Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στις 19.30

Συζήτηση για φεμινισμό / αντισεξισμό & cocktail bar με fem rap DJ set

Το φεμινιστικό κίνημα μετράει σημαντικότατες νίκες στο κίνημα, ως πλέον πρωτοπόρο κομμάτι του. Οι συνεχείς μεταβολές του καπιταλιστικού συστήματος και της θέσης της γυναίκας εντός του, έδωσαν διαφορετικές μορφές στον αγώνα του «περνώντας από πολλά κύματα»-πρώτο,δεύτερο, τρίτο.

Κι όμως σήμερα, όχι μόνο επιβιώνουν διάφορα προβλήματα που καθιστούν τον αγώνα καθημερινό για τις γυναίκες, αλλά αυτά έχουν βρει πρόσφορο έδαφος να μαζικοποιηθούν στην περίοδο της κρίσης. Οι γυναικοκτονίες, το trafficking και η σωματεμπορία, η δίωξη της εγκυμοσύνης-μητρότητας ως μη «παραγωγικών περιόδων» στη ζωή μιας εργαζόμενης, η εμπέδωση πολλαπλών κοινωνικών ταχυτήτων εις βάρος της γυναίκας, η υποδούλωσή της σε άγραφες κοινωνικές νόρμες, και η αναγνώριση του σώματός είτε ως «προαιώνιο» φορέα προπατορικών αμαρτημάτων της λαγνείας (η θεωρητική βάση του σύγχρονου σεξισμού και της κουλτούρας του βιασμού) είτε ως υποτασσόμενο σε «εθνικές ανάγκες» μαζικής τεκνοποιίας, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει καθημερινά μια γυναίκα.

Με την μαχόμενη φεμινιστική οργάνωση sabbat-burn the rich not the witch θα προσπαθήσουμε να πιάσουμε όλες τις πτυχές της ιστορίας, να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε εποχής και να συζητήσουμε για το γιατί η πατριαρχία δεν εξαφανίστηκε με την ανάδυση του καπιταλισμού αλλά αναδύθηκε σε μια νέα ποιότητα. Τέλος θα μιλήσουμε για το πως παλεύουμε σήμερα απέναντι στις πολλαπλές καταπιέσεις που υφίστανται οι γυναίκες.

Είμαι η Γυναίκα και μου φόρτωσαν νωρίς την Ηθική

-δήθεν με νίβουν μ' ανομήματα αιώνων-

Κι εγώ, ιέρεια στης Λαγνείας τη σπονδή

Εκάτη, Αστάρτη, ηδονών μα και δαιμόνων

σε μιαν αντίληψη του κόσμου αρσενική.

Είμαι η Γυναίκα και μου φόρτωσαν καιρό την Ενοχή

-δεν έχουν οι αμαρτίες μιαν όψη μόνον.

Κι εγώ, στου Ανήθικου δοσμένη τη σπουδή,

με μίση και κατάρες τόσων χρόνων,

στα φαύλα και στα κρείττω η πηγή,

είμαι η Γυναίκα, που παλεύει την πληγή…

(Σοφία Κολοτούρου Αν-επίκαιρα Ποιήματα, 2000)

πηγή : http://ydragogeio.gr/maxomenos-feminism/