Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 στις 19.00

Αντιφασιστική-αντιεθνικιστική μικροφωνική

Μικροφωνική ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις

Βασιλέως Γεωργίου & Μπιζανίου

Ανακοίνωση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο

σχετικά με τα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό»

και απόπειρα επίθεσης στις 4/7

Την Τετάρτη 4/7 στις 19:45, η αυτοκινητοπομπή που επέστρεφε από τη συγκέντρωση για το «Μακεδονικό», η οποία έλαβε χώρα στο ΙΚΕΑ λόγω της ομιλίας του Τσίπρα, και κατευθυνόταν προς τον Λευκό Πύργο, διήλθε της Βασιλέως Γεωργίου. Κομμάτι της αυτοκινητοπομπής σταμάτησε μπροστά στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο και ορισμένοι εξ αυτής κινήθηκαν απειλητικά προς τον χώρο. Η περιφρούρηση του χώρου, ωστόσο, η οποία βρισκόταν σε ετοιμότητα, απάντησε με ψυχραιμία και υπομονή τόσο στις φραστικές επιθέσεις όσο και στη ρίψη αντικειμένων, αποτρέποντας μία πιο γενικευμένη επίθεση, προσέχοντας να μη θέσει σε κίνδυνο κανέναν άλλον από τους εμπλεκόμενους στην επίθεση (τόσο άσχετο/διερχόμενο κόσμο όσο και συμμετέχοντες/ουσες στο συλλαλητήριο, που δε γνώριζαν ή/και δε συμμετείχαν σε ό,τι διαδραμιζόταν), μιας και η λογική των παράπλευρων απωλειών ούτε μας εκφράζει ούτε αγιάζει τους σκοπούς μας. Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση που δέχθηκε ο χώρος μετά τις 21/1, όταν και φασιστοχούλιγκαν, περνώντας μπροστά από το Σχολείο συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ που δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν, εκτόξευσαν πυρσούς και πέτρες με την περιφρούρηση να απαντά αναλόγως. Την ίδια ημέρα επιθέσεις σημειώθηκαν τόσο στην καταλήψη Libertatia (δις) όσο και στην αντιεθνικιστική συγκέντρωση στην Καμάρα, ενώ δύο βδομάδες μετά στο συλλαλητήριο της Αθήνα οι φασίστες επιτέθηκαν στο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, όπου και εκεί απωθήθηκαν από την περιφρούρηση του χώρου.

Ο παροξυσμός των τελευταίων μηνών με αφορμή τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό» έχει οδηγήσει στην ανάδυση και συσπείρωση όλων των ακροδεξιών τάσεων της πόλης (από χρυσαυγίτες και λοιπές ναζιστικές ομάδες μέχρι νεοδημοκράτες, καρατζαφερικούς και οπαδούς του Ψωμιάδη), δίνοντας πατήματα στα πιο ακραία κομμάτια αυτών να κυκλοφορούν ανενόχλητα και να επιτίθενται σε μετατανάστες και όποιον/α δε συμβαδίζει με τις ιδεοληψίες τους (αριστερούς, αναρχικούς, κ.λπ), καθώς και στους χώρους αγώνα και αντίστασης, όπως συνέβη τώρα αλλά και στο πρώτο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στις 21/1 με αποκορύφωμα τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia. Οι εν λόγω συγκεντρώσεις ουδεμία σχέση έχουν με «αυθορμητισμό» μιας και έχει γίνει παραπάνω από ξεκάθαρο ότι υποκεινούνται από τις προαναφερθείσες τάσεις για να προωθήσουν τη φασιστικής τους ατζέντα και να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα.

Ο καθένας και η καθεμία έχει ακούσει τη φρασεολογία και τα συνθήματα[1] που ακούγονται σε αυτές τις συγκετρώσεις και γνωρίζει για τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος και για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν, όπως έγινε με το ρατσιστικό πογκρόμ στις περιοχές της Ροτόντας και της Αριστοτέλους εναντίον μεταναστών από κόσμο που συμμετείχε στο πραγματοποιούμενο εκείνη την ώρα συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Ενδεχομένως, στο συλλαληρήριο της 21/1 να υπήρχε ως ένα βαθμό άγνοια για τα κίνητρα από μία μερίδα κόσμου που συμμετείχε σε αυτό. Πλέον, όμως, όποιος και όποια συμμετέχει σε αυτά πρέπει να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Εμείς θα δηλώσουμε για μια ακόμα φορά πως το όνομα δεν έχει καμία σημασία. Αναγνωρίζουμε πως τόσο σε Ελλάδα όσο και σε πΓΔΜ, το ζήτημα της ονομασίας θρέφει εθνικισμούς, μίση και έχθρες, που ουδέποτε υπήρχαν μεταξύ των λαών των δύο χωρών. Αναγνωρίζουμε πως όλες οι ενέργειες που γίνονται προς επίλυση ή μη του «μακεδονικού ζητήματος» στοχεύουν στη διεύρυνση στρατιωτικών και οικονομικών οργανισμών (ΝΑΤΟ και Ε.Ε.), που επιβάλλουν τη βαρβαρότητα μέσω πολέμων και μνημονίων σε κάθε πτυχή του ανθρώπινου βίου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Από τη μεριά μας, προτάσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών απέναντι σε πολέμους, μνημόνια και κάθε είδους επιβαλλόμενη καταπίεση. Προτάσσουμε την ισότητα και την ελευθερία για όλους σε κάθε γωνιά της γης, για κοινότητες που αυτοθεσμίζονται και οργανώνονται στη βάση των δικών τους αναγκών και όχι αυτών των αφεντικών.

ΝΑ ΘΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

[1] Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων είναι τα «αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δε σας ανήκει», «μαχαίρι στην καρδιά του κάθε antifa» και «στα οπλα στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια», που ακούγονται σε κάθε πραγματοποιούμενο συλλαλητήριο ή συγκέντρωση για τη Μακεδονία μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, δείχνοντας ξεκάθαρα από ποιον πολιτικό χώρο προέρχονται. Οπότε ο ισχυρισμός «δεν ήξερα, δε γνώριζα» δεν υφίσταται.

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο, για τη μάθηση της Ελευθερίας