Δευτέρα 7 Μαίου 2018 στις 11.00

Παρέμβαση για τα κομμένα ρεύματα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ (ΧΑΝΘ) ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 7/5 ΣΤΙΣ 11:00 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥΜΠΑΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ : ΣΠΙΤΙ - ΡΕΥΜΑ - ΝΕΡΟ - ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
…Διεκδικούμε τη ζωή μας με όπλο μας την έμπρακτη αλληλεγγύη...
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΡΕΥΜΑΤΑ !
Τα τελευταία χρόνια όλοι και όλες μας βιώνουμε μια βάρβαρη επίθεση, μια αδιάκοπη και εντεινόμενη υποτίμηση της ζωή μας :
 η ανεργία χτυπάει κόκκινο, η φτώχεια και η ανέχεια συνεχώς εξαπλώνονται στις γειτονιές μας
 τα κοινωνικά δικαιώματα καταργούνται και οι ελευθερίες μας περιστέλλονται
 η φύση λεηλατείται, τα «κοινά» είτε σαν κοινωνικά αγαθά και δημόσιοι χώροι είτε σαν φυσικοί πόροι, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, με την υφαρπαγή την εμπορευματοποίηση και τις περιφράξεις - αποκλεισμούς τους
 οι όποιες δυναμικές αντιστάσεις μας σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα καταστέλλονται και ποινικοποιούνται.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, μια και όλοι τα ζούμε καθημερινά και μας έφτασαν στο σημείο να μην έχουμε να πληρώσουμε ούτε τα στοιχειώδη αγαθά (τα άκρως απαραίτητα για την κοινωνική μας αναπαραγωγή) όπως το ρεύμα και το νερό! Όσο η επίθεση αυτή συνεχίζεται και επιτείνεται αμείωτη, τόσο πιο πολλοί συνάνθρωποί μας θα αδυνατούν να πληρώσουν έστω και ''έναντι'' τμήμα από τον λογαριασμό ή τη δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στη ΔΕΗ. Και πολύ περισσότερο βέβαια όλοι όσοι είναι ήδη άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι και όσοι καθημερινά περνούν το κατώφλι και εντάσσονται στους αδυσώπητους καταλόγους της ανεργίας και της φτώχειας. Αυξήσεις στα τιμολόγια, επιβολές νέων φόρων και η λίστα οφειλών προς τη ΔΕΗ συνεχώς μεγαλώνει, αφήνοντας πίσω της χρεωμένα νοικοκυριά και σπίτια χωρίς ρεύμα. Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα για επανασυνδέσεις, όπως καθημερινό φαινόμενο είναι οι ατέλειωτες ουρές στο λογιστήριο της ΔΕΗ, όπου συμπολίτες μας προσέρχονται ''εκλιπαρώντας'' για διακανονισμό στους λογαριασμούς τους.
Γνωρίζουμε καλά ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ύστερα από την τεράστια κοινωνική πίεση που δέχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από το κίνημα των συνελεύσεων γειτονιάς και των επιτροπών κατοίκων (σε όλη σχεδόν τη χώρα) και δήθεν δείχνοντας την αλληλεγγύη της στους δοκιμαζόμενους πολίτες, αποδέχθηκε το καθεστώς του διακανονισμού πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των λογαριασμών σε δόσεις. Μόνο που οι δόσεις αυτές όπως και οι προϋποθέσεις τήρησης του διακανονισμού ρύθμισης, γίνονται πάντα σύμφωνα με τα οικονομικά κριτήρια της ΔΕΗ που βέβαια ποτέ δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές άθλιες οικονομικές δυνατότητες των συνανθρώπων μας.
Και τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα επίθεση, με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κάποιος χρήστης, γίνεται δικαιούχος του περιβόητου «κοινωνικού τιμολογίου», την θέσπιση πιο ασφυκτικών κριτηρίων ένταξης σε αυτό και το επακόλουθο " πέταγμα" χιλιάδων "πρώην" δικαιούχων με άμεσο τον κίνδυνο της διακοπής ηλεκτροδότησης στα σπίτια τους. Και όλα αυτά βέβαια με πρόσχημα την μείωση του συνολικού ποσού των ανεξόφλητων λογαριασμών και άρα την αύξηση των κερδών της ΔΕΗ ώστε να είναι πιο «θελκτική» για το ξεπούλημά της !
Ως Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Τούμπας έχουμε εμπλακεί σε πολλές επανασυνδέσεις ρεύματος, έχουμε έρθει σε επαφή με ανθρώπους από τη γειτονιά που βρέθηκαν σε ανάγκη λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης και απευθύνθηκαν στη συνέλευσή μας, τις περισσότερες φορές μέσω του τηλεφώνου επικοινωνίας μας. Αυτούς τους ανθρώπους τους στηρίξαμε μέσα από μία διαδικασία συνδιαμόρφωσης δυναμικών παρεμβάσεων στη ΔΕΗ. Πιστεύουμε ότι ξεφεύγοντας από ατομικιστικές νοοτροπίες - του παθητικού τηλεθεατή, του επαναπαυμένου ψηφοφόρου, του ανθρώπου που περιμένει κάποιος άλλος να του λύσει για λογαριασμό του τα προβλήματά του - και με όπλο μας τις ουσιαστικές σχέσεις και πράξεις αλληλεγγύης, όλα είναι δυνατά.
Επιδιώκουμε με αυτή την κίνηση, αφενός, να στηρίξουμε όλους/ες αυτούς/ες που χρειάστηκαν και θα χρειαστούν να καταφύγουν στις επανασυνδέσεις ρεύματος. Θεωρούμε ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και έχοντας αυτές τις εμπειρίες αγώνα από το παρελθόν, η ανάγκη για την συλλογική διεκδίκηση όσων μας ανήκουν είναι πιο άμεση από ποτέ. Στόχος πρέπει να είναι όχι μόνο η αποκατάσταση των κομμένων ρευμάτων, ή οι διακανονισμοί των λογαριασμών, όχι βάσει των τιμολογίων (κοινωνικών ή μη) και των προγραμμάτων ρυθμίσεων της ΔΕΗ, αλλά με κριτήριο της δυνατότητες του καθένα και της καθεμιάς μας.
Η αναβάθμιση του ίδιου του αγώνα και του κινήματος, είναι ο μοναδικός δρόμος για να επιλύσουμε όλοι μαζί τα οξυμένα προβλήματα της επιβίωσης και της κοινωνικής μας αναπαραγωγής (κομμένα ρεύματα-νερά, φτώχεια, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ), και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί είναι, η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και η πάλη-διεκδίκηση των αιτημάτων μας στο δρόμο με τους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες !
Είναι σημαντικό να μην είναι κανένας μόνος του, να ξεπεράσουμε το εγώ μας και τη ντροπή που μας ωθεί στον ατομικισμό. Το να μην έχει κάποιος να πληρώσει τους λογαριασμούς, δεν είναι ντροπή αλλά φυσικό επακόλουθο. Το να έχει πάλι κάποιος να πληρώσει προς το παρόν, δε σημαίνει ότι θα 'χει για πάντα. Το σημαντικότερο απ' όλα είναι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια που μας κάνει πιο δυνατούς. Μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπειά μας !
Με αυτό το πνεύμα και αυτό το πλαίσιο, αντιστεκόμαστε στη πράξη, με τη δράση μας, στην επίθεση για παραπέρα υποβάθμιση των βασικών μας βιοτικών αναγκών και της ποιότητας της ζωής μας, στεκόμαστε δίπλα στους γείτονές μας και παρεμβαί-νουμε στη ΔΕΗ απαιτώντας :
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ
ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
Αντίσταση, οργάνωση, αγώνας, αλληλεγγύη.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Τούμπας
στο Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα

πηγή : email που λάβαμε στις 5 Μάιος 07h