, δίνοντας και παίρνοντας ζωή από αυτόν.

Τι αποκομίσαμε λοιπόν αυτούς τους μήνες; Μοιραστήκαμε βιώματα και συναισθήματα και ήρθαμε η μία πιο κοντά στην άλλη και παράλληλα πιο κοντά στις εαυτές μας. Αναζητώντας εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης με ανθρώπους πειραματιστήκαμε με μη λεκτικά μέσα επικοινωνίας, αυτοσχεδιασμούς, κινησιολογία, υποκριτική, δημιουργική γραφή, ανάγνωση θεατρικών κειμένων.

Όμως δεν θεωρούμε ότι η τέχνη εξαντλείται στο να καλύπτει ατομικές ανάγκες ή τις οποιεσδήποτε «καλλιτεχνικές» ανησυχίες (τέχνη για την τέχνη). Μπορεί να αποτελέσει πεδίο παρέμβασης και αποδόμησης της λογικής που θέλει το θέατρο πολυτέλεια των πλουσίων ή διανοούμενων ως τρόπο ψυχαγωγίας σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές. Οι παραστάσεις είναι για να γεμίζουν τις πλατείες, τα πάρκα, τις γειτονιές, τους χώρους ελευθερίας. Για μας, το θέατρο δεν είναι αποκομμένο από πολιτικά και κοινωνικά θέματα, αντίθετα συνιστά πεδίο κριτικής των αλλοτριωμένων σχέσεων και καταστάσεων που αναπαράγονται στην κοινωνία.

Πρώτη συνάντηση της ομάδας Πέμπτη 5/10 στις 19:30

πηγή : email που λάβαμε στις 3 Οκτώβριος 12h